Burgemeester Danny de Vries
Burgemeester Danny de Vries Frank de Roo

Burgemeester van Oudewater, een dynamische baan

Algemeen

Het eerste jaar van Danny de Vries als burgemeester van Oudewater is voorbijgevlogen. Op 16 november 2020 werd hij beëdigd, aan het begin van weer een lockdown. Corona was vaak een spelbreker maar ook een mogelijkheid om het stadje goed te leren kennen. Een uitgebreid interview met hem.

Op de eerste vraag hoe Danny de Vries terugkijkt op het eerste jaar zegt hij; “Wat een geweldig jaar hebben jullie mij gegeven! Het ambt van burgemeester kent zoveel dynamiek. Ik houd daarvan. Het voelde wel een beetje als in het diepe worden gegooid en ik leerde veel bij. Het voelt nu voor mij dat ik steeds relaxter in de wedstrijd zit.” Als je even luistert naar hoe zijn dagen eruitzien is dat inderdaad een aaneenschakeling van heel diverse zaken en bezoekjes. “Vanmorgen nog geholpen met zwerfvuil rapen, dan een intens verdrietig bezoek en daarna taart eten omdat er ergens feest is.”

De coronacrisis gebruikte de Vries om gewoon op straat contacten te leggen. “Ik heb in die tijd zoveel mensen gesproken en leren kennen. Zonder corona was dat niet gebeurd. Dan had mijn agenda vol gestaan met allemaal afspraken. Daar staat tegenover dat ik het bruisende stadje met de vele kleurrijke evenementen nog maar nauwelijks heb meegemaakt, maar wat ik gezien heb voelt erg goed.”

In een eerder interview noemde de Vries als speerpunt voor Oudewater drie V’s van; verhalen, veiligheid en verbinding. De Vries wil graag het verhaal van Oudewater meer bij elkaar brengen.

“Oudewater heeft zoveel te bieden en zoveel bijzondere verhalen. Het verhaal van Natuurlijk, Historisch en Kleurrijk Oudewater wordt vaak niet volledig verteld. Dat is een gemiste kans. Er mag wat mij betreft nog meer samengewerkt en samengevoegd worden.”

De tweede V is van veiligheid. “Het is helaas niet altijd veilig in de stad. Dat is onacceptabel en daar wil ik me verder voor inzetten.” Het derde punt is de V van verbinding. “Ik heb gemerkt dat Oudewater een hechte gemeenschap is. Dat is bijzonder. Toch is er bijvoorbeeld geen horecavereniging. En ook zijn er diverse aparte groepen vrijwilligers bezig met grote evenementen organiseren. Dat meer met elkaar verbinden kan meer kansen bieden. Ik zeg daarmee niet dat besturen hun eigen identiteit moeten opgeven, maar dat beter samenwerken het geheel kan versterken.” De Vries heeft dit jaar ontdekt dat er nog een V bij zou moeten, die van vitaliteit. “De stad mag wat mij betreft wat groter groeien. Dan ben je net wat sterker dan nu. En ook jongeren zou ik graag hier willen houden. Jonge mensen en gezinnen houden een stad vitaal. Woningbouw is voor hen echt een prioriteit.”

Het lijkt erop dat de Vries een goed beeld van Oudewater heeft gekregen. Maar dat hij ook helder heeft wat nog aandacht of sturing kan gebruiken of zelfs nog te weinig in beeld is gekomen zoals bijvoorbeeld de vele arbeidsmigranten in de stad. “We hebben te weinig oog voor deze mensen, dat moet echt veranderen. Mijn baan als burgemeester vind ik enorm leuk. Ook de gemeenteraadsvergaderingen zijn boeiender dan menig mens denkt.”

Tot slot nog een paar korte vragen;

Wat was een memorabel moment dit jaar?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken. De huldiging van Diede de Groot. Het is fantastisch wat zij heeft gepresteerd. Het was een eer om de huldiging voor haar te organiseren! Een sporter van wereldformaat. En passend bij het thema van inclusiviteit.”

Danny de Vries wil ook nog het Popcorn-event noemen. “Zoveel blije kinderen! En dat dat waargemaakt werd door Oudewaterse ondernemers. Dat was geweldig!”

Wat was een erg aangrijpende gebeurtenis?

“Soms gebeurt er in iemands leven veel persoonlijk leed. Ik ben ook wel eens met tranen in mijn ogen de collegezaal binnengekomen. Het afbranden van de boerderij van Gert en Marja Knotters was ook erg aangrijpend. Dat raakt jezelf weer zo’n brand. Ik probeer dan zoveel mogelijk mee te leven.” De horecaondernemers ontvingen vorige week nog een roos van hem, als bemoediging. “Zij hebben het zwaar, ik hoor heftige verhalen, ik voel echt met ze mee en kan soms wat advies geven.”

Waar lig je wel eens wakker van?

Danny de Vries vertelt dat voordat hij burgemeester werd wel eens wakker lag van de onderneming die hij toen had. “Ik wil ook eigenlijk wel eens wakker liggen. Want dan zijn er dingen die opgelost moeten worden. Dan is er werk aan de winkel. Voor de openbare orde en veiligheid kan ik wel eens wakker liggen. Daar maak ik mij zorgen over.”

Samengevat vindt burgemeester de Vries Oudewater een mooie stad, met veel ondernemersgeest, veel vrijwilligers voor veel evenementen en activiteiten.

“Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en mijn partner Martijn ook. Ik geniet elk moment van mijn leuke baan in deze leuke gemeente!”

Margreet Nagtegaal