Mirjam Kompier van Ontmoeten Raakt
Mirjam Kompier van Ontmoeten Raakt

Interactieve kerkdienst over ‘keuzes maken’

Algemeen

Zaterdag 18 maart om 19.00 uur wordt in de Johannes de Doper in Montfoort een bijzondere viering gehouden. Een viering die gericht is op alle leeftijden, maar vooral op mensen die zich ‘jong van geest’ voelen. Eerlijk gezegd zijn het wel de jongeren waar de katholieke kerk op wil mikken, zo laat organisator Mirjam Kompier weten: “Met veel interactie rondom het thema ‘keuzes maken’ en livemuziek hopen we dat ze zich aangesproken voelen. Het gaat om het samenkomen, het ontmoeten.”

Het is een initiatief vanuit ‘Ontmoeten raakt’, die activiteiten organiseert om te ‘ontmoeten met een grote O’ buiten het uurtje kerk op zondag om. Deze groep mensen wordt ondersteund door ‘Space for Grace’. ‘Space voor Grace’ houdt zich bezig met vernieuwende projecten voor geloofsgemeenschappen met als doel het christelijke geloof vitaal te houden. Mirjam: “Samen willen we een manier vinden van geloven die ook aansluit bij jongere groepen. Omdat je zoveel kracht uit samen ontmoeten kunt halen.”

Mirjam vertelt haar motivatie te halen vanuit het verlangen om de kerk en het geloof levend te houden. “We weten dat er vergrijzing is. Dat er weinig jongeren in de kerk komen. Samen willen we een manier vinden van geloven die ook aansluit bij jongere groepen. Omdat je er zoveel uit kunt halen. Juist in deze drukke gehaaste tijd kun je stilstaan bij waar je je kracht en levensenergie uit kunt putten. Het kan ook een bron zijn. Ik zie het ook aan mijn eigen kinderen. Ze zijn allebei gedoopt, hebben communie gedaan, vormsel gehad. Ook hen krijg ik niet meer mee naar een normale dienst. Vanuit Ontmoeten Raakt zijn wij op zoek naar manieren: Hoe dan wel?”

Opvolger ‘De kerk draait door’

Zelf ging Mirjam als jongere ook een langere periode niet naar de kerk. In mijn twintiger jaren kreeg ik weer interesse en wilde ik graag naar de kerk gaan. Ik hoop dat dat met mijn kinderen en veel andere jongeren ook zo is. Ik gun anderen die ervaring in hun leven. Bovendien, doe ik dit ook, omdat ik denk: Straks staan deze prachtige gebouwen leeg. Zeker bij katholieke kerkgebouwen, blijf ik dat heel erg vinden. Het is toch het huis van God. Ik ervaar hier sereniteit en spiritualiteit.”

De ‘Jong van geest’-viering is een opvolger van ‘De kerk draait door’, die afgelopen november plaatsvond. Het thema van deze avond was ‘Ik ben oké!’ Uit deze viering is feedback meegenomen. “Zo kregen we terug dat livemuziek zou aanspreken. Dat hebben we nu geregeld. Ook vinden mensen een interactief programma leuk. Dus, maken we het dit keer nog interactiever”, aldus Mirjam.

Anders beleven

De ‘Jong van Geest’-viering is voor mensen, die het geloof net even anders willen beleven. Vanuit de geloofsgemeenschap wordt dit initiatief toegejuicht. Wij hopen dat met de ‘Jong van Geest’-viering de kerk door mag blijven draaien. Dat het kerkgebouw een fijne plek blijft om spiritualiteit en rust te ervaren. Het is en blijft een bijzondere plek. “Hopelijk kun jij een keuze maken voor deze avond!”

Sjoukje Dijkstra

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00