De genomineerden voor de Duurzaamheidsprijsmet prijswinnaar Arie Belo op de voorgrond.
De genomineerden voor de Duurzaamheidsprijsmet prijswinnaar Arie Belo op de voorgrond. Sjoukje Dijkstra

En de duurzaamheidsprijs 2022 gaat naar ...

Algemeen

Toen hij zich opgaf voor de duurzaamheidsprijs, had hij nooit gedacht dat hij er ook mee vandoor zou gaan. Arie Belo van de Belo Groep kreeg vrijdag de duurzaamheidsprijs uitgereikt uit handen van wethouder Yolan Koster. Klimaatburgemeester Matthijs Hombergen, die ook zitting had in de jury, zei dat de jury na lang wikken en wegen unaniem op de Belo Groep was uitgekomen. “Uiteindelijk hebben we zoveel mogelijk aan het thema ‘Minder verspillen’ vastgehouden”, zei hij. “Het was moeilijk kiezen uit de genomineerden.”

Petra Kerste, die deze derde editie van de duurzaamheidsprijs organiseerde, gaf aan dat het oorspronkelijke idee was om zes kandidaten te nomineren. “Jullie waren gewoon allemaal te goed”, zei ze enthousiast tegen aanwezige genomineerden. “Iedereen heeft hier echt gepresteerd om bij deze club te mogen horen.” De zeven andere genomineerden waren: AR Montfoort, Yuverta en Bokashi boeren, Cheapassbikes, More than Hip, Daiwa House Modulair Europe, SWOM en Vlooswijk. Stuk voor stuk werden ze geroemd door de jury. AR Montfoort voor accu-reparatie en het reviseren van oude accu’s van e-bikes. Helaas kon deze genomineerde niet aanwezig zijn wegens corona. Yuverta en Bokashi boeren waren een serieuze kandidaat, niet alleen omdat Yuverta zich bezig houdt met het maken van gefermenteerde compost, maar ook de focus legt op organische reststromen. Bovendien worden daarin de kinderen onderwezen. Cheapassbikes maakte sier met de refubished fietsen en werkplaats met sociale arbeidsplaatsen. More than Hip, dat inmiddels landelijk bekendheid geniet, scoorde punten met de tassen van gerecyclede materialen. Terwijl bij Daiwa House Modulair (Jan Snel), het modulair bouwen met herbruikbare modules en elementen centraal stond. Ook SWOM met het Repair-café, het Kledinghuis en de Boekspot was een serieuze kandidaat, evenals Vlooswijk, waar de vitamines lokaal geshopt kunnen worden mét eigen tasjes, en waarbij alles per stuk te koop is. Hierdoor kopen mensen in op maat. De Belo Groep die uiteindelijk de hoogste punten scoorde op de circulaire ladder van Lansink, sloot het beste aan bij het thema, door de manier waarop het bedrijf bezig is met recycling. Petra Kerste lichtte toe: “Op de ladder van Lansink kun je verschillende stappen met bepaalde waarden in hergebruik grondstoffen. Bij de bovenste stap heb je geen grondstoffen nodig. Het eindigt bij recyclen. Deze ladder heeft de jury onder andere toegepast bij de beoordeling.”

Vrolijk mannetje

Dat Belo Groep uiteindelijk bovenaan kwam, verraste Arie Belo zelf nog het meeste. “Je kijkt wat verbaasd”, zei de wethouder toen Arie Belo zijn prijs in ontvangst mocht nemen. Gevraagd door voorzitter van Duurzaam Montfoort Geertrui Verbraak naar recente ontwikkelingen van zijn bedrijf, antwoordde de prijswinnaar: “Recent hebben we het verzoek gekregen om mee te denken over een machinelijn, waarmee oude meubels ontmanteld kunnen worden. Bijvoorbeeld een bankstel uit elkaar halen, bekleding eraf, hout eraf. Ofwel, alles scheiden voor hergebruik.” Wethouder Yolan Koster zei: “Naast zakelijke innovatie heeft Belo Groep ook oog voor de burger.” Ze refereerde hierbij aan de deelauto en de ruim 750 zonnepanelen, waarmee Belo Groep het eigen jaarverbruik aan elektrische energie opwekt.

Ook in de prijs, gemaakt door kunstenares Carolien Hoogstrate van het Kunstenaars Collectief, was het thema verwerkt. De kunstenares lichtte toe wat zij had verbeeld in de duurzaamheidsprijs: “Het is een mooi vrolijk mannetje met een hoofdje van een stuk glas, dat leidt met knoopjes terug naar de aarde, waar een sleuteltje aanzit. Dat is de sleutel tot verbetering. Het zijn fantastische bedrijven die allemaal een bijdrage leveren. Dat heb ik geprobeerd te visualiseren.” Arie Belo die de award dankbaar in ontvangst nam, zei dat hij het er wel in zag. “Sowieso mooi dat onze motivatie dit teweeg brengt”, zei hij. “Zoals jullie hebben kunnen lezen geven we met een groot deel van het bedrijf de eer aan de Schepper van de hemel en aarde. Ik ben erachter gekomen dat als wij het fout doen, dan zijn wij degenen die het uit evenwicht brengen. Daarom doen wij, wat we doen. Dat we daarmee geld verdienen, zie ik eigenlijk als noodzakelijk kwaad.” “Je betoont je een ware rentmeester”, aldus Yolan Koster.

 Na de prijsuitreiking werd er nog nagepraat en geborreld. De groep genomineerden, die allemaal een attentie met lokale producten meekregen naar huis, ontvingen een certificaat en gingen op de foto met elkaar... “Het klinkt kinderachtig, maar eigenlijk zijn het allemaal winnaars”, aldus organisator Petra.

Meer informatie: www.duurzaammontfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Arie Belo is erg blij met de Duurzaamheidsprijs.Die krijgt wel een mooi plekje op zijn bureau.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00