Het huidige roefel comité; voor Trudy van Dam en Martin Hoogenboom.Achter Henny van den IJssel en Els Brienen.
Het huidige roefel comité; voor Trudy van Dam en Martin Hoogenboom.Achter Henny van den IJssel en Els Brienen. Foto: Margreet Nagtegaal

Al vijfentwintig jaar roefelen in Oudewater

Algemeen

Wie kent het niet? Roefelen bij een bedrijf in Oudewater? Als je het zelf niet hebt gedaan als kind, dan ben je vast wel als ouder of grootouder betrokken geweest. Heel veel bedrijven doen elk jaar weer mee om basisschoolscholieren een kijkje in hun bedrijf te gunnen. Het werd 25 jaar geleden in 1996 voor het eerst georganiseerd. Dit jaar vieren ze het 25-jarig bestaan. Op woensdag 19 april zal er dit jaar weer geroefeld worden.

Het is elk jaar een hele organisatie. In januari start het roefelcomité. Bedrijven vinden, vrijwilligers zoeken die meegaan met de kinderen en nadat de invulformulieren terug zijn van de basisscholen inventariseren naar welk bedrijf elk kind graag wil. Henny van den IJssel is er van het eerste begin al bij. Ze vertelt; “In 1996 was er op een aantal woensdagen kinderwerk in de Oude Openbare school. Er werd geknutseld, spelletjes gedaan en allerlei leuke activiteiten. In die tijd ontstond landelijk het Roefelen via Jantje Beton. De vraag werd bij deze kinderclub neergelegd of ze ook Roefelen wilden opzetten in Oudewater. En zo ben ik met het Roefelen in aanraking gekomen.” De oprichters van het eerste uur waren Gerda Kooij, Hanny Hoogenboom, Karin Okken, Mieke Nederend en Henny van den IJssel. De Roefeldag is een dag waarop kinderen van de basisschool bij bedrijven, verenigingen, instellingen of winkels een kijkje achter de schermen gaan nemen. Roefelen is een van oorsprong Vlaams woord dat ‘snuffelen’ of ‘ontdekken’ betekent. In de eerste jaren was het nog klein van opzet. Zo’n vijftig kinderen deden mee en die konden naar twintig bedrijven. De aantallen zijn nu veel groter. Er doen ongeveer driehonderd kinderen mee. En meestal meer dan tachtig bedrijven. Een hele organisatie dus. Temeer als je weet dat er een goede administratie wordt bijgehouden van waar de kinderen in de afgelopen jaren al geweest zijn. Vanaf groep 5 t/m 8 kunnen de kinderen meedoen, in totaal kunnen kinderen dus vier keer Roefelen. Er wordt nauwkeurig bijgehouden dat als je het ene jaar het niet zo had getroffen met je voorkeur, dat een volgend jaar wel gebeurt. Eerlijk is eerlijk.

Prachtige roefel-verhalen

Er zijn een aantal prachtige verhalen voortgekomen uit het Roefelen. De tandarts deed bijvoorbeeld ook mee. Maar welk kind wil nu roefelen bij de tandarts? De tandartsassistente bedacht een leuk plan. Ze ging samen met de kinderen eerst naar de markt en kocht daar snoep. Dat mochten de kinderen lekker opeten! Daarna ging ze naar de tandartspraktijk en moesten de kinderen hun tanden poetsen. Daarna kregen ze een pilletje dat laat zien waar nog de snoepresten zaten. Hilariteit natuurlijk. Daarna mochten de kinderen om de beurt in de stoel en mochten ze bij elkaar iets doen. Een onvergetelijke middag natuurlijk! Of dat meisje dat altijd al graag kapster wilde worden. Ze roefelde bij een kapster en had het reuze naar haar zin. Later opende ze haar eigen kapsalon en nodigde kinderen uit om bij haar te komen roefelen.

Helaas kon ook het roefelen vanwege corona drie jaar niet doorgaan. Voor de organisatie, bestaande uit Henny van den IJssel, Trudy van Dam, Martin Hoogenboom en Els van Brienen, is dat wel even spannend. “Alles moet weer opgestart worden. Er is zo’n groot gat gevallen dat we een hele nieuwe groep vrijwilligers moeten gaan vinden, en bedrijven hebben het niet makkelijk op dit moment en hebben gewoonweg het personeel soms niet om een middag vrij te maken voor het begeleiden van de kinderen.” Ze gaan wel weer hun uiterste best doen dat alle kinderen een leuk roefelbedrijf kunnen bezoeken. En met wat creativiteit zal dat wel lukken. Als je bedrijf wellicht niet benaderd is en je wel mee wilt doen meld je dan. “Er is geen bedrijf dat alle 25 keer mee heeft gedaan.” zegt Henny. “Maar 24 jaar redden een aantal wel”. Veel bedrijven vinden het gewoon ook heel erg leuk om mee te doen. Dit jaar wordt het een bijzonder jaar. Het wordt met een verrassing extra feestelijk. De groep basisschoolkinderen start altijd bij Tjonkie. En na afloop krijgt iedereen nog wat te drinken en worden de verhalen verteld hoe het is geweest. Alle basisschoolkinderen worden benaderd, en ook de kinderen die buiten Oudewater op bijzonder onderwijs zitten, of vanuit Hekendorp elders de basisschool bezoeken, mogen meedoen en krijgen een uitnodiging. Die zal voor Pasen worden uitgedeeld. Het is altijd een verrassing naar welk bedrijf de kinderen worden gebracht. Voor info of vragen; mail dan naar: roefelcomite.oudewater@gmail.com

Margreet Nagtegaal

In 1996 werd geroefeld bij de oude Golf in de Leeuweringerstraat.
Afbeelding
Deze week in Concordia 1 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 4 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 18 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 19 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 20 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 21 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 22 uur geleden