Afbeelding
Foto: pr

Dit is dementievriendelijk!

Algemeen

Gezondheidsjurist Brenda Frederiks stelt dat in nog veel verpleeghuizen mensen met dementie achter gesloten deuren wonen. Dat is verdrietig, onnodig en onwettig. De Wet zorg en dwang regelt sinds 1 januari 2020 onder welke voorwaarden zorgorganisaties de vrijheid van hun cliënten en bewoners mogen beperken. Gesloten deuren is een van de meest vergaande maatregelen.

Bij De Wulverhorst zijn sinds vorig jaar de deuren van kleinschalig wonen open. Ja, we vonden die verandering spannend. Maar we hebben goed alle risico’s in beeld gebracht en samen met familie, persoonsgericht, gekeken of en op welke wijze we bewoners vrijheid kunnen bieden.

Een voorbeeld: Mevrouw Jansen (naam gefingeerd) gaat graag uit wandelen. Dat doet ze samen met familie, een medewerker of vrijwilliger. Maar ook graag alleen. Ze wandelt naar haar oude huis in haar vertrouwde wijk. Ze belt daar aan, of bij een van haar oude buren, maakt een praatje of drinkt een kopje koffie. Een medewerker van De Wulverhorst haalt haar weer op.

Op de koffie

In aanvang vonden de buurtgenoten dit ook best spannend. Want wat moet je doen als je haar ziet wandelen? De buurtgenoten zijn door de familie uitgenodigd in De Wulverhorst, voor een kop koffie en om vragen te stelen over dementie. Zestien buren kwamen naar De Wulverhorst. De coördinerend verpleegkundige legde uit wat dementie voor iemand betekent, wat iemand nodig heeft en hoe een ander daarmee kan omgaan. De buurtgenoten weten zich daardoor gesterkt in het opvangen van hun oude buurvrouw, en mevrouw Jansen kan nog zoveel mogelijk van haar vorige en zo vertrouwde woonplek genieten.

In de komende twintig jaar zal het aantal ouderen sterk toe nemen. En het is geen fijne boodschap, maar een deel van deze ouderen, hun familie en hun vrienden zullen geconfronteerd worden met dementie. Daar moeten we ons als Oudewaterse gemeenschap op voorbereiden, maar ook ieder individueel en samen met hun naasten. Beleidsnota’s maken onze stad niet dementievriendelijk, mensen - zoals de buurtgenoten van mevrouw Jansen - kunnen dat wel.

Mocht u vragen hebben over dementie. De casemanagers dementie en de geriatrische verzorgenden en verpleegkundigen staan voor u klaar om u met raad en daad bij te staan. Schroom niet en pak gewoon de telefoon, of kom langs bij De Wulverhorst.

Joyce Jacobs,
bestuurder De Wulverhorst

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 2 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 21 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag gisteren
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00