Het plezier met elkaar is altijd groot.
Het plezier met elkaar is altijd groot. Foto: Margreet Nagtegaal

Onderling Sterk bestaat vijfentwintig jaar

Algemeen

Onderling Sterk Oudewater is een belangenvereniging die activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is een officiële en mooie omschrijving van een gezellige club waar mensen met een beperking steeds weer hele leuke activiteiten met elkaar doen en echte saamhorigheid beleven. Ze bestaan 10 februari alweer vijfentwintig jaar. Ze gaan er dit jaar daarom een feestjaar van maken.

Met een jubileum kijken we natuurlijk altijd even terug, op de highlights, op de ontwikkelingen binnen de club, het belang van het bestaan en de toekomst. Aan tafel zit het huidige bestuur van Onderling Sterk. Sonja Louwer, de voorzitter op dit moment, maar al meer dan elf jaar bij de club betrokken. Conny Leeuwenburgh, de penningmeester, zij kwam met de club in aanraking door haar dochter Roos die het erg naar haar zin heeft bij Onderling Sterk. En tot slot Femke Alles die secretaris is. Zij kwam drie jaar geleden door een stage bij Onderling Sterk terecht en ging er nooit meer weg ‘omdat ze er erg blij van wordt’. Er is in al die jaren eigenlijk niets veranderd aan de gezelligheid en de leuke club voor mensen met een beperking. “We willen ze vooral een gezellige en leuke middag bezorgen,” zegt Sonja. Maar bestuurlijk hebben er zeker wel wat veranderingen plaatsgevonden. Onderling Sterk begon vanuit de grondgedachte dat leden met een verstandelijke beperking en hun ouders of begeleiders samen in het bestuur zaten en verantwoording droegen voor de keuzes die gemaakt moesten worden. Dat principe is inmiddels losgelaten. De statuten werden in 2020 aangepast en een nieuw bestuur ging van start en is verantwoordelijk voor de gang van zaken.

De leeftijd varieert van 17 tot 81!

Onderling Sterk had bij de start ruim 35 leden. Dat is nu wat teruggelopen naar 22. Ze komen uit de hele omgeving van Oudewater. En de leeftijd varieert van 17 tot en met 81! Wat opvalt is dat ze het met elkaar bijzonder leuk hebben. “Er is altijd en hoog knuffelgehalte en er vinden leuke gesprekjes plaats.” Een van de meest opvallende activiteit is het jaarlijkse uitje. Sonja; “Tijdens de jaarmarkt staan we altijd met een kraam om geld bij elkaar te halen voor ons jaarlijkse uitje. Dat levert altijd een mooi startbedrag op. We gingen een keer naar een concert van Nick en Simon bijvoorbeeld en dat was heel geslaagd!” Maar ook een aantal activiteiten op de locatie zijn onvergetelijk. “Vogelhuisjes boren en versieren, met ‘verf smijten’ waarbij het hele lokaal moest worden afgeplakt en de deelnemers met poncho’s aan het werk gingen met kwasten, sponzen en verf. Dat was ontzettend leuk!” Vaste onderdelen van het programma zoals bingo, knutselen, muziekactiviteiten en allerlei spellen zijn steeds een succes. Onderling Sterk heeft naast de maandelijkse activiteitenclub ook een kookclub. Deze komt elke week bij elkaar om samen te koken en te eten. Alle activiteiten worden sinds een jaar in Het Cultuurhuis gehouden nadat ze jaren in het gebouw van Tjonkie hun club hadden. “We waren blij dat we dit kregen aangeboden. Het is een prettige ruimte voor ons.” Femke; “We proberen steeds weer andere dingen te bedenken en we vragen het de deelnemers zelf ook. Wat willen jullie graag doen?”

We zijn een vrijwilligersclub

Nog even terug naar het jubileum. De eerstvolgende bijeenkomst wordt er gezamenlijk een feesttaart versierd. Daarmee opent het feestjaar. Op 17 juni staat een feestdag gepland. Het is nog even geheim wat er dan precies gaat gebeuren, maar de datum en het feest staan vast. Tijdens alle andere activiteiten zal het jubileum centraal staan.

Als je tot de doelgroep behoort of gewoon eens wilt komen kijken omdat je misschien vrijwilliger wilt worden ben je altijd van harte welkom. Belangrijk is het om te weten dat het een vrijwilligersclub is. Ze zijn geen zorginstelling en maar beperkt in het kunnen helpen wat betreft bijvoorbeeld toiletbezoek of extra begeleiding. Het is dan wenselijk dat er iemand meekomt voor de speciale begeleiding of verzorging. Contact kun je opnemen via de mail; onderlingsterk-oudewater@hotmail.com

Margreet Nagtegaal

Het bestuur van Onderling Sterk:v.l.n.r. Conny Leeuwenburgh, Sonja Louwer en Femke Alles.
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 22 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00