Afbeelding

Grote belangstelling voor Open dag opvanglocatie Het Klooster

Algemeen

Cees Reichard

Gevluchte jongeren krijgen veel mogelijkheden

Sinds begin augustus is Het Klooster aan de Provincialeweg in Haastrecht een opvanglocatie van jongeren die alleen naar Nederland zijn gevlucht. De kinderen zijn 14 tot 17,5 jaar en komen voornamelijk uit Syrië, Eritrea en Somalië. Er zijn nu 50 jongeren ondergebracht, waarvan 16 meisjes. In december zullen dit er 80 zijn. De gevluchte jongeren zijn op deze locatie voor een periode van drie jaar.

Het Centraal Orgaan van asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland, De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer & Vertrek vond het een goede gedachte om op de jaarlijkse Nationale Burendag iedereen uit te nodigen om een kijkje te komen nemen om te zien hoe het leven en werken op de opvanglocatie is.

Veel buurtbewoners, Haastrechtenaren en andere belangstellenden uit de omgeving bezochten deze Open azc dag. De jongeren vonden het leuk om ook diverse docenten van wie zij les krijgen te mogen begroeten. Veel vrijwilligers leidden iedereen rond en wisten de vele vragen op een gepaste wijze te beantwoorden.

Naast de rondleidingen waren nog diverse activiteiten zoals sieraden maken, henna laten zetten, bingo en een quiz. Voorts kreeg elke bezoeker twee consumptiebonnen waarop men eten en drinken kon krijgen of zelfs popcorn en een suikerspin. De jongeren hadden zelf voor de diverse smakelijke hapjes gezorgd.

Locatiemanager Rheka Jethoe

Tijdens de rondleiding wist de locatiemanager Rheka Jethoe op een enthousiaste wijze veel over het verblijf van de gevluchte jongeren te vertellen. Zij hebben het naar hun zin en zij krijgen een goede begeleiding. Veel vrijwilligers helpen hen hierbij. Zij vindt het ook prettig dat de gevluchte jongeren door de omgeving op dit moment geaccepteerd zijn. Voordat ze kwamen was er wat weerstand, maar dat is nu praktisch weg. De mensen zijn verrast hoe rustig de kinderen zijn. Er wordt geen overlast ervaren. De acceptatie mag wel blijken uit het feit dat een bewoonster op deze open dag voor hen een echte Hollandse lekkernij kwam brengen, namelijk een grote zak kruidnootjes.

Groepsgesprekken

Het is lastig dat de jongeren niet allemaal dezelfde taal spreken. De groepsgesprekken gaan dan ook wel eens moeizaam. Een enkeling spreekt Engels, er wordt zo af en toe wat Nederlandse woorden gebruikt, er wordt gebruik gemaakt van Google Translate en verder is het handen- en voetenwerk.

In Gouda krijgen de meeste jongeren onderwijs op de International Schakelklas (ISK). Hier krijgen ze onder andere ook Nederlands. Zij gaan met de bus erheen en zodra zij kunnen fietsen, mogen zij op de fiets. Degenen die nog niet naar de ISK gaan, krijgen in de ochtenduren in de eetzaal les in de Nederlandse taal. Dit doen zij aan de hand van lespakketjes.

Ook wordt er aan zelfredzaamheid gewerkt. Ze leren bij voorbeeld fietsen. Zodra ze een fietscertificaat behaald hebben, mogen ze op de openbare weg fietsen. Er zijn op dit moment veel tweedehands fietsen aanwezig.

Vrije tijd

In hun vrije tijd maken zij eerst hun huiswerk van school. Voorts gaan ze naar de plaatselijke supermarkt om hun eten te kopen en zij koken zelf. Zij kunnen in de eetzaal met elkaar eten. Maar de meesten geven de voorkeur om dit op hun eigen kamer met hun kamergenoten te doen.

De bezoekers hebben op deze Open azc dag een hele positieve indruk gekregen hoe de gevluchte jongeren in Het Klooster met elkaar omgaan en er met plezier leven.
Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00