Afbeelding
Foto: Gemeente Lopik.

Koninklijke onderscheiding voor scheidend raadslid Bert de Leede

Algemeen

Cees Reichard

‘Hij wil zich meer gaan inzetten voor de toekomst van het platteland’

Bert de Leede uit Polsbroek nam op dinsdag 26 september afscheid als raadslid van de gemeente Lopik en werd Koninklijk onderscheiden. Tijdens zijn laatste raadsvergadering vertelde burgemeester Laurens de Graaf dat Zijne Majesteit Koning Willem Alexander het behaagd heeft de heer de Leede te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vervolgens speldde hij hem de versierselen op, behorend bij de onderscheiding.

De gedecoreerde was verrast en sprak zijn dankbaarheid uit dat hij deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Maar hij vindt het tweeledig. Hij krijgt deze onderscheiding omdat hij 12 jaar raadslid is geweest Hij is van mening dat er veel mensen zijn die hier misschien meer recht op hebben. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan degenen die zo veel mantelzorg en vrijwilligerswerk doen.

CDA en ChristenUnie

Bert de Lede is in de gemeente Lopik ruim twaalf jaar raadslid geweest. Op 14 april 1998 trad hij voor het CDA in de raad. Hij legde zijn functie op 12 maart 2002 neer. Daarna was hij niet politiek actief en hij was zelfs geen lid van een politieke partij. In 2014 werd hij gevraagd bestuurslid van de ChristenUnie te worden en daar heeft hij mee ingestemd. Een jaar later werd hij gepolst om voor deze partij raadslid te worden. Op 31 maart 2015 keerde hij als raadslid terug en nu voor de fractie van de ChristenUnie. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen werd het ChristenUnie/SGP. In 2020 werd hij fractievoorzitter en is dat gebleven tot op de dag van zijn vertrek. Zijn fractie bestond uit vijf leden.

Bijzondere momenten

Het scheidend raadslid heeft zich altijd sterk gemaakt voor het plattelandsgebied en dan in het bijzonder met betrekking tot de agrarische sector.

In zijn raadsperiode kende hij wel enkele bijzondere momenten. Hij denkt dan in de eerste plaats hoe hij en dan met de gehele raad zich ingespannen heeft voor het toets- en afwegingskader voor het grootschalig opwekken van duurzame elektriciteit. Waar wel en waar geen windmolens en zonnepanelen op het land geplaatst kunnen worden. Hij vond het heel goed dat de gehele raad uniform tot een overeenstemming kon komen. “Dit bepaalt de toekomst van ons gebied”, vindt hij.

Een ander bijzonder moment vond De Leede de situatie rond de herindeling die eraan zat te komen. “Als raad wisten wij het plan te herzien en zijn we met een alternatief plan gekomen, met als gevolg dat Lopik zelfstandig kan blijven. Daar kijk ik met trots op terug.

Zelfstandig ondernemer

Bert de Leede is werkzaam als zelfstandig ondernemer, melkveehouder/kaasmaker. Hij heeft deze onderneming in maatschap met zijn vrouw Ellen en drie zonen.

Om belangenverstrengeling te voorkomen trekt hij zich terug als raadslid. Met dit besluit krijgt hij ook meer aandacht voor zijn eigen bedrijf. Daarnaast wil hij zich meer gaan inzetten voor de toekomst van het platteland en dan met de andere agrariërs.

Afbeelding
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00