Alle mozaïekers op en rond de bank.
Alle mozaïekers op en rond de bank. Foto: Margreet Nagtegaal

Weer zo’n prachtige mozaïekbank in Oudewater

Algemeen

Van welke kant je ook Oudewater inkomt, je ziet overal een prachtige mozaïekbank staan. Zaterdag 4 februari werd de zesde mozaïekbank onthuld. Hij staat in het plantsoentje aan de Kleine Gracht aan de IJsselvere. Het thema van deze bank is Bloemen en IJsbank. Ook deze bank werd met veel plezier en creativiteit gemaakt door een grote groep vrijwilligers van Oudewater Zit Goed.

Helaas was wethouder Walther Kok door ziekte verhinderd om de bank te onthullen. Coby Feller, initiatiefneemster van alle mozaïekbanken, verrichtte de onthulling daarom zelf samen met Barike van Zanen en Janine Schoonderwoerd. Barike van Zanen had tijdens het mozaïeken ook de verantwoordelijkheid voor het begeleiden van de mozaïekers. Janine Schoonderwoerd nam het initiatief om juist op deze plek een mozaïekbank te realiseren door haar buurt te benaderen voor sponsoring en steun. Voordat de bank, die mooi in een doek met de vlag van Oudewater ingepakt was, onthuld werd, nam Coby Feller het woord. Ze vertelde dat deze zesde mozaïekbank wel wat vertraging had opgelopen door de coronacrisis en het zoeken naar een goede werkplek. Janine, die al betrokken was bij deze mozaïekbank, belde op een gegeven moment Coby op. “Ik wil je wat laten zien!” Ze liet haar de garagebox aan de Westerwal zien met de vraag of die misschien geschikt was als werkruimte. Ze wilde haar auto wel even ergens anders parkeren om ruimte beschikbaar te maken. Coby was blij verrast. Eindelijk konden ze beginnen aan de volgende mozaïekbank. De vijfentwintig vrijwilligers hadden er ook weer zin in om deze monnikenklus te klaren. Er deden dit keer ook inwoners met een buitenlandse afkomst mee met het mozaïeken, uit Oekraïne en Iran. Een mozaïekbank is deel van een landelijk project ‘Social Sofa’s’. En dat was het zeker. Tijdens de vele uren mozaïeken werden heel wat contacten gelegd, gepraat en kennis gemaakt met anderen die men nauwelijks of niet kende. Echt ook een meerwaarde van zo’n project.

Bloemen en IJsbank

Het thema Bloemen en ?? was bij aanvang van dit project voor de zesde mozaïekbank vastgesteld. Daarvoor kwamen verschillende ontwerpen binnen. Van Nettie Verweij kwam een tekening met schaatsers en skeelers binnen. “Als kind heb ik op de Kleine Gracht leren schaatsen. Toen er door de zachte winters minder geschaatst kon worden ging ik skeeleren. Vandaar de schaatsers en de skeelers op de bank.” Het thema voor de bank werd toen definitief ‘Bloemen en IJsbank’. De voorkant werd ontworpen door Nettie Verweij, de achterkant door Margreet Nagtegaal en verdere verfraaiing met bloemen en dergelijke dingen werd getekend door Bert en Marianne van Zanen. Er werd maar liefst acht maanden gewerkt aan deze bank. Vanaf de eerste mozaïekbank in het jubileumjaar van Oudewater werken er gemiddeld vijfentwintig vrijwilligers mee aan het mozaïeken. “Sommigen doen alle banken al mee en worden steeds beter. Maar er is ook altijd een nieuwe groep die aanschuift.” Menig stukje werd opnieuw gedaan, net zolang tot het resultaat naar tevredenheid was. Coby vertelde in haar toespraak: “Ook het voegen en schoonmaken was nog een hele klus. Maar nu is hij klaar! Met dank weer aan Jan van Dam die de loodzware bank op de juiste plek takelde.”

Het is weer een fraaie bank geworden die menig voorbijganger zal verrassen. Het was het doel van Janine om het parkje wat op te vrolijken met een mooie mozaïekbank. Dat lijkt prima gelukt!

Margreet Nagtegaal

De ontwerpers van de bank:v.l.n.r. Nettie Verweij, Bert en Marianne van Zanen en Margreet Nagtegaal.
De achterkant van de mozaïekbank.
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 2 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 21 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 23 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00