Afbeelding
Foto: Siem van der Burg

Brede Dijk in Oudewater op de schop

Algemeen

Siem van der Burg

Zijn colbert verruilde hij voor een hesje, zijn modieuze schoenen voor stoere laarzen en de platte pet voor een helm. Na een korte instructie was wethouder Walther Kok klaar voor het geven van het startsein voor de herinrichting en onderhoudswerkzaamheden aan de Brede Dijk. Met een forse klap kiepte wethouder Walther Kok met een shovel een stapel stenen in een container.

In zijn speech, die volgde op de openingshandeling, meldde de wethouder dat het hoog tijd was voor de onderhoudswerkzaamheden aan de Brede Dijk. “Zonder twijfel is het een van de grootste projecten die de stad Oudewater en haar inwoners de komende jaren gaan zien”. De wijk Brede Dijk is voor het grootste gedeelte in de jaren ‘60 en ‘70 gebouwd. De maatvoering en de indeling voldoen niet meer aan de huidige maatstaven en vervanging van materialen is nodig.

Binnen dit project worden diverse werkzaamheden uitgevoerd. De bestaande verhardingen worden vervangen door nieuwe materialen en de openbare ruimte wordt opgehoogd, waardoor het gebied weer op het oorspronkelijke aanlegniveau komt te liggen. Waar dat nodig is, wordt het riool vervangen of hersteld. Tenslotte wordt de wijk voorzien van meer groenvoorzieningen om te voldoen aan het klimaatbeleid van de gemeente Oudewater.

De bewoners zijn in het voortraject betrokken. “Door met bewoners samen te werken hebben we ervoor gezorgd dat dit project niet alleen aan onze verwachtingen voldoet, maar ook aan die van de mensen die er dagelijks mee te maken zullen hebben’, vervolgde Walther Kok. “Natuurlijk waren er ook onderwerpen waarover verdeeldheid bestond, zoals de spanning tussen parkeren en groen. Het was een uitdaging om een balans te vinden tussen een klimaatbestendige, groene en leefbare wijk en genoeg ruimte voor de auto. Door het ontwerp zo efficiënt mogelijk in te delen, is voor beiden meer ruimte kunnen maken”. Niet aan alle wensen kon worden voldaan. Bewoners wilden graag een aantal uit de kluiten gewassen moerascipressen weg hebben. Dat kan pas als ze van de lijst van beschermde bomen zijn afgehaald. En daar gaat de gemeenteraad over. Of dat gaat lukken en wanneer blijft voorlopig de vraag.

De werkzaamheden staan gepland tot juli 2024. Voor detailinformatie en contact met het projectteam kan de internetsite brededijk-oudewater.nl geraadpleegd worden.

Afbeelding
Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00