Afbeelding
pr

Gedichtenmaand op de Hoogstraat in Haastrecht

Algemeen

Na de succesvolle poëzie-wandelroute ‘Dorpsbewoner’, met poëzie van Henk Kooijman in 2020, wordt ook dit jaar aandacht besteed aan natuur- en landschapspoëzie. De uitgestrekte polders in het land tussen Lek, Vlist en IJssel zijn van een bijzondere schoonheid die niet genoeg kan worden bezongen. De titel van de wandeling ‘Tussen de weg en de wereldrand’ is ontleend aan het gedicht ‘Ergens’ van Henk Kooijman.

De wandelroute vindt plaats van zondag 29 augustus t/m zondag 3 oktober in Haastrecht.

Vanaf de kant van Museum Paulina Bisdom van Vliet start de route bij Hoogstraat 154. Tot het einde van de Hoogstraat richting Oudewater leidt de route langs landschapsgedichten op ramen van particulieren en winkeliers.

Gedichten uit de regio

Vorig jaar stond de bekende landschapsdichter Henk Kooijman centraal en nu is er gekozen voor gedichten van dichters uit de regio. De organisatoren vroegen dichters een gedicht te schrijven over het ons omringende polderlandschap of hun mooie natuurgedicht aan te leveren. Maar liefst 23 dichters lieten zich inspireren door wolken, water en weilanden en verbonden hun persoonlijke ervaring met de natuur en landschap.

Onderweg kan men genieten van de werken van de dichters: Peter Noordhoek, Chris Bellekom, Jeffrey van Geenen, Hanneke Leroux, Jan Graafland, Ruud Broekhuizen, Wanda Micke, Teus Stouthart, Roel Botter, Julia van Ipenburg, Cindy Snoeck, Heleen Janssens, Cor van Someren, Klara Smeets, Eduard Ditmar, Bart Budding, Ton Houtman, Henk Kooijman, BartenofCornelis, Nelleke den Boer, Rob Haster, Inez Meter en Corie Grootendorst.

De wandelroute is een initiatief van oud polderdichter Corie Grootendorst en vormgever Emmy van Harskamp. De uitvoering van de route werd mogelijk gemaakt door kunstvereniging De Krimpener Kunstwaard en Dotter Design.

Henk Kooijman

Henk Kooijman (1928 1988) werd geboren in Haastrecht, waar hij tot 1972 zou blijven wonen. Zijn zwerftochten door polders en dorpen in de Krimpenerwaard vormden gedurende zijn hele leven een inspiratie voor gedichten. Kooijman ervoer het landschap, de weiden, de wolken en het licht als bezield, als iets dat het menselijk verstand te boven gaat. Hij was als geen ander in staat het uiterlijk landschap te rijmen met zijn innerlijke wereld. Ook dit jaar wordt de wandelroute aan hem opgedragen.

Cees Reichard

Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00