Over het drummen waren de mensen erg enthousiast. Zo ontstond de Zonnebloem Drumband.
Over het drummen waren de mensen erg enthousiast. Zo ontstond de Zonnebloem Drumband. Sjoukje Dijkstra

Ontmoetingsfestival Montfoort is een geslaagd experiment

Algemeen

Tijdens de herfstvakantie vond in het Stadspark van Montfoort het eerste ontmoetingsfestival plaats. Er was een grote verscheidenheid aan gratis activiteiten voor jong en oud. Muziek- en zangverenigingen verzorgden optredens en sportaanbieders en leefstijlcoaches gaven workshops.

Het ontmoetingsfestival werd georganiseerd door Montfoort Vitaal in samenwerking met STAM, SWOM, Knooppunt en de Zonnebloem. John van Echtelt, coördinator van de Buurtsportcoach vertelt: “Het was de eerste keer dat wij een ontmoetingsfestival organiseerden. We wilden vermaken, verbinden en verenigingen. Dat is gelukt. Toen we het ontmoetingsfestival begin september bedachten, merkten we direct dat zang- en muziekverenigingen ons initiatief waardeerden, maar wisten we nog niet hoe we zo’n festival het beste konden vormgeven. Dat hebben we geleerd door het gewoon te gaan doen. Elke dag waren er mensen in de tent, waarbij wij dachten: ‘Wij doen dit vooral voor jullie!’ Bovenal zijn we trots en tevreden over wat we in korte tijd met elkaar hebben neergezet.

Stralende opening door IJsselzangers

Het waren de IJsselzangers die de opening verzorgden. Zij konden voor het eerst sinds anderhalf jaar weer echt optreden. Het optreden trok direct veel bezoekers naar het Stadspark. De dag daarna verzorgden Nancy Berends en Wim Visser van Duo Elusive een mooi optreden in de tent, waarbij door de aanwezigen gezellig werd meegezongen. Door de week werden er in en om de diverse tenten spelletjes gespeeld. De kinderen konden boogschieten, frisbee gooien, stoepranden, blik werpen en basketballen. Calvin van Maanen van Calmotivation uit Linschoten en buurtsportcoach Job Hoogendoorn verzorgden een workshop boksen. In samenwerking met FC Utrecht werden er voetbalactiviteiten georganiseerd. En Pedro Jooren van de Steenfabriek Montfoort organiseerde meerdere keren een kennismakingsworkshop techniek met LEGO.

Wandelmaatjes App groepen

Op woensdag organiseerde Barbara Griffioen een extra wandeling voor de deelnemers aan Nationale Diabetes Challenges en andere geïnteresseerden. De wandelaars vinden het leuk om samen te blijven wandelen en er zijn Wandelmaatjes app groepen voor Montfoort en Linschoten opgezet. Door de harde wind, de regen en het natte veld werd er voor de voetbalactiviteiten uitgeweken naar de tent. Daar werden de banken op de kant gelegd, waardoor twee kleine voetbalveldjes ontstonden. De buurtsportcoaches Kevin Basters en Lars Goergen organiseerden een panna voetbal toernooi. Dat was zo geslaagd dat de kinderen de dag erop vroegen of Kevin en Lars het nog een keer wilden organiseren. Uiteraard was dat geen enkel probleem.

De Zonnebloem drumband

Ook de optredens van Nico van Asdonck en Martijn Timmerman waren hoogtepunten tijdens het ontmoetingsfestival. Op dinsdagavond en woensdag middag verzorgden ze een workshop drummen en zingen. Op woensdag waren de rolstoelwandelaars van de Zonnebloem en de vrijwilligers aanwezig. Er werd eerst op verschillende drums gespeeld. Zo ontstond de Zonnebloem Drumband. Daarna zongen Nico en Martijn aan elke tafel Indische, Nederlandse en popliedjes, waarbij door de rolstoelwandelaars en hun vrijwilligers uit volle borst werd meegezongen.

QR Fitroute en ZijActief

Op donderdag kwam de vrouwenvereniging ZijActief naar het ontmoetingsfestival. Diverse dames van ZijActief gingen met Marjolein Grotepass van Grondig Gezond in gesprek over gezond eten en een vitale leefstijl. Buurtsportcoach Joris van Rossum en Jimmy-Boy Spies van QR Fit gaven uitleg over een fitroute die binnenkort door het stadpark en Hofland wordt aangelegd. De dames hadden goede suggesties. QR Fit was ook erg geïnteresseerd in de ervaringen van de bestuursleden van het Knooppunt op het gebied van wandelen en bewegen voor actieve senioren. Nienke van Kortenhof van Hartjes op de fiets en Sanne Kosterman van het streekfonds Lopikerwaard waren aanwezig om te vertellen over een nieuw aan te leggen natuurspeelplaats. Hartjes op de fiets heeft het plan om onder andere een wilgenfort, stapstenen en een trekvlot in het Stadspark aan te leggen. Tijdens een wandeling door het stadspark is daar een toelichting op gegeven.

Vitaliteitskaffee

Op vrijdagavond kwamen diverse bestuursleden en vrijwilligers verenigingen naar de tent in het Stadspark. Daar kregen ze informatie over het JeugdSport- en CultuurFonds, de mogelijkheden vanuit NOC*NSF voor verenigingsondersteuning, het vitaliteitsakkoord en het vernieuwde platform Montfoort Actief. Hoewel het behoorlijk koud was in de tent, zorgde de Zuid West Utrechtse Pretkapel (ZWUP) van Ons Genoegen met hun optreden voor een warme sfeer. Op de laatste zaterdag was er een optreden van Henk Berkheij een ervaren country folk zanger uit Woerden. Henk speelde mooie nummers van onder andere John Denver en Simon and Garfunkel. Op zondag werd het ontmoetingsfestival met stralend weer afgesloten door het enthousiaste theaterkoor Marcello. Zij vermaakten de aanwezigen met musical medleys en moderne, klassieke en populaire meezing liederen. “Al met al was het Ontmoetingsfestival een geslaagd experiment”, aldus John.

Sjoukje Dijkstra

Calvin van Maanen van Calmotivation uit Linschoten en buurtsportcoach Job Hoogendoorn verzorgden een workshop boksen.
Zo'n 100 mensen luisterden zondag ademloos naar Marcello.
Er werd ook gewandeld door het Stadspark.
Ook voor kinderen was er van alles en nog wat te beleven.
Ook boogschieten stond op het programma.
Met diverse activiteiten voor jong en oud werd het eerste Ontmoetingsfestival een succes.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 59 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 17 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 19 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden gisteren
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00