Pauline Dirven draagt haar gedicht voor.
Pauline Dirven draagt haar gedicht voor.

Poëtische wandeling ‘Dichterbij Paulina’ geopend

Algemeen

Cees Reichard

Op vrijdag 2 juni is vanuit het Koetshuis naast het museum Paulina Bisdom van Vliet de poëtische wandeling ‘Dichterbij Paulina’ van start gegaan. De deelnemende dichters waren met genodigden hier bijeengekomen om in de Overtuin de poëtische wandelroute te gaan volgen. De gedichten over Paulina Bisdom van Vliet, haar huis en tuin werden met interesse gelezen.

Burgemeester Pauline Bouvy-Koene vond het heel mooi dat de vrouwelijke dichters de taal gebruiken om te laten zien hoe Paulina leefde. Dat zij hierin met zo weinig woorden, zo veel kunnen zeggen. Want poëzie dwingt je om te komen tot de kern. “Wat zou het heerlijk zijn als raadsleden dit ook zouden gaan doen. De vergaderingen zullen dan korter en duidelijker zijn”, zei ze lachend. Daarna ging zij over tot de opening van de wandelroute door het voorhek van de Overtuin te openen.

De gedichten werden veelal door de makers voorgedragen. Veel applaus voor hen die een prachtig inkijkje gaven hoe Paulina leefde, haar eenzaamheid in de wintermaanden, haar kamers en al haar porselein. De gedichten verbinden het huis en de tuin die Paulina zo lief was.

Corie Grootendorst en Emmy van Harskamp hebben zich enorm ingezet om deze poëtische wandeling mogelijk te maken. Hier is heel wat tijd en organisatie in gaan zitten.

De gedichten, gepresenteerd op tegels zijn tot en met eind september in de Overtuin te lezen.

Opening poëtische wandeling (foto: Caro van Amerongen).