Rianne Coljé werd SVO-clubkampioen bij de dames.
Rianne Coljé werd SVO-clubkampioen bij de dames. Foto: Tim Streng

Recordregen bij SVO-clubkampioenschappen

Algemeen

De weersomstandigheden waren afgelopen zaterdag bar en boos. De regen viel onafgebroken en het waaide stevig. Tijdens de SVO-clubkampioenschappen op de overdekte Vechtsebanen hadden de schaatsers gelukkig alleen maar te duchten van de wind. Stan van Vliet: ‘We hadden overal op de baan tegenwind. Dat maakte het echt zwaar.’ Desondanks werd er 59 persoonlijke records geschaatst op het Utrechtse kunstijs. Dat was vooral te danken aan het feit dat de 700 meter op het wedstrijdprogramma stond. Een afstand die de schaatsers slechts zelden rijden. Een aanzienlijk deel van de PR’s kwam ook op naam van de jeugdschaatsers, een deel van hen schaatste pas hun eerste wedstrijd.

Een incourante afstand

De clubkampioenschappen moesten worden afgewerkt in twee uur. Door het ontbreken van een sponsor kon er geen kostbaar ijs worden bijgehuurd. Mede door het grote aantal deelnemers was wedstrijdleider Trijnie Zuidam, geassisteerd door twaalf juryleden, dan ook genoodzaakt om een niet-conventioneel wedstrijdprogramma samen te stellen. Het leidde tot een vlotte en overzichtelijke wedstrijd, die van begin tot eind boeide. En tijdens de drie korte dweilpauzes, waarin de Zambonie in een gestaag tempo zijn rondjes draaide, kon het publiek even gezellig bijkletsen in de kantine van de Vechtsebanen.

De charme van de clubkampioenschappen is dat het deelnemersveld zeer breed van samenstelling is. Van jeugdschaatsers, debuterende jeugdschaatsers en voormalige wedstrijdschaatsers die hun schaatsen stevig in het vet hebben gesmeerd, tot een nationale subtopper. Eigenlijk ontbraken slechts twee schaatsers. Topper Joep Stubbe ging van start bij de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren A die gelijktijdig in Groningen werden gehouden. En de 78-jarige Kees Verdouw, wereldtopper bij de masters, die de wedstrijdafstanden te kort vond. En met die leeftijd heb je recht van spreken.

De toppers van de avond

Hoogtepunt van de avond waren toch wel de kwartetstarts van Stan van Vliet, Gerwin Coljé, Hessel Koot en Sander Kasbergen. Absoluut het sterkste viertal van de avond! De tegenwoordig in Amsterdam wonende Coljé, in 2019 nog tiende bij de Nederlandse Allroundkampioenschappen, had zijn zinnen gezet op het rijden van een snelle 500 meter, maar kwam bij de start al bijna gelijk ten val. Slechts met veel moeite kon hij overeind blijven. Het leverde hem een matige 42.51 op. De winst op de sprint ging naar Stan van Vliet, die met 39.36 een voor hem modale tijd schaatste. Hessel Koot, een van de trainers van de SVO-jeugd, finishte als tweede met 40.96. Ook de 700 meter werd de prooi voor Van Vliet. Met 54.46 benaderde hij zijn persoonlijk record. De nummers twee en drie, Hessel Koot en Gerwin Coljé, finishten op twee seconden achterstand. In deze volgorde eindigden de drie mannen ook in het seniorentoernooi.

Bij de dames ging de winst naar Rianne Coljé. De Snelrewaardse werd gevolgd door Lettie Zwanenburg en Elisa van Vliet. Beide laatstgenoemden verbeterden zich ook op de 700 meter.

Montfoortse overwinningen

Bij de dames junioren werd het beste puntentotaal bijeen geschaatst door Anne Murk uit Montfoort. Met 48.84 en 1.06.60 schaatste zij ook de snelste damestijden van de avond. Talent Daphne van Kooten, nog slechts in haar debuutjaar bij de C-junioren, werd verrassend tweede. Voor doorzetter Fleur Visser was er een derde plaats in de rangschikking.

Ook een Montfoortse triomf bij de jongens junioren. De dit jaar ijzersterk schaatsende Niels Ott viel vooral op met zijn 57.56 op de 700 meter. Onne van Milltenburg en Sem van Beek, tegenwoordig ook trainend op de shorttrack-baan, finishten op gepaste afstand. Later op de avond werd Niels Ott speciaal gehuldigd, omdat hij er eerder in het seizoen in was geslaagd om als zevende SVO’er op de 500 meter een tijd onder de veertig seconden te schaatsen. Hij werd beloond met de traditionele slagroomtaart.

Isa en Sverre

De pupillen van SVO schaatsten een 300 en een 500 meter. Isa van den Berg was de sterkste bij de meisjes. Met 34.95 en 59.32 won ze beide afstanden. In het eindklassement werd ze gevolgd door Jette Koenheim en Julie van de Ridder. Bij de jongens viel het felle, maar technisch goede schaatsen van Sverre Peenstra op. Hij verbeterde zijn persoonlijke records op beide afstanden. Cornë Hoogenboom en Koen Roeloffzen vulden de andere podiumplaatsen.

Lint

Jeugdtrainer Tim Streng mocht de veertien jeugdschaatsers begeleiden die deelnamen aan het clubkampioenschap. Waar de meer ervaren schaatsers zich individueel voorbereidden op hun afstanden moest Streng de lijntjes uitzetten voor deze debutanten op de wedstrijdbaan. In een lang lint schaatsend leverde hij ze af bij starter Nico van der Horst, die hen vervolgens in tweetallen wegschoot. Dat met enige moeite, want niet alle kinderen wisten direct de startlijn te vinden. Bij de jongens was Bjorn Bouwman de snelste op beide afstanden. Bij de meisjes was Liene Peenstra de snelste op de 100 meter, terwijl Liva Spruit de 300 meter won. Na afloop van de wedstrijd bracht Tim zijn veertien pupillen in het lange lint weer terug naar de veilige zijde van de ijsbaan.

De prijsuitreiking

Na afloop van de clubkampioenschappen werden de kampioenen gehuldigd in het overvolle, maar gezellige KNSB-café. De eerste prijzen waren voor de toerkampioenen Willeke Maaijen-Ansink en Dick van de Meij. Daarna werden de andere SVO-kampioenen gehuldigd. De jeugdschaatsers waren toen al naar huis onderweg, want zij ontvangen hun prijzen pas aan het eind van het schaatsseizoen.

Stan van Vliet werd SVO-clubkampioen bij de heren.
Rianne Coljé (op de voorgrond Lettie Zwanenburg).
Anne Murk werd SVO-clubkampioen bij de dames junioren.
Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 11 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 12 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 13 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 14 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 14 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00