Dit is waar de icoonroute zal beginnen - en zo zal de bewegwijzering eruit komen te zien.
Dit is waar de icoonroute zal beginnen - en zo zal de bewegwijzering eruit komen te zien. Sjoukje Dijkstra

Startschot voor Hollandse IJsselpad als icoonroute voor wandelaars

Algemeen

Afgelopen woensdag gaven de burgemeesters van het Platform De Utrechtse Waarden en de hoogheemraad van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het startschot voor de de ontwikkeling van een icoonroute binnen het wandelroutenetwerk. Het Hollandse IJsselpad is een bekend en populair wandelpad, en wordt hiermee omgetoverd tot route met bijzondere verhaallijnen. De komende tijd worden bewegwijzering aangebracht en zal de webpagina worden klaar gemaakt. Komend voorjaar moet de route dan klaar zijn.

Onder een bijna blauwe hemel met een zacht herfstzonnetje werd het startschot gegeven, waarbij zo’n achttien mensen verzameld waren bij de haven Marnemoende in IJsselstein. De sfeer was gemoedelijk, en duidelijk was dat mensen elkaar al weer een poos niet gezien hadden. “Anderhalf jaar”, aldus Femke Steenbergen van het platform De Utrechtse Waarden. “Dan is het goed om elkaar weer eens live te ontmoeten.” Burgemeester Petra van Hartskamp die voorzitter is van het Platform De Utrechtse Waarden, sprak over hoe het platform deze icoonroute wil aanleggen.

De icoonroute wordt - na het Kromme Rijnpad - de tweede icoonroute in de regio. Burgemeester van IJsselstein Patrick van Domburg vertelde over het gebied, waar de wandeling doorheen gaat en hoe met verhaallijnen de IJssel nog beter beleefd kan worden. Jeroen van Noort, manager van het Route Bureau Utrecht gaf informatie over icoonroutes, en wat dit zijn. In restaurant Rivers werd naderhand nog genoten van een borreltje om dit feestelijk moment te vieren.

Elk seizoen anders

Voor de foto begaf het gezelschap zich naar de brug over de IJssel. Omdat hiermee de route niet goed uit de verf kwam, werd er toch maar uitgeweken naar het Jaagpad. “Als we op het pad staan, zie je ook wat het pad moet worden”, lachte Femke. “Het is ook lastig je nu een voorstelling te maken, maar het idee is dat we het bestaande jaagpad dat richting Gouda loopt, gaan omvormen tot icoon route. De route zal bewegwijzerd worden met een speciaal routebordje.” Voordat dit gebeurt zal er eerst subsidie aangevraagd moeten worden bij de provincie. Dat kan maximaal 12 weken duren. Daarna kan er begonnen worden met de uitrol en promotie van de route. Met de route hoopt Provincie Utrecht ook de druk weg te halen bij de Heuvelrug, waar sinds het begin van de coronacrisis veel meer mensen wandelen dan voorheen. Femke: “Met elk seizoen promotiemomentjes hopen we dat dit pad de aandacht van de mensen zal trekken. Het pad is elk seizoen anders. Dus, kunnen we het hele jaar het pad in het zonnetje zetten.”

Aan het pad zelf wordt niets gedaan, zegt Femke achteraf. Dat komt volgens haar ook omdat er meerdere eigenaren zijn van het pad. “Die eigenaren moeten daar zelf dus ook voor zorgen. Dit project draait echt om de route in het veld zichtbaar te maken door middel van de routebebording, de webpagina opzetten, het uitdragen van de verhaallijnen en promotie van de route. Ze liet weten dat de route niet in zijn geheel langs de IJssel zal lopen. Zo wordt er tussen Montfoort en Oudewater afgeweken van het Jaagpad en gaat de route door het natuurgebied Willeskop. Daarmee wordt de route nog aantrekkelijker.”

Het officiële pad loopt van het klaphek in IJsselstein tot Gouda, en is 37 km lang. Voor de fervente wandelaars dus. Daarbij is ook gedacht aan de mensen die graag lokaal ommetjes maken. “Je kan de route lopen in dagtochten, waarbij mensen altijd langs de provinciale weg de bus kunnen pakken. Maar we werken ook samen met Struinen & Vorsen, dat is een organisatie die twee jaar geleden een wandelkaart uitbracht. Daar wordt duidelijk zichtbaar hoe je lokaal ommetjes aan de route kunt vastplakken, zodat bewoners die kleine rondjes willen lopen ook nog eens stukje van de route kunnen meepikken.” Volgens Femke is ook die informatie straks allemaal terug te vinden op de webpagina. “Daar zullen we ook neerzetten waar mensen kunnen parkeren en overnachten. Ook staan er musea op. We hebben expres voor een webpagina gekozen, want de informatie kan snel veranderen. Met een webpagina houden we het actueler voor de wandelaar.” Zelf is Femke ook een fervent wandelaar. Daarom wordt ze dus ook bijzonder enthousiast van dit project. De hele route heeft ze nog niet gelopen, wel stukken van de route, maar ze sluit niet uit dat in de toekomst eens te gaan doen.

Icoonroutes binnen het wandelroutenetwerk

In de provincie Utrecht zijn een aantal specifieke wandelroutes en wandelpaden die als ‘icoonroute’ apart benoemd kunnen worden binnen het wandelroutenetwerk. Als bestaand voorbeeld het beroemde Kromme Rijnpad, dat in 2020 onderdeel werd van het nieuwe wandelroutenetwerk in de Kromme Rijnstreek. Het Hollandse IJsselpad wordt begin 2022 in twee richtingen gemarkeerd binnen het wandelroutenetwerk. Hierbij worden de bestaande palen van het wandelnetwerk gebruikt om verrommeling in het landschap te voorkomen. De uniforme bewegwijzering volgt de knooppunten. Deze zijn herkenbaar aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen.

Het Hollandse IJsselpad

Het Hollandse IJsselpad biedt wandelaars een mooie, meerdaagse wandeltocht van 37 km door het Groene Hart. De tocht voert via de vestingsteden IJsselstein, Montfoort en Oudewater naar Gouda. De route volgt grotendeels de oude jaagpaden langs de Hollandse IJssel en gaat door authentieke boerenlandschappen en vogelrijke natuurgebieden. Voor de route wordt een speciale webpagina ingericht met daarop o.a. een kaart van de route, start- en eindpunten, interessante bezienswaardigheden langs de route en lokale wandelommetjes die aansluiten op het doorgaande wandelpad. Zie www.hollandseijsselpad.nl

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Platform de Utrechtse Waarden, in nauwe samenwerking met het Routebureau Utrecht, de gemeenten langs de Hollandse IJssel, UIT in IJsselstein | Tourist Info en de stichting Struinen & Vorsen.

Sjoukje Dijkstra

Het gezelschap langs het IJsselpad.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00