Burgemeester Laurens de Graaf (rechts) op bezoek bij het diamanten echtpaar.
Burgemeester Laurens de Graaf (rechts) op bezoek bij het diamanten echtpaar.

Echtpaar Van Dijk-Smelt viert diamanten huwelijk

Algemeen

Cees Reichard

Het is zestig jaar allemaal goed gegaan en nu rustig doorgaan

Op dinsdag 30 mei was het 60 jaar geleden dat Piet van Dijk (84) en Ali Smelt (83) uit Polsbroek trouwden. Op zaterdag 20 mei kwamen de kinderen en kleinkinderen het echtpaar al feliciteren en werden er vlaggetjes opgehangen en mooie foto’s in de tuin geplaatst. Tevens was het een gezellige start van de feestelijkheden. Op de trouwdag zelf was er in De Wielewaal in Willige Langerak het feest. Een dag later kwam burgemeester Laurens de Graaf het diamanten echtpaar feliciteren en overhandigde hen een gegraveerde vaas met bloemen.

Het echtpaar heeft in 1961 elkaar leren kennen bij de Loenense Watervallen in Gelderland. Ali was er met vriendinnen op vakantie en Piet was er een dagje met de Landbouw Jongeren Groep. Ze zagen elkaar die dag twee keer en Piet had gelijk een oogje op Ali. Piet heeft van haar vriendinnen Ali’s adres gekregen en is haar gaan schrijven en er kwam een goede briefwisseling tot stand. Op het paardenconcours in Utrecht hebben ze elkaar weer gezien. Daarna zagen ze elkaar één keer in de 14 dagen en Piet werd door de familie van Ali ‘het vriendje van 14 dagen ver’ genoemd. Want Ali woonde in het Overijsselse Wierden, terwijl Piet helemaal uit Polsbroek moest komen en dat was telkens een grote afstand. Hij was boer, dus dit was allemaal niet zo gemakkelijk.

Omdat Piet als boer niet zo vaak naar Ali kon gaan is Ali in Gouda in de verzorging gaan werken en na ruim een jaar zijn ze in Wierden getrouwd. Eerst in het gemeentehuis en daarna in de kerk. De familie van Piet en zijn vrienden zijn toen met de bus naar de feestelijkheden in Wierden getogen.

Boerderij

Piet heeft altijd op de boerderij gewerkt. Samen met Ali heeft hij deze opgebouwd. Ali melkte en ging de dieren voeren. Eerst waren ze zelfstandig en later in maatschap met de oudste zoon tot zijn pensionering. Daarna zijn Piet en Ali mee blijven werken. Dit jaar zijn ze gestopt.

Naast het werken op de boerderij deed Ali het huishouden en verzorgde zij de kinderen.

Ze hebben vijf kinderen, drie dochters en twee zonen, zestien kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

Piet en Ali hebben veel waardering voor de oudste zoon op de boerderij. “Hij verdient zonder meer een pluim”, zeggen ze met veel trots.

Kringwerk

Naast al haar bezigheden heeft Ali Kringwerk voor de kerk opgezet. Dit houdt onder andere in om met elkaar in gesprek te gaan en de liefde van Christus door te geven. Ook bezoekt ze mensen die dat leuk vinden. Thuis leest zij graag een boek. Piet houdt zich liever bezig met de krant en hij tuiniert graag. Verder trekken ze vaak op de fiets er op uit.

Terugkijkend op de 60 jaar zeggen Ali en Piet dat het allemaal goed is gegaan. “Je moet een positieve instelling hebben. We eten gezond, vooral veel van de eigen tuin. En we roken en drinken niet. Het is een geven en nemen. En nu lekker rustig doorgaan en gezond blijven.”

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00