Wethouder Leon de Wit (links) krijgt symbolisch één euro aangeboden door Ton Godschalk.
Wethouder Leon de Wit (links) krijgt symbolisch één euro aangeboden door Ton Godschalk. Cees Reichard

Overdracht Overtuin Bisdom van Vliet

Algemeen

De gemeente Krimpenerwaard heeft onlangs het monumentale park de Overtuin in Haastrecht overgedragen aan de Stichting Bisdom van Vliet, die ook eigenaar is van Museum Paulina Bisdom Van Vliet. Met deze eigendomsoverdracht is de eenheid weer hersteld. De voormalige woning, nu het museum Paulina Bisdom van Vliet, en de tuin zijn weer verbonden. Beide zijn rijksmonumenten.

Met de overdracht heeft de gemeente 450.000 euro beschikbaar gesteld voor onderhoud en verdere restauratie van het park. De Stichting Overtuin Bisdom van Vliet voert het onderhoud en de restauratie uit. Zij doet dit al zeven jaar en ongeveer 30 vrijwilligers werken daar wekelijks hard aan, onder leiding van erfgoedhovenier Gerrit Reijm.

De eigendomsoverdracht, de beschikbaarstelling van budget voor restauratie en beheer, en de bezegeling van een duurzame samenwerking van beide stichtingen, waren aanleiding voor een feestelijke bijeenkomst in de Overtuin op vrijdag 25 juni.

Tijdens deze gelegenheid werd de samenwerkingsovereenkomst tussen beide stichtingen ondertekend. En door de voorzitter van de Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain, werd bij de ingang van de Overtuin een welkomstbordje onthuld.

Stichting Overtuin Bisdom van Vliet

In zijn openingsspeech ging de voorzitter van de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet, Bart Crouwers, uitvoerig in op de geschiedenis van de Overtuin. Het is in de 18e eeuw als tuin bij de woning van de burgemeestersfamilie Bisdom van Vliet aangelegd. In de loop der jaren heeft de tuin meer dan eens een metamorfose ondergaan. Na de dood in 1923 van het laatste familielid, Paulina Bisdom van Vliet, is het geheel versoberd. In 1969 is de Overtuin door de toenmalige Stichting Bisdom van Vliet, die de nalatenschap van de familie Bisdom van Vliet beheert, verkocht aan de gemeente Haastrecht.

Oorspronkelijke staat

Door achterstallig onderhoud is een vrijwilligersgroep vanaf 2006 snoeiwerkzaamheden gaan verrichten. En met succes. Hieruit is de werkgroep Overtuin voortgekomen en werd in 2014 de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet opgericht. Zij had als doelstelling de cultuurhistorische elementen terug te brengen naar de belevingswaarde van het landschapspark van weleer. In de afgelopen jaren is hier door de vrijwilligers hard aan gewerkt. In 2023 is het honderd jaar geleden dat Paulina overleden is. De stichting hoopt de Overtuin dan in de oorspronkelijke staat terug te hebben.

Vrijwilligers

Diverse sprekers toonden hun grote waardering voor de inzet van de vrijwilligers. Deze mensen maakten zich zorgen over de teloorgang van het park. Zij staken de koppen bij elkaar, verenigden zich en ontfermden zich over deze prachtige plek. “Ze worden actief, stropen gewoon de mouwen op en gaan aan de gang Het zijn ‘de doeners’ die met eigen handen dit project restaureren, jaar in jaar uit en dat elke week. Bij die mensen zit zoveel enthousiasme dat dit project een groot succes is geworden.”

De akte van 1969

Wethouder Leon de Wit heeft een groot vertrouwen in de nieuwe eigenaar en hij verwacht dat zij samen met de Stichting Overtuin deze Haastrechtse Parel zal koesteren.

Hij memoreerde ook even de transactie van de verkoop van het park aan de gemeente in 1969. De akte wekte bij de wethouder de suggestie dat die overdracht destijds een ‘eitje’ was. Dat was nu wel anders. Er moest heel wat water door de IJssel gaan. Er moest gedeald worden met factoren als rapporten, Masterplannen, monumentencommissie, politieke gevoeligheden, gemeenteraad, communicatie en niet te vergeten de financiën. Dit heeft allemaal lang geduurd. Hij dankte beide besturen voor de positieve en constructieve houding tijdens dit proces.

Na deze woorden kreeg de wethouder uit handen van de penningmeester van de Stichting Bisdom van Vliet, Ton Godschalk, symbolisch een Euro op een houtplak aangeboden. En Ton Godschalk kreeg van de wethouder de akte van levering uit 1969.

Het Museum en de Overtuin zijn nu weer één. Dit werd door alle betrokkenen feestelijk gevierd met een hapje en een drankje.

Cees Reichard

Beide stichtingen ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Onthulling welkomstbordje door Ancora Dupain.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00