Barbara en Henny nodigen iedereen die wil wandelen uitom mee te doen aan de wandel-challenge.
Barbara en Henny nodigen iedereen die wil wandelen uitom mee te doen aan de wandel-challenge. Foto: Sjoukje Dijkstra

Het wandelseizoen gaat weer beginnen...

Algemeen

‘Iedereen kan meedoen!’

De voorbereidingen voor het wandelseizoen zijn al een poosje in volle gang. Henny Korrel en Barbara Griffioen organiseren dit jaar: ‘Montfoort Wandelt’. Samen met een aantal wandelbegeleiders gaan zij met groepen mensen in uit Oudewater, Montfoort en Linschoten aan de wandel. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Loopgroep (Logo) Oudewater. “Door de mooie samenwerking hopen we dat nog meer mensen lekker actief meedoen”, zegt Henny.

Beiden benadrukken dat de looptrainingen, die worden gehouden voor afstanden van drie, vijf, 7,5 en tien kilometer voor iedereen zijn. We trainen naar dit aantal km toe, dus je hoeft het niet al te kunnen lopen. Naar aanleiding van de feedback die ze terugkregen het voorgaande jaar, steken ze dit jaar de communicatie anders in. Vorig jaar lag de nadruk te veel op de Nationale Diabetes Challenge, waardoor mensen zonder diabetes zich niet aangesproken voelden. Nu is de schijnwerper van de Diabetes Challenge af, en communiceren we onder: Montfoort Wandelt 2023. Iedereen kan meedoen!”, aldus Barbara. Beide wandeltrainers verwachten dit seizoen zo’n dertig tot veertig wandelaars, die twintig weken actief mee zullen gaan wandelen. De Challenge begint in de week van 8 mei, en eindigt na twintig weken met een feestelijke afsluiting op zaterdag 16 september in Tilburg. “Daar wordt dan een gezellige feestelijke dag gehouden, waarbij uiteraard ook het aantal km waarvoor getraind is gewandeld wordt”, zegt Henny. “met z’n allen met de bus, het is een soort schoolreisje dus.”

Wandeltrainers gezocht

De wandeltraining vindt een keer per week plaats. Daarnaast wordt er wel van deelnemers verwacht dat zij zelf ook nog een of twee keer per week trainen. Natuurlijk hangt het af van het aantal inschrijvingen of een wandelgroep op een bepaalde dag/afstand kan plaatsvinden. Bij te weinig inschrijvingen, kan het zijn dat een wandelgroep op een bepaalde afstand niet door kan gaan. Barbara vertelt dat ze ook wandelbegeleiders zoeken. “Het zou leuk zijn als we mensen vinden die een groep willen trekken. Dat houdt in dat je een bepaalde groep met regelmaat begeleidt bij de wekelijkse wandeling. Daarnaast zoeken we mensen die de gaatjes in het rooster willen vullen.”

Henny vult aan: “Hoe meer mensen mee kunnen helpen als begeleider, hoe meer mogelijkheden we hebben”. Als toekomstige wandeltrainer wandelbegeleider hoef je geen training te volgen, je moet wandelen met een groep vooral leuk vinden. Wel komt Wanda Catsman (van Wanda Wandelt) een keer een training geven om wat extra wandeltips te delen met de trainers.” Van wandeltrainers wordt verwacht dat zij een groep kunnen trekken. Barbara: “Dat wil zeggen dat ze een warming-up en een cooling down doen en dat zij een route willen uitzoeken. Vorig jaar hebben we met de wandelbegeleiders een wandeltrainerscursus gedaan via de wandelbond. Nu hebben we gekozen voor een update van die training. Dan kunnen wandeltrainers aan Wanda alle vragen stellen, waarmee ze zitten en krijgen ze tips en tricks om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Meer loopmogelijkheden

Door de samenwerking met Logo zijn er dan meer loopmogelijkheden in de week. Henny: “In principe loop je gewoon met de groep, waarvoor je hebt opgegeven. Ben je dan een keer verhinderd of wat anders, dan zijn er meer mogelijkheden.” Wandelaars krijgen de mogelijkheid om een keer per week mee te doen aan de wandeltraining voor een gekozen afstand. Hiervoor betalen ze 35 euro. “Dat is inclusief twintig weken wandelen, het de busreisje naar de finaledag in Tilburg en T-shirt.”

Meer informatie en aanmelden

Voorafgaand aan het wandelseizoen zijn er informatiebijeenkomsten voor (potentiële) wandelaars. Zo staat er één gepland in Montfoort op 13 april en in Linschoten op 19 april. Voor meer informatie of aanmelden, kunnen mensen mailen met Barbara: vitaliteit@barbaragriffioen.nl.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 5 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 7 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 12 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 15 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00