Patricia scant de QR-code en Dirk kijkt toe.
Patricia scant de QR-code en Dirk kijkt toe. Sjoukje Dijkstra

Bomen in het Stadspark Montfoort voorzien van QR-code

Algemeen

Elf bomen in het Stadspark Montfoort zijn voorzien van QR-codes, zodat ze geïdentificeerd kunnen worden door belangstellende wandelaars. Het werkt als volgt: je scant de QR-code met je telefoon, en komt zo op de website van kinderboerderijmontfoort.nl. Op de webpagina staat dan een omschrijving van de bewuste boom. Dirk de Jong, beheerder van de Kinderboerderij liep al langer rond met het idee. Hij is blij dat het nu handen en voeten heeft gekregen. Dirk heeft nog veel meer ideeën voor de Kinderboerderij. Als het aan hem ligt worden die ook uitgevoerd. “Alles om het Stadspark onder de aandacht te brengen en te houden.”

Patricia den Boer en Nathan den Boer zijn net even bij Dirk op bezoek. Ze lopen graag even een stukje mee, want Nathan wil wel in de krant. Hij is vaak bij de Kinderboerderij te vinden om mee te helpen. Als hij later groot is, wil hij ook wel de baas worden van de Kinderboerderij. Dat lijkt Dirk ook wel wat. Zo’n gedoodverfde opvolger, met hart voor de zaak. Hij vertelt dat ze naast de QR-codes op bomen ook druk doende zijn met het bouwen van een nieuwe blokhut. “Dat was eigenlijk een vervanging van het rommelhok. Maar gisteren bedacht ik mij: als ik daar nu de broedmachines inzet, met twee grote openslaande deuren. Wanneer de kinderen dan komen kijken naar de kuikentjes, kunnen ze er gemakkelijker bij. Daarnaast komt dan een volière.”

Dat het idee van de QR-codes zo’n vliegende vaart nam, komt mede door timmerman Gert van der Linden. “Hij zit ook bij SWOM, bij de computerles voor ouderen. Dat doet John Verhoeven. John wilde het idee wel verder vorm geven en hielp mee met de QR-codes. Paul Duyvesteyn was vervolgens de man die de website ontworpen heeft en opgebouwd. Hij houdt nu de website bij.” Al wandelend komen we aan bij de eerste boom met QR-code. “Dit is de Winterjan”, zegt Dirk. Patricia en Nathan willen wel even uitproberen hoe het werkt. Het is even uitvogelen, maar uiteindelijk scant Patricia de code en gaat die naar de website. Nathan mag de tekst voorlezen: “Dit is een kleine stoofpeer die in oktober / november geplukt kan worden”, leest hij. “Plukken en stoven is het lekkerste.” Dirk knikt enthousiast. Hij is dan niet goed met de techniek, maar heeft de teksten bij de bomen geschreven. “Eigenlijk moeten kinderen er ook wel bij kunnen”, denkt hij. “Ze hadden misschien nog wat lager gekund.”

Leuk idee

Uiteindelijk zullen er in het park minimaal twintig bomen voorzien worden van een QR-code. Dat het er nu elf zijn geworden, komt omdat Dirk één op proef had besteld. “Daarna hebben we er nog tien besteld.” Hij is blij met alle hulp die hij krijgt, vooral ook uit ‘onverwachte hoek’, want zegt hij: “Het zijn allemaal mensen op leeftijd, niet van de digitale generatie. De website is helemaal up-to-date. Ik hoef maar een foto te maken, en het staat al op de website. Daarvoor zorgt Paul. Ook de blokhut staat er al op. Het is zo leuk dat mensen het oppakken en het een leuk idee vinden.”

Dirk vertelt dat er ook vrijwilligers van de snoeigroep (Hoogstambrigade) betrokken zijn. “Die mensen zijn zo leuk en zo actief. In het voorjaar gaan we ermee verder.” Kijk, wijst hij. “Hier heb je de Herfstbloemzoete. Dit is enige appel en de lekkerste, die aan de boom blijft hangen als het blad er al af is. Mensen doen er niks mee. De meeste mensen denken dat appels groot moeten zijn.” Er zijn volgens Dirk verschillende namen voor, maar het is een heerlijk zoet appeltje. “Daar staat ‘Ons kindspeertje’. Die is al in juli rijp. Niemand weet dat. Alleen ik. Dus, kan ik er lekker alleen van genieten.”

