Stan van Vliet aan de start.
Stan van Vliet aan de start.

Een schaatsseizoen met veel leermomenten voor Stan van Vliet

Algemeen

Stan van Vliet werd vorig jaar nog gehuldigd als Europees Kampioen bij de zestienjarigen. Bij de Viking Race in Heerenveen versloeg hij niet alleen zijn Europese concurrenten, maar ook Nederlands Kampioen Joep Wennemars. Dit jaar maakte Van Vliet, MBO-student bedrijfsadministratie, de stap naar de A-junioren en werd opgenomen in het KNSB Talenten Team Midden/Oost. Zijn trainer werd de Italiaan Stefano Donagrandi, Olympisch kampioen op de ploegenachtervolging van 2008. Hij trainde deze zomer keihard, maar had ook te maken met de beperkende overheidsmaatregelen betreffende het bedrijven van sport.

Omdat De Vechtsebanen tot de categorie buitenbanen behoort kon er met de nodige aanpassingen nog wel geschaatst worden op het Utrechtse kunstijs. Maar de schaatsers moesten op anderhalve meter afstand van elkaar schaatsen en de trainers mochten geen aanwijzingen op het ijs geven. Allesbehalve ideaal dus, maar er werd geschaatst en dat kon op veel andere banen niet.

Weg doelen, weg persoonlijke records

Bij het trainen op topsportniveau, en dat doet Van Vliet, horen ook duidelijke doelstellingen. Topklasseringen bij Nederlandse Kampioenschappen, deelname aan internationale wedstrijden, maar ook het aanscherpen van persoonlijke records. Dat hij in de zomer goed had getraind, liet hij bij de eerste trainingswedstrijden van het seizoen zien. Hij benaderde zijn persoonlijke records en vooral de 1.52.52 op de 1500 meter was indrukwekkend. Weliswaar geen PR's, maar hij verpletterde als debuterend A-junior wel vier SVO-clubrecords in zijn leeftijdscategorie. Een veelbelovende seizoenstart dus voor Van Vliet. Daarna begon het corona-virus zich wederom te verspreiden over Nederland en mocht er niet meer in wedstrijdverband worden geschaatst. Weg doelen en weg recordverbeteringen. Dan wordt het trainen niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook mentaal. Zeker voor een schaatser als Van Vliet is dat moeilijk, want hij moet veel wedstrijden schaatsen om in vorm te komen.

Oefensessies

Kort na de jaarwisseling mocht Van Vliet eindelijk de ijzers weer eens onderbinden om in Heerenveen deel te nemen aan trainingswedstrijden voor top- en talententeams. De tijden werden aanvankelijk niet gepubliceerd, want de wedstrijden mochten geen officieus karakter hebben. Rondom de wedstrijden heerste er een zwaar corona-regime. Zo werd Van Vliet op de eerste wedstrijddag getest, maar moest hij urenlang wachten voordat de negatieve uitslag bekend werd en hij het ijs op mocht. Een allesbehalve ideale voorbereiding op een wedstrijd. Daarna lag de focus weer op de monotone trainingen op de Vechtsebanen.
Begin februari werd de reis naar Heerenveen nogmaals ondernomen. Stan van Vliet kon achteraf heel tevreden terugkijken op zijn 37.74 en 1.14.63 op de 'klassieke' 500 en 1000 meter. Het waren spaarzame hoogtepunten in een verder tegenvallend schaatsseizoen.

Wedstrijdritme, blessure en de ronding

Vorig weekend ging Stan van Vliet voor een derde 'oefensessie' naar Thialf, waar de schaatsers dit jaar de wind altijd in de rug schijnen te hebben. Dat geluk had Stan van Vliet schijnbaar niet, want met zijn reeks van 38.40, 1.56.92 en 4.05.49 bleef hij ruim achter op zijn prestaties van vorig seizoen en die van de eerdere wedstrijden van dit schaatsseizoen. Veel schaatsers, die onder normale omstandigheden nauwelijks tot de categorie concurrent behoren, waren nu sneller dan het Oudewaterse talent.
Het gebrek aan wedstrijdritme is een belangrijke oorzaak van de tegenvallende en wisselende prestaties van Stan van Vliet in Heerenveen. Een belangrijk deel van het seizoen werd hij echter ook gehinderd door de gevolgen van een flinke snijwond in zijn enkel. Daardoor bestonden zijn trainingen uit 'een beetje meeschaatsen', zoals hij dat zelf noemt. Pas vanaf eind december kon hij weer volledig aan de trainingen van Donagrandi meedoen. De opgelopen trainingsachterstand kon echter niet meer gerepareerd worden.
Ook gebruikte Van Vliet deze laatste trainingswedstrijden om te experimenteren met nieuwe schaatsijzers. De ronding van de ijzers, voor de kenners '21-23', zorgde echter voor zoveel druk op zijn benen dat deze sneller dan normaal verzuurden. Volgend jaar wordt het toch weer de '22'.

Mentaal sterker geworden

Stan van Vliet is door alle tegenslag wel klaar met dit schaatsseizoen. Het liefst zou hij zijn schaatsen niet meer onderbinden en zich al gaan voorbereiden op het volgende seizoen. Want die motivatie heeft hij. Van tegenslag word je echter sterker en Donagrandi heeft zijn pupil dan ook verplicht om nog een paar weken op het ijs door te trainen. Daarna kan de trainingsfocus worden verlegd naar de volgende winter.
Voor Stan van Vliet is dit schaatsseizoen een periode geweest met veel malheur. Mentaal zal hij echter grote stappen hebben gemaakt. Dat zal hem tot een nog sterkere schaatser maken. Een schaatser waar het volgende schaatsseizoen weer rekening mee moet worden gehouden. Hij heeft er nu al zin in. De concurrenten zijn gewaarschuwd.

Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00