Pakket achterzijde.
Pakket achterzijde. pr

Pakket van Paulina Bisdom van Vliet wordt geopend

Algemeen

Het geheim van Haastrecht wordt in september 2023 onthuld

Op 1 juni 2023 is het honderd jaar geleden dat Paulina Bisdom van Vliet overleden is. Zij is de erflaatster van het huismuseum in Haastrecht dat haar naam draagt. Bij haar overlijden heeft zij een grote, gevulde en verzegelde envelop achtergelaten die honderd jaar niet geopend mocht worden. Volgend jaar kan dan eindelijk op de honderdste sterfdag het geheim prijsgegeven worden. Op diezelfde dag bestaat Stichting Bisdom van Vliet honderd jaar en deze zal het pakket openen waarop Paulina Bisdom van Vliet schreef: ‘Niet te openen voordat er 100 jaar na mijn sterfdag zijn verlopen’.

De inhoud van het pakket dat in de volksmond ‘het geheim van Haastrecht’ wordt genoemd, zal in september daarop onthuld worden. Museumbeheerder Marco Bakker zegt dat niemand weet wat in het pakket zit. “Een brief met een opdracht kan, of persoonlijke documenten. Veel mensen zien het pakket als het tweede deel van Paulina’s testament, maar dat klopt niet. Juridisch gezien is het een codicil.”

Zorgvuldigheid

De Haastrechtse bevolking en andere betrokkenen zijn erg benieuwd naar de inhoud van het pakket. Toch heeft het bestuur van Stichting Bisdom van Vliet besloten niet direct na 1 juni de inhoud bekend te maken. Bestuursvoorzitter Ancora Dupain vindt dat het bestuur goed moet nagaan wat de inhoud precies inhoudt. Dupain: “Paulina heeft Stichting Bisdom van Vliet het vertrouwen gegeven zorgvuldig met het pakket en haar verzoek tot geheimhouding om te gaan. Daarom willen wij eerst in besloten kring met een notaris bestuderen wat zij voor ons heeft achtergelaten. Pas later in het jaar, vermoedelijk in september willen wij bekend maken wat er in het pakket is bewaard. Dat is ook het moment dat Stichting Bisdom van Vliet uitgebreid stil wil staan bij zijn 100-jarig jubileum.”

Jubileum

Een commissie, samengesteld uit medewerkers en vrijwilligers van het museum, de Overtuin, en andere Haastrechtse betrokkenen zal het jubileum vorm gaan geven. Ook verwacht het bestuur veel initiatieven uit de Haastrechtse gemeenschap om dit jubileum mee te vieren. Stichting Bisdom van Vliet zal dit passief steunen. Voorzitter Dupain: “Iedereen is natuurlijk vrij om activiteiten te organiseren. Paulina is niet alleen van ons. Paulina liet haar huis achter met volledige inboedel als museum na, stichtte Theater Concordia als verenigingsgebouw, en haar tuin is de basis van wat nu ‘Overtuin Bisdom van Vliet’ heet. Zo heeft Paulina Bisdom van Vliet nog steeds grote invloed in Haastrecht.”

Velen zijn nieuwsgierig naar wat het pakket zal prijsgeven. Nog een klein jaartje wachten!

Cees Reichard

Pakket voorzijde.
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 19 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00