Kernteam Mont Fortis van links naar rechtsLinda de Bruijn, Esther en Robert Benschop en Jan Langerak.
Kernteam Mont Fortis van links naar rechtsLinda de Bruijn, Esther en Robert Benschop en Jan Langerak. Foto: Sjoukje Dijkstra

Binnenkort heeft Montfoort een kringloopwinkel

Algemeen

‘Wij hebben hier dan onze eigen fysieke Vinted’

Montfoortenaren zal het al opgevallen zijn: in de voormalige speelgoedwinkel van Dolderman zal binnenkort een kringloopwinkel de deuren openen: Mont Fortis. Een van de initiatiefnemers, Esther Benschop (van de werkgroep vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente Montfoort) laat weten in een vergevorderd stadium te zijn: “Op 28 januari kunnen we eindelijk de deuren openen voor het publiek.”

Montfoortenaren reageren al erg enthousiast op wat zij zien in de etalage van de kringloopwinkel. Tijdens de voorbereidingen lopen er geregeld mensen binnen, die vragen wanneer ze opengaan. Dat is aanstaande zaterdag het geval. Dan zal wethouder Wim van Wikselaar (portefeuille duurzaamheid) de kringloopwinkel feestelijk komen openen.” De vestiging aan Keizerstraat 17 is tijdelijk. “Aanvankelijk wilden we starten in het oude Rabobankgebouw, maar omdat daar nu Oekraïeners gehuisvest zijn, hebben we deze kans gekregen.”

Maatschappelijke functie

Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat ze alsnog in de voormalige Rabobank komen. Maar dat is ook afhankelijk van wanneer de Oekraïeners andere huisvesting hebben. Initiatiefnemers van de Kringloopwinkel benadrukken de maatschappelijke functie van de Kringloopwinkel: Die is er ook voor mensen met een kleine portemonnee.” Linda de Bruijn zegt: “Het is bovendien ook de bedoeling dat de Kringloopwinkel een sociale functie zal krijgen: als inloop. De ruimte bij de Rabobank is daar meer geschikt voor, want die is minstens twee keer zo groot.”

Tijdens het gesprek is het een komen en gaan van vrijwilligers die spullen komen brengen. Er zijn in totaal veertig vrijwilligers. Toch zijn vrijwilligers nog steeds welkom. De winkel zal in eerste instantie alleen op zaterdag opengaan. Daarna is het de bedoeling dat de vrijdag erbij komt. Ook zodat vrijwilligers de tijd krijgen om het runnen van een winkel onder de knie te krijgen. De winkelbel gaat en Jan Langerak komt binnen. “Dat is de directeur”, zegt Linda met een lach.

Servies en woonaccessoires

Ze vertelt aan Jan dat het over vrijwilligers ging en hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Jan benadrukt: “Je hoeft niet alles te kunnen hoor. Alle handjes zijn welkom. Ook voor schoonmaken of andere taken.” Linda en Esther vertellen dat ze ook andere Kringloopwinkels hebben bezocht ter inspiratie. “In vergelijking met andere winkelruimtes hebben we weinig ruimte, maar straks gaan we naar twee keer zoveel”, zegt Esther, die vertrouwen heeft in het succes van het concept. “Ook omdat er nu al mensen producten reserveren. Dan krijg je straks: wegens succes uitgebreid.”

De hoofdmoot in het assortiment is servies en woonaccessoires. Ook daarin verschillen ze weinig van andere winkels. Omdat ze in deze winkel minder ruimte hebben, zullen hier voorlopig geen meubels verkrijgbaar zijn. Hooguit klein meubilair. Jan zegt: “Het moet maximaal één bij één zijn.” In de winkel zijn uiteraard ook werkjassen en werkschoenen te verkrijgen van de eigenaar van het pand, Gerrit Dolderman. “Dat zijn goede werkjassen”, prijst Linda aan. “Normaal kosten ze 120 euro. Hier kun je ze voor 20 euro krijgen.” Ze hebben er veel zin in om open te gaan. Linda: “Mensen kunnen hier leuke dingen krijgen, die ze ook kunnen pimpen.” “Sites als Vinted doen het goed. Wij hebben hier een fysieke Vinted.” Terwijl ze de laatste hand aan de inrichting leggen, wordt ook de kassa binnen gedragen. “We zijn ook bezig met promotiemateriaal. Dan komen hier vlaggen te hangen, en is duidelijk zichtbaar dat we open zijn”, aldus Esther.

Openingstijden / brengen spullen

Gedurende de eerste maand zal Mont Fortis open zijn van 10.00 tot 15.00 uur. Vanaf maart is de planning dat de winkel ook op vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur geopend zal zijn. Op zaterdag 28 januari wordt de winkel om 10.00 uur officieel geopend. Mensen die spullen willen komen brengen, kunnen dat doen op zaterdag. Vrijwilligers die het wat lijkt om mee te helpen, kunnen een mail sturen aan: kringloop@hhg-montfoort.nl.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00