Emmy (links) en Corie voor de ingang van de Overtuin.
Emmy (links) en Corie voor de ingang van de Overtuin. Foto: Cees Reichard

Dichterbij Paulina

Algemeen

Een poëtische wandeling in de Overtuin van 2 juni - 30 september 2023

Op 1 juni 1923 is Paulina Bisdom van Vliet overleden. Nu, honderd jaar later, wordt veel over haar gepraat. Iedereen weet wel wat over Paulina te vertellen of heeft een idee hoe zij leefde, maar niemand kent haar echt. Corie Grootendorst en Emmy van Harskamp hebben een project opgezet om te zien hoe dichters hier naar kijken. Dichters zullen in deze situatie hun fantasie gebruiken om te zien hoe zij was. Zij kijken naar haar spullen en alles wat er in het huis staat. Hoe beleven zij het om in het huis van Paulina Bisdom van Vliet te zijn. Nu, honderd jaar na haar dood, is dit echt aan de orde. In de Overtuin zijn vanaf 2 juni t/m eind september vijftien gedichten te lezen over Paulina Bisdom van Vliet, haar huis en tuin.

Corie en Emmy hebben dit bewust aan vijftien vrouwelijke dichters gevraagd. Zij kunnen dat persoonlijker benaderen en invoelen. Corie: “We hebben gezocht naar dichters van alle leeftijden, omdat we ervan overtuigd zijn dat jonge mensen er anders naar kijken dan hun oudere collega’s. Voor dit project was er bij de dichters een groot enthousiasme. Binnen een paar dagen hadden vijftien dichters zich aangemeld en hebben we diverse mensen teleur moeten stellen. We zijn van mening dat het voor een dichter echt heel leuk is om op een locatie te schrijven.”

Ronddwalen in museum en tuin

In samenwerking met het museum Paulina Bisdom van Vliet hebben zij een vrijkaartje gekregen om heerlijk in Paulina’s huis rond te kunnen dwalen. Ook in haar tuin. Hun belevenissen beschreven zij in een gedicht.
Er is heel divers over Paulina geschreven. Ze schreven over de kamers, de sfeer, het leven van Pauline of het museum nu. Er is bijvoorbeeld ook een gedicht over Zwaantje, klein beschermelingetje van Paulina, waar ze erg op gesteld was. Ook is er veel geschreven over het porselein dat volop aanwezig is.

De gedichten verbinden het huis en de tuin, die Pauline zo lief was aan de vooravond van het moment waarop zij weer van zich laat horen als haar testamentbrief na 100 jaar zal worden geopend.
De gedichten zijn verspreid door de Overtuin, op tegels gepresenteerd. Op elke tegel is een kleine afbeelding van details uit het museum, passend bij het gedicht.

Deelnemende dichters

De deelnemende dichters zijn: Corie Grootendorst, Caro van Amerongen, Pauline Dirven, Hanneke Leroux, Ivette Meijerink, Carolyt Koops, Roelie Prins, Cindy Snoeck, Noa Heddergott, Heleen Janssens, Wanda Micke, Isabel Madelief, Mariet Lems, Nelleke de Boer en Gilly Riet. De eerste vier dichters komen uit Haastrecht en uit de omgeving en zelfs één uit Apeldoorn.

De wandeling begint vooraan bij het hek. Voor bezoekers die de trap niet kunnen gebruiken kan de wandeling ook worden begonnen bij de ingang Liezeborgh.

Deze poëziewandeling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Bisdom van Vliet, Maatschappelijke instelling Roosendaal en Krimpener Kunstwaard.

Initiatiefnemers

Deze poëziewandeling is een initiatief van Corie Grootendorst en Emmy van Harskamp. Er zit hier verder geen organisatie achter. Zij hebben eerder twee succesvolle poëziewandelingen op de Hoogstraat in Haastrecht georganiseerd. In 2020 met gedichten van Henk Kooijman en 2021 landschapsdichters, geïnspireerd door Henk Kooijman.

Corie en Emmy denken er ook aan om op verschillende tijden ‘Wandelen met Paulina’ te organiseren, waarbij dichters en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Dal zal heel bijzonder zijn. In de komende maanden kan iedereen met deze poëziewandeling huis en tuin op een nieuwe manier ervaren.

Het Museum

Het museum, met die bijzondere 19e eeuwse sfeer, is recent prachtig gerestaureerd en dit jaar gedenkt men er de 100e sterfdag van Paulina. Wandelend van kamer naar kamer voel je je even haar persoonlijke gast! Na de dood van haar man Johan leefde Paulina Bisdom van Vliet nog 42 jaar lang in het grote huis. Zij overleed in 1923 en tot op de dag van vandaag is het huis, tot in details, zoals het door haar werd bewoond. Dat maakt het als museum uniek.

De Overtuin

De Overtuin is een openbaar park en net als het huis aangemerkt als rijksmonument. Sinds 2012 brengt een groep vrijwilligers de tuin terug naar de situatie zoals die was in 1923. De Overtuin bestaat uit een bloemrijke voortuin, een park met sierlijke paden en bruggen en een gedeelte bos, met dichtere begroeiing.

Cees Reichard

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 11 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 12 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 13 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 20 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00