De QR-codes zijn met een plaatje trespa, twee gaatjes, twee schroeven en wat lijm op de boom bevestigd. Dat heeft timmerman Gert gedaan. “Het moet wel stevig zijn”, aldus Dirk. Hij wijst: “Hier hebben we dan de Bellefleur. Ook zoiets. Meeste mensen kennen hem van vroeger. Dat zijn twee bomen naast elkaar. Aan de snoeivorm kun je zien dat het dezelfde boom is.” In het voorjaar zal hij met de snoeigroep door het Park lopen om rassen te achterhalen. Dan gaan we nog meer bordjes ophangen. Dan wordt het nog leuker”, meent hij. “Hier komt de volgende: dit is de appel waar de tarte Tatin van gemaakt wordt. En dit zijn de maai kersen. Geen mei-kersen, zoals mensen vaak denken. Eind juni zijn ze rijp. Dat is in de maaimaand. Daarom heten ze maaikersen. Het is dat wij hier een beetje plat praten. Dan wordt het mei.”

Pruimen

Voor de molen wil Dirk wel even poseren. “Volgens mij is dit de meest gefotografeerde molen, denk ik. Hij vertelt over de boom: “Dit is een pruimenboom. Die kun je pas eten, als ze op de grond zijn gevallen. Bij pruimen is het zo: als je hem aanraakt, moet die in je hand vallen. Anders zijn ze nog niet rijp.” Waar vroeger de duiventil heeft gestaan, staat hij even stil. Hij vertelt dat hij aan de gemeente Montfoort heeft verzocht om hier de fundamenten bloot te leggen van wat vroeger de duiventoren was. “Dan kunnen we daar een mooi zitplekje van maken”, meent hij. “We kunnen dat doen met een kleine graafmachine.” Terwijl we teruglopen naar zijn vaste plek bij de Kinderboerderij, kijkt hij op z’n mobiel. “Alweer meer dan 6.000 stappen...” Dirk is altijd in de weer, en hij zou het niet anders willen. Als het even kon zou hij zelfs nog in bomen klimmen om nesten te bekijken. “Dat kan niet meer, maar ik kan nog genoeg andere dingen. En met de hulp van anderen, krijgen we veel voor elkaar.” Dat dit soms ook kan gebeuren met giften van gulle gevers, daar is hij blij mee. Recent mocht de Kinderboerderij 2.500 euro ontvangen uit een legaat van een anonieme donor. Daarvoor moesten we wel aangeven wat we ermee deden voor de kinderen.” Dirk is er blij mee. “Het Stadspark en de Kinderboerderij blijven mede dankzij gulle gevers behouden.”

Stemmen op Kern met Pit

Zoals bekend is de Kinderboerderij genomineerd voor de Kern met Pit Award. Dirk roept op: “Beste mensen willen jullie allemaal stemmen op het project van de Kinderboerderij Montfoort, Wandelingen door de tijd in het stadspark Montfoort bij Kern met Pit. Krijgen we de meeste stemmen, dan hebben we kans op een extra prijs van 1500 euro. Hoe kun je stemmen? Ga naar de website van Kern met Pit en klik op ‘Stem op jouw favoriete project.’ Klik dan provincie Utrecht aan en plaats een vinkje bij ‘Wandelingen door de tijd in het stadspark Montfoort’. Stemmen kan tot 17 januari. Bij voorbaat dank.”

Website: www.kernmetpit.nl

Sjoukje Dijkstra

Dirk wil wel even poseren bij een boom met QR-code.
De QR-code is gescand en Nathan leest de tekst voor.
Afbeelding
Cd presentatie Change of Key 13 minuten geleden
Afbeelding
Kampioenen 3 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 17 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 18 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort gisteren
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 19 apr, 10:00
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00