Burgemeester Pauline Bouvy onthult het geveldoek.
Burgemeester Pauline Bouvy onthult het geveldoek. (Cees Reichard)

Feestelijk heropening Museum Paulina Bisdom van Vliet

Omvangrijke restauratie van historisch interieur na tweeënhalf jaar gereed

Met het onthullen van een fraai geveldoek met een foto van het interieur en de tekst ‘Museum geopend’, heropende burgemeester Pauline Bouvy-Koene het Museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht. Zij deed dit op donderdag 16 juni 2022. Het was een feestelijke gebeurtenis, vooral omdat het museum tweeënhalf jaar gesloten is geweest voor een omvangrijke restauratie van het historisch interieur. Vele genodigden waren hiervan getuigen vanuit de Overtuin, tegenover het museum.

Het gebouw is van de fundering tot het dak onder handen genomen. Vloeren en plafonds zijn hersteld, installaties zijn vervangen, tapijten en behang hersteld. De hele collectie van schilderijen, borden, meubels, noem maar op, is bekeken en schoon gemaakt en zo nodig hersteld. Kortom het ziet er allemaal weer piekfijn uit, de prachtige authentieke inrichting komt weer helemaal tot z’n recht.

Grote tevredenheid

De voorzitter van de Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain zei dat deze heropening een feestje is waar iedereen naar uit heeft gezien. “In de bijna honderd jaar dat het museum bestaat is het voor het eerst dat het zo’n lange tijd gesloten is geweest. Dit was nodig om het tot dan toe uitgestelde onderhoud aan het pand en de collectie uit te kunnen voeren. Dit is succesvol verlopen. Een zorg was de uithuizing van de collectie naar een extern depot. Het ging om 10.000 objecten en deze moesten allemaal gerubriceerd worden. Maar het is gelukt”, zegt zij tot grote tevredenheid.

Waardevol werk

Burgemeester Bouvy zegt alvorens zij het museum heropent, dat hier door veel mensen waardevol werk is verricht. “Ik vind dit geweldig. Ik zie een enorme betrokkenheid van de mensen en de vrijwilligers om dit erfgoed voor de gemeenschap te behouden. Ze zijn hier terecht trots op.” Vervolgens feliciteerde zij iedereen en gaat over tot het onthullen van het geveldoek.

Rondleidingen

Daarna konden de genodigden in kleine groepen een kijkje nemen in het museum. Grote waardering had men voor het prachtige herstel van de tapijten, de gordijnen en het behang. Men zag hoe mooi de porseleinen borden in bepaalde patronen opgehangen zijn. Verder genoot men onder andere van de plafondschilderingen, de zilvercollectie, het kruidnagelservies, de speeldoos uit 1850 die te beluisteren was en men maakte kennis met Paulina’s slaapkamer en de kostuumkamer.

Ook viel het lichtplan op. Dit is helemaal vervangen en het interieur is mooier uitgelicht met bijvoorbeeld allerlei spots op schilderijen en porselein.

Het museum staat nog in de steigers. Er wordt regulier onderhoud, voeg- en schilderwerk gepleegd. Maar de binnenkant van het museum is mooier dan ooit en weer toegankelijk voor bezoekers. Het is een bezoekje meer dan waard.

Kijk voor openingstijden en tarieven op www.bisdomvanvliet.nl.

Cees Reichard

Meer berichten