Piet van der Wildt en Marcel Wammes in Galerie Montfoort.
Piet van der Wildt en Marcel Wammes in Galerie Montfoort. Foto: Sjoukje Dijkstra

Galerie Montfoort presenteert ‘Warme Kunst’

Algemeen

Kunstliefhebbers die een beetje warmte zoeken, kunnen dat de komende maanden doen in Galerie Montfoort. Met de nieuwe expositie ‘Warme Kunst’ hopen Marcel Wammes en Piet van der Wildt weer nieuw publiek te trekken. De galerie die sinds mei 2022 open is, heeft inmiddels zo’n vierhonderd bezoekers gehad. “Montfoort begint ons nu ook een beetje te ontdekken”, aldus Piet. “Nu Linschoten nog!” Met voor het eerst een jonge kunstenaar erbij uit Linschoten moet dat wel lukken, denken beide heren.

Volgens Wammes was het bezoek eerst vooral van buitenaf. Nu zien hij en Piet steeds meer bezoek vanuit de regio. Daar zitten ook herhaalbezoekers bij, die standaard vragen: “Wanneer is de volgende expositie?”

“We hebben inmiddels ook een aantal dingen verkocht, met name aan Montfoorters. Mensen lopen makkelijker binnen. Af en toe zijn we net een soort buurthuis. Veel mensen komen hier ook even voor een praatje.”

Warm gevoel

Een paar kunstwerken worden standaard meegenomen in de expositie: “Dat geeft mensen een aanknopingspunt, een stukje herkenning”, zegt Piet. Aan elke nieuwe expositie hangt de galerie een thema. Dat is dit keer ‘Warme Kunst’ geworden om meerdere redenen. “Het triggert”, zegt Marcel, “mensen zullen zich zeker afvragen: wat is dat, warme kunst?” Piet: “Buiten is het koud, grijs, glibberig, bij ons kunnen mensen zich verwarmen.”

“Het geeft zeker een warm gevoel”, meent Marcel. “De kunst is gemaakt rondom thema’s die met warmte te maken hebben. Zo hebben we mooie schilderijen die echt zomers aandoen. Kunstenares Marjolein Muilwijk uit Montfoort bijvoorbeeld maakt schilderijen met papier en karton. Dat beschildert ze en plakt ze tot een beeld.”

Met de jonge kunstenaar uit Linschoten, Henri van Ommen, zijn beide galeriehouders erg in hun sas. “We willen er meer hebben. Het is ook erg leuk voor de contacten tussen Montfoort en Linschoten”, aldus Piet. De samenwerking met het Oude Stadhuis bevalt beiden ook nog steeds erg goed. “Het werkt beide kanten op. Publiek hier, gaat na bezichtiging van de expositie vaak gelijk naar boven. Andersom stuurt Arie ook mensen naar beneden.”

Aanwinst

In de galerie laten de heren verschillende pronkstukken zien. Daarbij is ook een beeld van Piet zelf en een houten beeld van een vrouw, gemaakt door Maarten Schepers. “Dit hout komt van een houten balk uit molen De Valk”, aldus Marcel. De heren zijn tevreden met de inrichting van de nieuwe expositie en vertellen hoe bezoekers toch elke keer weer blij verrast reageren. “We horen veel terug dat mensen het een aanwinst voor Montfoort vinden. Daar zijn wij het grondig mee eens.”

Vanaf januari is de expositie ‘Warme Kunst’ te zien op zaterdagen tussen 13.00 en 17.00 in de kelder van Het Oude Stadhuis in Montfoort.

Sjoukje Dijkstra