Afbeelding
Foto: pr

Stubbe negende bij het NK op de massa start

Algemeen

Joep Stubbe is een racer. Altijd al geweest. Als klein jochie maakte hij al furore bij de skatewedstrijden op het Statenland en won bijna alle marathonwedstrijden met glans. IJzersterk en onverzettelijk. Tegenwoordig schaatst Joep bij de A-junioren rond. Dat doet hij op een best hoog niveau bij het KNSB Talent Team Noordwest in Haarlem. En dat hij nog steeds kan racen toonde hij vorige zondag op de mass start bij de Nederlandse kampioenschappen voor A-junioren die in Groningen werden gehouden. In zijn debuutjaar in deze leeftijdscategorie schaatste hij, slim koersend, naar een prachtige negende plaats. Die mooie plaats had hij mede te danken aan de punten, die hij vergaarde tijdens de tussensprint in het begin van de koers.

‘De zenuwen klapten er keihard in’

De wedstrijd over tien ronden werd verreden na afloop van het allround-toernooi van de A-junioren. Stubbe had zich met enige moeite voor dit toernooi geplaatst en de afloop van de vierkamp was ook niet geheel naar verwachting van de Oudewaternaar. Met een puntentotaal van 118.606 moest hij de titelstrijd al na drie afstanden verlaten.

De opening van het toernooi, 37.91 op de 500 meter, bood nog veel perspectief voor het vervolg van het kampioenschap. Met die tijd bleef hij maar 0.08 seconde van zijn eerder dit jaar geschaatste toptijd af. Maar de 4.12.24 op de 3000 meter was ronduit teleurstellend en maakte hem kansloos voor een goede eindklassering. Achteraf verklaarde hij: “Zaterdag rond een uur of drie klapten de zenuwen er ineens keihard in. Ik had geen zin om naar de ijsbaan te gaan, omdat ik zo zenuwachtig was. Dit had ik nog nooit gehad.”

Op de tweede wedstrijddag kwam hij op de 1500 meter tot 1.55.97. Weliswaar ruim vijf seconden achter winnaar Tim Prins, maar slechts anderhalve seconde verwijderd van zijn in Heerenveen geschaatste persoonlijk record. Best een goede tijd dus! Stubbe was echter minder tevreden: “De eerste 1100 meter gingen eigenlijk wel prima, maar het laatste rondje was killing. M’n benen wilden gewoon niet meer.”

Stubbe moest dus toekijken bij de afsluitende 5000 meter, die geschaatst werd door de twaalf sterkste A-junioren. Deze afstand werd gewonnen door Remco Stam, maar de nationale titel werd de prooi van Sijmen Egberts. Bij de laatste twaalf overigens maar twee debuterende A-junioren.

Trainingskilometers

Ondanks de teleurstelling fietste Joep Stubbe, dik ingepakt, daags na het toernooi alweer de nodige trainingskilometers in de omgeving in Oudewater. Dat hij na afloop van zijn koude ronde voor een gesloten deur stond nam hij op de koop toe. Stubbe blijft dus gemotiveerd tot op het bot.

‘s Morgens had hij overigens al een telefoontje gehad van Dirk Zuidam, de ervaren en altijd betrokken SVO-trainer. De schaatsnestor verklaarde het wat tegenvallende rijden van Stubbe met het feit dat er dit jaar in zijn winterprogramma minder wedstrijden zijn opgenomen dan in voorgaande jaren. Dat lijkt voor Joep Stubbe zelf ook een plausibele verklaring: “Mogelijk mis ik wedstrijdhardheid.” Daarnaast gaf hij aan dat hij zijn trainingskilometers dit jaar vooral op de fiets maakt en minder op het ijs: “Wellicht werkt dat minder goed bij mij. En ik mis ook mijn dagelijkse fietstochten van en naar de middelbare school in Gouda wel. Ongemerkt doet dat toch iets met je conditie.”

Maar Stubbe is en blijft een racer. IJzersterk en onverzettelijk als hij is gaan de topresultaten vanzelf weer komen!

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00