Alzheimercafé geopend in Oudewater.
Alzheimercafé geopend in Oudewater. Foto: Siem van der Burg

Eigen Alzheimercafé in Oudewater

Algemeen

Dinsdag 14 februari 2023 werd het officieel. Liesbeth van der Krol (regio coördinator van de stichting Alzheimer Nederland) en Joyce Jacobs (bestuurder van de stichting Zorg en Welzijn Oudewater) openden het Alzheimercafé Oudewater.

Niet helemaal nieuw

Helemaal nieuw was het niet. Voorheen organiseerden Nel Niessen en Anke Prins, vrijwilligers van het Alzheimercafé regio Woerden, al ‘Dementie-informatieavonden’ in De Wulverhorst. Cindy Kroes en Saskia Verburgh, beiden werkzaam in De Wulverhorst, namen samen met Nel en Anke het initiatief om te gaan voldoen aan de eisen, die de Alzheimer Stichting stelt aan organisaties, om een echt Alzheimer Café te mogen zijn. Zo moet er bijvoorbeeld bij binnenkomst gezellige muziek gemaakt worden, is er koffie of thee en voldoet de zaal en het programma van de bijeenkomst aan bepaalde eisen. Bij elke bijeenkomst staat een specifiek onderwerp centraal.

Laagdrempelige ontmoetingsplek

Het Oudewaterse Alzheimercafé is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die direct of indirect met dementie te maken heeft. Een plek waar je antwoord krijgt op vragen, ervaringen uitwisselt met lotgenoten en ruimte hebt voor sociaal contact. Wethouder Walter Kok had in zijn toespraak misschien wel de mooiste duiding van het belang van het café. Volgens hem is een café bij uitstek geschikt om de moeilijke zaken van het leven op een luchtige manier te bespreken.

Hard nodig!

Oudewater heeft nu het 264e Alzheimercafé van Nederland. Volgens de initiatiefnemers is het café, en het andere werk dat de vrijwilligers van de stichting Alzheimer Nederland doen, hard nodig. Er zijn in Oudewater ongeveer tweehonderd mensen met dementie en over twintig jaar zal dat aantal op basis van landelijke trends zeker verdubbelen.

Informatie

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Cindy Kroes, gespreksleider Alzheimercafé Oudewater via telefoonnummer 0348 562214 of met Nel Niessen, coördinator Alzheimer Café Oudewater via e-mail: n.niessen@alzheimervrijwilligers.nl.

Ook via de website www.alzheimer-nederland.nl/regios/westelijk-utrecht kan meer informatie ingewonnen worden.

Siem van der Burg

Afbeelding
Word jij teamgenoot van de Maag Lever Darm Stichting? 5 uur geleden
Afbeelding
Voorlichtingsbijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel 8 uur geleden
Trees, Mia en Joyce.
De Zonnebloem viert 75-jarige verjaardag 22 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café Oudewater gisteren
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 12 mei, 09:00
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen.
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen 11 mei, 17:00
Afbeelding
Check de locatie voor je gaat zwemmen 11 mei, 12:00
'WelZijn Krimpenerwaard' en 'Doortrappen Zuid-Holland'organiseren op woensdag 22 mei om 14.00 uur een gezellige theaterbijeenkomst.
Een informatie en uitdagende Verkeers-theaterquiz 11 mei, 09:00