Vrijwilliger Walter prutst druk aan het uurwerk van de klok, terwijl Arianne de klok afstoft.
Vrijwilliger Walter prutst druk aan het uurwerk van de klok, terwijl Arianne de klok afstoft. Sjoukje Dijkstra

‘Het Repair Café gaat om het repareren, maar meer nog het ontmoeten’

Algemeen

Sinds twee jaar bestaat er in Montfoort en Linschoten het Repair Café. Alles met een stekker kan gebracht worden, maar ook kleding met gaatjes en fietsen. Het Repair Café in Montfoort is elke eerste vrijdag (DoeMeeHuis) en in Linschoten (De Brede Vaart) elke derde vrijdag van de maand. Tussen 13.30 en 16.00 uur kunnen mensen hun kapotte klokken, koffiezetapparaten, computers en fietsen en zelfs textiel langs brengen. Niet alles kan gefikst. “Sommige apparaten krijgen we niet open”, aldus Brigitte Bom van SWOM en het DoeMeeHuis. Volgens haar gaat het Repair Café om veel meer dan alleen reparatie. “Het gaat heel erg om het ontmoeten.” Dat beaamt Walter die op dat moment net druk is met de reparatie van een klok. “Daarom heet het ook een café”, zegt een meneer die net aanschuift met een kapot koffiezetapparaat.

In Linschoten werken afgelopen vrijdag twee vrijwilligers aan een fiets met lekke band en een kapotte pendule. De eigenaresse van de klok die gemaakt wordt door Walter, zit gezellig aan de koffietafel, te genieten van een bakje troost met eigen gemaakte taart. Brigitte vertelt dat ze altijd wat lekkers meenemen wat gemaakt is in het DoeMeeHuis. Meestal een eigen gebakken taart of iets anders lekkers. Gerda Mertens -Trapman, de eigenaresse van de klok vertelt dat ze vorige keer ook bij het Repair Café was, maar dat ze toen net te laat was. Ze had een stukje gelezen in de krant, maar daar stonden geen tijdstippen bij. Dat haar klok nu gerepareerd wordt, daar is ze blij mee. Ze heeft er vertrouwen in dat het goed komt. Walter zit ondertussen te “trutten” - zoals hij dat zelf noemt - met haar klok. Kleine schroefjes liggen eromheen, en ook de slinger ligt ertussen. Vol concentratie werkt hij aan het uurwerkje, vol kleine radertjes. Met een klein schroevendraaiertje, draait hij een schroefje erin. Marjolein Carlon (van Duurzaam Montfoort) assisteert hem daarbij. Zij maakt ondertussen het klokje zelf met een kwastje stofvrij. Marjolein zegt: “Samen met SWOM en het DoeMeeHuis hebben we de handen ineengeslagen. Ik help nu, want ik ben ook wel technisch onderlegd, en er zijn niet veel mensen om te helpen. We hebben er graag vrijwilligers bij hier in Linschoten!”

Brigitte beaamt dat. Ze wil graag meer bekendheid voor het Repair Café, en tegelijkertijd wil ze een oproep plaatsen voor vrijwilligers. Gevraagd naar hoeveel vrijwilligers er nog nodig zijn, zegt ze: “Minstens twee! Liefst mensen die kunnen omgaan met de stekkers en snoeren.” In het Repair Café - zowel in Montfoort als Linschoten - zijn verschillende stations in gericht: stekkers en snoeren, fietsen en textiel. Bij het station fietsen, heeft Arianne ook haar fiets gebracht. Die stond al een jaar in de schuur met een lekke band, zegt ze. “Het is de hoogste tijd dat die gerepareerd wordt.” Een toegewijd vrijwilliger, die niet per sé met naam en toenaam in de krant wil, legt er net de laatste hand aan. “Er moest een nieuwe binnenband in, want de oude binnenband zat vol met plakkers.” Hij doet dit nu sinds twee maanden, maar eigenlijk al langer. “Door de lockdowns konden we nog niet eerder aan de slag.” Hij is blij weer hier te zijn, want al met al leert hij er zelf ook veel van. “Dat is ook een stukje eigenbelang”, geeft hij toe. “De kennis die ik hier op doe, kan ik zelf ook goed gebruiken.”

