Prinses Wilhelmina van Pruisen en haar hofdame, geflankeerd door trouwe Oranjefans.
Prinses Wilhelmina van Pruisen en haar hofdame, geflankeerd door trouwe Oranjefans. Aad Kuiper

Prinses Wilhelmina van Pruisenbrug in Hekendorp feestelijk geopend

Algemeen

In het bijzijn van prinses Wilhelmina van Pruisen zelf en haar persoonlijke hofdame werd door schepen (of wethouder) Walther Kok de nieuwe brug, die naar hare koninklijke hoogheid is vernoemd, met verbaal trompetgeschal geopend. En daarna barstten de feestelijkheden - en daar zijn ze goed in, in Hekendorp - letterlijk los.

Voor zover de anderhalve-meterregel dat toeliet was het afgelopen zaterdagmiddag tegen drieën afgeladen druk met Hekendorpers die graag de officiële opening van de nieuwe brug wilden meemaken. En niet alleen op beide oevers maar ook op het water. Bootjes, boten en zelfs opgetuigde surfplanken lagen klaar om na die officiële opening en vervolgens de daadwerkelijke opening van de brug deze te passeren. Terwijl wethouder Kok klaarstond om die handeling te verrichten kwamen de prinses en hofdame aangewandeld en hielden een mooi verhaal over hoe ze met deze brug sneller naar Den Haag konden gaan - want dat was destijds tenslotte hun doel - dat al snel verzandde in serieus gebrachte grappen waar bijvoorbeeld kaas een belangrijke rol in speelde. Uiteraard legde wethouder Kok uit waarom de mensen niet in drommen om de prinses heen stonden; het had iets te maken met een virus, dat vergeleken werd met de tering; iets dat de prinses vast en zeker kende. Ze gruwde ervan. Hij vertelde nog het een en ander over de Oranjegezinden en de patriotten of republikeinen, maar feit was wel dat deze brug Zuid-Holland en Utrecht opnieuw met elkaar verbindt. De wethouder noemde enkele technische details en bedankte de bedrijven en de mensen die voor de realisatie van deze brug gezorgd hadden: Aannemersbedrijf Damsteegt B.V. ('Letterlijk en figuurlijk een stevig staaltje vakwerk waar we trots op zijn! De Wilhelmina van Pruisenbrug is een elektromechanisch aangedreven ophaalbrug. Aannemersbedrijf Damsteegt heeft de volledige engineering van het civiele, werktuigbouwkundige en elektrotechnische ontwerp uitgevoerd.' Dit staat op hun site te lezen en daar staat ook een prachtige video van de realisatie van deze innovatieve brug; een aanrader!), Advies- en ingenieursbureau Movares (Met een prachtig verhaal over de brug hetgeen ze uit De IJsselbode gekopieerd hebben; wat een geweldige krant toch.) en ten slotte gingen er ook complimenten naar de projectleiders Ronald van der Marel en Hans Baggen. Daarnaast viel op internet ook nog te vinden dat het bedrijf Ternet de besturingsinstallaties van de nieuwe Wilhelmina van Pruisenbrug heeft geleverd; een uniek radar-detectiesysteem voor deze onbemande brug.

Grootse feestelijkheden

Genoeg details; de feestelijkheden konden beginnen. Hoewel nog even moet worden toegevoegd dat Jacques van der Horst, voorzitter van het Dorpsplatform Hekendorp, zich bijzonder tevreden uitte over de houding die de gemeente had ingenomen tegenover de Hekendorpers die graag een 'echte brug' zagen verschijnen: "Die is er nu. De gemeente Oudewater heeft niet moeilijk gedaan, maar gezorgd voor een prima brug!" Na de officiële opening volgde een 'gondelvaart' onder de brug door en dan rechtsaf de Wiericke op. Op die Wiericke zelf, de Dubbele, volgde een vermakelijk waterspeltakel, waar heel veel moedige jeugdigen in zwemkleding van een glijbaan afroetsjten en vervolgens over een wiebelige mat dat kanaal, dat al voor 1400 gegraven werd, moesten oversteken. Een enkeling bereikte betrekkelijk droog de overkant, maar het was gewoon vast leuk om te doen - want sommigen gingen vaker dan één keer - maar zeker ook leuk om naar te kijken door toeschouwers die in keurig afgemeten vakken langs de kant zaten. De uiteindelijke snelste, heen, maar ook weer terug bleek Benthe Gelderblom.

Om een uur of zes volgde een muzikaal optreden van volkszanger Jan van Woudenberg uit IJsselstein. Het werd nog gezelliger dan het al was en er werd zelfs coronaproof gedanst. Via sms kon je je bestelling bij Uitspanning Goejanverwelle opgeven en dat werkte heel goed. Hapjes en drankjes werden vervolgens keurig uitgeserveerd. Aan de oostoever gebeurde dat per boot; leuk toch! Aansluitend volgde een (bad)eendjesrace waarbij de opbrengst ten goede kwam aan de Oranjevereniging.

Prima samenwerking Oranjevereniging en Dorpsplatform

En weer even later moest de slimste mens van Hekendorp gevonden worden; leuk om naar te kijken; maar leuk om mee te doen, was nog even de vraag. Want wie bij de derde vraag afviel ging het water in. Na een beetje pushen waren er acht heldhaftige deelnemers. Van een lijst met 130 vragen, bleken er maar zo'n 40 nodig; toen al was alles duidelijk. De slimste van Hekendorp bleek Lowi Bode. De minder fortuinlijken haalden een nat pak.

En als klap op de vuurpijl was een spectaculaire vuurwerkshow aangekondigd. "Dat was', liet een van de aanwezigen vol overtuiging weten, "inderdaad het geval. Het was heel goed verzorgd en echt heel mooi." Ze vult haar verhaal aan met een idee dat Hekendorp typeert, het samen met elkaar zorgen voor iets moois: "De Oranjevereniging had het idee om een burendag te gaan houden, omdat koningsdag verviel. Het Dorpsplatform vond het een goed idee om met de opening van de brug bij die burendag aan te sluiten. En zo werd het een feest waarin die twee partijen goed hebben samengewerkt. Het was een heel leuk feest."

De Hekendorpers hebben, ook dankzij het meevallende weer, een mooi en verbindend feest gehad en als blijvende herinnering een schitterende en, en daar gaat het om, bijzonder praktische brug.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00