Afbeelding
pr

Stan van Vliet negende bij NK

Algemeen

De wedstrijdcompetities in alle sporten liggen momenteel stil. Een uitzondering geldt voor de topsport. Schaats- en Skeelervereniging Oudewater heeft twee schaatsers met de status topsporter: Joep Stubbe en Stan van Vliet. Beide mannen schaatsten dit seizoen veel wedstrijden in schaatstempel Thialf in Heerenveen. Joep verbeterde daarbij op spectaculaire wijze al zijn persoonlijke records en schaatste zich dit jaar richting de nationale top van de B-junioren. Het Nederlands Kampioenschap, die vorig weekend in Groningen zou worden gehouden, werd echter van de wedstrijdkalender geschrapt, omdat niet alle geplaatste deelnemers tot de categorie topsporter behoren. Mogelijk wordt het NK later dit seizoen alsnog gehouden.

Voor de A-junioren ging de nationale titelstrijd in hetzelfde weekend wel door en Stan van Vliet schaatste zich op ijsbaan Kardinge in Groningen naar een keurige negende plaats. De titel ging naar Dalfsenaar Joep Wennemars.

De voorbereiding op het belangrijke toernooi verliep voor Stan van Vliet niet zoals gepland. Tijdens een trainingskamp in Heerenveen moest de trainingsgroep na een positieve coronatest in quarantaine en kon er meerdere dagen niet getraind worden. Jammer, want Stan was heel tevreden over het verloop van het trainingskamp: “Een erg goed trainingskamp heb ik gehad en ook lekker zwaar!”

Doel behaald

Op de openingsdag van het NK werden de 500 en 3000 meter geschaatst. Op de 500 meter eindigde hij met 38.21 als veertiende. Topsprinter ‘in wording’ Wennemars sprintte naar 36.36. De 3000 meter leverde Stan met 3.59.25 een negende plaats op, maar vooral een heel goed gevoel: “De 3 km was technisch en qua opbouw mijn beste race van het seizoen. Daar was ik heel blij mee.”

Ook op 1500 meter, de openingsafstand van de tweede wedstrijddag, toonde Stan zijn vorm. In de eerste twee ronden wist hij steeds te versnellen en het verval richting het eind hield hij beperkt. Het leverde hem met 1.52.62 wederom een negende plaats op. Joep Wennemars won de mijl na een snelle finish in 1.47.92.

Het minst tevreden was Stan van Vliet over de afsluitende 5 km. Door onervarenheid, hij schaatste de afstand voor het laatst in maart 2020, startte hij te langzaam en gleed na 6.59.27 over de finishlijn. Het leverde hem de elfde plaats op.

In het eindklassement eindigde Stan dus als negende en daar was hij, mede gezien de gebrekkige voorbereiding, heel tevreden over. “Mijn doel was een top-10 klassering en die heb ik behaald,” verklaarde hij na afloop.

Stijn van de Bunt

Beide lange afstanden werden gewonnen door Stijn van de Bunt uit Lopik. Van de Bunt zette zijn eerste schaatsschreden bij SVO en maakt sinds dit jaar deel uit van het opleidingsteam van TalentNed. Hij profiteert daar van een optimale, professionele trainingsbegeleiding, waarbij o.a. Gerard Kemkers, oud-trainer van Sven Kramer, is betrokken. Stijn werd derde in het eindklassement van het NK en plaatste zich met zijn prachtige prestaties voor de finale van de Wereldbeker in Innsbruck en de Wereldkampioenschappen voor junioren in diezelfde Oostenrijkse stad.

Sfeerloos

Het toernooi in de kille hal van kunstijsbaan Kardinge verliep vrij sfeerloos. Er mocht geen publiek aanwezig zijn in de hal en de wedstrijd voelde dan ook meer aan als een trainingswedstrijd. “Maar ja, daar heb je geen invloed op”, aldus de nuchtere Stan van Vliet. Hij richt zich nu de NK-sprint en lange afstanden, die later in deze schaatswinter worden gehouden. “Ik ben vrijdag naar Groningen afgereisd en daar heb ‘s middags nog even getraind en daarna naar het hotel gegaan. De eerste dag schaatsen we de 500 en 3000 meter, die afstanden gingen voor mij doen wel goed en op en zo voelde het ook! Op de tweede dag stond de 1500 meter op het programma, hoe ik hem reed was echt top. Ik wou de 100 meter voordat je de tweede ronde ingaat versnellen en dat lukte waardoor ik weinig verval had en hem zo kon doortrekken! Voor de 5000 meter plaatste zich de top twaalf van het klassement. Dit werd dus mijn eerste 5 km in drie jaar en het ging wel oké, ondanks dat ik te langzaam begon. Voor de rest ben ik erg tevreden over het weekend en ja, ik had als doel de top tien en dat heb ik gehaald! In februari is het NK-sprint en lange afstanden en welke afstanden ik daar ga rijden zal ik binnenkort moeten beslissen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 2 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 5 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 19 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00