De zaterdaggroep met geit Billy, begeleiding enConny en Jan Graveland op de foto.
De zaterdaggroep met geit Billy, begeleiding enConny en Jan Graveland op de foto. Margreet Nagtegaal

Een therapie geit op de zorgboerderij

Algemeen

Melkveebedrijf en zorgboerderij De Grazige Weiden, gelegen aan de Hogebrug in Oudewater, worden gerund door Jan en Conny Graveland. Al veel kinderen vonden er een veilige plek waardoor ze konden groeien in zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. De boerderij is als een paraplu waaraan alles opgehangen wordt. Dit voorjaar bestond de zorgboerderij 12,5 jaar.

De boerderij is van 1993. Jan nam het melkveebedrijf over van zijn ouders. In het begin werkten zowel Jan als Conny in een baan ernaast. Een tijdje woonden er pleegzorgkinderen in hun gezin. Ze ontdekten dat het boerenleven voor hen zoveel moois te bieden had. Het zorgen voor dieren, de structuur van het werken op de boerderij deed hen zichtbaar goed. Jan zegt; “Deze kinderen zijn echt meerwaarde voor mij. Het is leuker dan alleen maar twee keer per dag koeien melken.” En zo ontstond De Zorgboerderij. Eerst werden alleen op zaterdag kinderen opgevangen. Vanaf 2016 een flinke uitbreiding naar vier dagen per week, en in totaal zestien kinderen. Er werd een mooie kantine gebouwd. “Allemaal kinderen die net buiten de boot vallen. Snel overprikkeld zijn en soms uitvallen op school. Veel autisme ook,” vertelt Conny. “We pamperen ze hier niet hoor. Ze krijgen veel structuur en op sociaal gebied leren ze wat ze nodig hebben. Echt maatwerk.”

Maar het werken met de dieren is voor hen allemaal wel het allerleukste op de boerderij. Als hen gevraagd wordt welk dier ze het leukste vinden komt geit Billy met stip bovenaan. Geit Billy is een bijzondere geit. Zelf als vondeling opgenomen op de boerderij. En alle kinderen zijn gek op hem. “We noemen het de therapie geit. Als iemand even rust nodig heeft dan wordt hij soms naar Billy gestuurd. En echt, ze komen weer helemaal tot rust!”

Alle kinderen moeten er om lachen, want het is zo, de geit heeft een zacht karakter.

Rabarbercake en chips maken

De kinderen doen van alles op de boerderij. Klusjes, voeren van de dieren, bakken en koken met alles wat het boerenbedrijf oplevert. Zoals soep, rabarbercake of chips maken. Bij de hokken van de dieren hangen de voedselkaarten, de kinderen kunnen zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk. “Sommigen noemen het hun baantje,” zegt Conny. “Ik ben echt trots op wat ze kunnen! Ondanks hun beperking zijn het vaak enorme doorzetters. Ze komen zo graag hier!”

Alle administratieve rompslomp is tegenwoordig ook voor een zorgboerderij niet eenvoudig. Conny heeft veel overleg met scholen, leerdoelen moeten gehaald en indicaties moeten elk half jaar weer opnieuw vastgesteld worden. Ze geeft soms ook zelf scholing aan de kinderen die school niet aan kunnen. Het was haar vak dus dat komt goed van pas. “De druk vanuit de overheid maakt het niet altijd leuker. Maar wij zijn heel dankbaar dat we iets kunnen betekenen voor deze groep en maatschappelijk iets kunnen doen.”

Even later lopen alle kinderen hun klusjes te doen op de boerderij. Inclusief laarzen, overal en boerenzakdoeken. Maar eerst op de foto met geit Billy!

Margreet Nagtegaal

Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 46 minuten geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 3 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 22 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! gisteren
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00