Textiel

Het valt Brigitte nog wel mee wie er vandaag gekomen zijn. “We waren een beetje benauwd, want we hadden alleen twee vrijwilligers als reparateurs. Onze andere vrijwilligster die textiel kon doen, was ziek. Aan een kant hoopte ik dat het lekker druk zou worden. Aan de andere kant... Als je naar Montfoort kijkt, twee weken geleden: daar hadden we negen vrijwilligers en 12 tot 13 reparaties. Vooral veel elektra was het wat voorbij kwam. Kijk die mevrouw komt er nu ook weer aan met een computer. Natuurlijk geldt dat niet alles gerepareerd kan worden. Veel plastic zit dicht. Het moet open en dicht kunnen. Soms lukt het niet. Of hebben ze een koffiezetapparaat open gekregen en is het dusdanig aangetast door vocht, dat het niet meer gemaakt kan worden. We hebben ook mensen die komen met textiel. Jurken waar een zoom in moet of jassen met gaatjes.”

Tevreden

Walter laat ondertussen zien dat het uurwerkje weer tikt, zoals het zou moeten tikken. Voorzichtig plaatst hij het uurwerkje terug in de klok, en maakt hij het weer vast met schroefjes. “Het mooist zou zijn als je het een halve week lang kunt zien werken. Dan weet je of de reparatie echt geslaagd is.” Hij is tevreden. Als vrijwilliger is hij vanaf het begin bij het initiatief betrokken. Hij geeft aan dat het idee zelfs uit zijn koker komt en vertelt hoe dat is ontstaan: “Een oud-collega die als conciërge werkzaam was op een school in Montfoort, vertelde hoe hij in het Fulco theater in Nieuwegein het Repair Café had opgericht. Op dat moment was er ook al een in Oudewater en een in Woerden. Waarom zou Montfoort / Linschoten niet rijp zijn voor een Repair Café?, dacht ik toen.”

Brigitte vult aan: “Samen met Arianne en Marjolein van Duurzaam Montfoort hebben we het uitgewerkt”, zegt Brigitte. Die liepen ook met dat idee rond... Op Burendag 2019 spraken we erover met elkaar.”
Een mevrouw met een koffiezetapparaat loopt net langs. “Doet ie het?”, vraagt Brigitte. “Nee, helaas.” “Jammer”, zegt Brigitte. “Ik zie een hoop koffiezetapparaten vandaag.” Walter is ondertussen de klok aan het testen. Hij laat hem slaan. Bimbambimbam. Brigitte kijkt ademloos toe: “Ik vind de techniek zo mooi.”

Weer gerepareerd

“Deze slinger hoort er zo meteen aan”, wijst Walter. “Als ik hem er nu aan hang. Dan gaat het niet goed, want mevrouw moet hem ook nog mee naar huis dragen.” Aan mevrouw Gerda Mertens - Trapman geeft hij het verheugende nieuws dat haar klok is gerepareerd. Hij laat zien hoe ze de slinger er in moet hangen als ze weer thuis is. Ze is erg blij dat haar klok het weer doet. “Hij is erg belangrijk voor mij”, aldus Gerda. Ze vertelt dat ze hem al 30 jaar heeft. “Ik heb hem samen met mijn man gekocht van een school, op een veiling. Mijn man is net overleden. Ik bedacht mij daarom: ik moet hem even laten maken. Ik heb er zulke mooie herinneringen aan met mijn man. Ik heb nog zo’n klok. Die gingen altijd tegen elkaar in. Dat vond ik een heerlijk geluid. Het is erg fijn dat die weer gerepareerd is.”

Informatie

Reparaties in het Repair Café zijn gratis. Er staat een fooienpot voor een vrijwillige eigen bijdrage. Het Repair Café in Montfoort is elke eerste vrijdag van de maand in het DoeMeeHuis tussen 13.30 en 16.00 uur. Het Repair Café in Linschoten is elke derde vrijdag van de maand in de Brede Vaart tussen 13.30 en 16.00 uur. Er staat een koffietafel en er is bijna altijd wat lekkers bij de koffie / thee. Voor het Repair Café in Linschoten zoeken SWOM en Duurzaam Montfoort nog naar vrijwilligers, die goed zijn in het repareren van voorwerpen met snoeren en stekkers. Maar ook een fietsenmaker is van harte welkom!

Sjoukje Dijkstra

De lekke band van Arianne wordt ondertussen gefikst. Na een jaar kan ze eindelijk weer op deze fiets fietsen.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 10 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 12 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 15 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 17 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00