Afbeelding
pr

Supergaaf NK-debuut voor Sven Kemp

Algemeen

Sven Kemp kan alleszins tevreden terugkijken op zijn debuut bij de Nederlandse Kampioenschappen Afstanden, die dit weekend in Heerenveen werden gehouden. De 21-jarige Oudewaternaar, momenteel kamerbewoner in Deventer, eindigde op een keurige vijftiende plaats op de 500 meter.

Hij diende daarvoor tweemaal aan de start te verschijnen, want het klassement werd pas na twee omlopen opgemaakt. Enige teleurstelling was voor Kemp dat hij met zijn tijden, 36.02 en 36.05, de magische grens van de 36 seconden net niet wist te doorbreken. Na zijn eerste finish was hij dolblij met zijn nieuwe, persoonlijke record. Maar voor zijn tweede sprint had hij toch echt als doel om een vijfendertiger te schaatsen. ‘Met een iets snellere opening had dat moeten lukken,’ aldus Kemp na afloop. Een nieuwe recordtijd zal echter niet lang op zich laten wachten. Zo was ook zijn eerste 500 meter niet de perfecte race, want in tweede bocht moest hij even met de hand naar het ijs om het evenwicht te bewaren. Verbetering is dus nog mogelijk.

Voor Sven Kemp was deelname aan het NK een unieke, maar hopelijk geen eenmalige gebeurtenis. De entourage bij deze wedstrijd was geheel anders dan hij gewend is bij andere wedstrijden. Zo moest hij zijn opwarmrondjes rijden in een donkere hal met flitsende discolampen. En voorafgaand aan zijn start werd hij door de speaker van dienst aan het publiek voorgesteld met: ‘En in de buitenbáán SVEN KEMP’. Thialf was vrijdag niet uitverkocht, maar desondanks heerste er de uitbundige sfeer die overal ‘ter schaatswereld’ zo geroemd wordt. Vooraf had Sven Kemp zichzelf ten doel gesteld om vooral te genieten. Dat lukte, want na afloop verklaarde hij dat het ‘supergaaf’ was om in de kolkende schaatstempel te mogen strijden om de nationale titel.

De eerste omloop werd live werd uitgezonden door de NOS, zodat ook de thuisgebleven supporters konden meegenieten. Opa en oma Kemp zaten in De Wulverhorst aan het beeldscherm gekluisterd. Wat waren ze trots op hun kleinzoon.

Nederlands kampioen werd Kai Verbij van het team Jumbo/Visma. Naast hem op het podium stonden Dai Dai N’Tab en Hein Otterspeer. Deze mannen waren voor Sven Kemp nog duidelijk een maatje te groot.

Tussenjaar

Sinds vorig seizoen rijdt Sven Kemp bij Development Sprint Team Oost. Dit team bestaat geheel uit sprinters en wordt getraind door Elvira Salet. Kemp traint tweemaal per dag. Kunstijsbaan De Scheg in Deventer is de thuisbaan van het team, maar met grote regelmaat zijn de mannen en vrouwen ook op het ijs van Thialf te vinden.

Sven Kemp richt zich dit Olympische seizoen helemaal op het schaatsen en heeft een tussenjaar voor zijn opleiding ingelast. Een dag per week werkt hij bij IJsselbikes, de lokale fietsenmaker van Schalkhaar. Maar verder bestaat zijn leven uit trainen en het rijden van wedstrijden. Dat werpt zijn vruchten af, want in Inzell verbeterde hij onlangs met 1.11.55 ook op de 1000 meter al een toptijd. Op die afstand komt Kemp echter nog inhoud tekort om zich met de absolute Nederlandse top te meten.

Stagiair

Sven Kemp startte zijn schaatscarrière bij SVO, maar ontwikkelde zich tot sprinter bij SIV Zeist en SkateUnited, een commercieel talententeam in Utrecht. Daar trainde hij onder Marcel Scheperkamp. Twee andere Oudewaterse schaatstalenten, Stan van Vliet en Joep Stubbe, trainen ook in talententeams. Van Vliet, inmiddels A-junior traint bij het KNSB Talententeam Utrecht, en B-junior Joep Stubbe traint als stagiair regelmatig mee met dit door de Italiaan Stefano Donagrandi getrainde team. Stan van Vliet schaatste dit jaar nog weinig wedstrijden. Meest in het oog springend was zijn 1.52.44 op de mijl. Daarmee benaderde hij zijn toptijd uit 2020. Stagiair Joep Stubbe verbeterde al op vier afstanden zijn persoonlijke records. Meest opvallend was de 1.55.89 op de 1500 meter die hij op 28 september in Heerenveen schaatste.

Schaatstalenten

Nieuwe talenten dienen zich overigens ook al weer aan bij SVO. -junior Niels Ott, uit Montfoort afkomstig, kwam op de 3000 meter tot een schitterende 4.35.73. Bij de junioren C verbeteren Nienke Oosterlaken, Mike Houdijk en Onne van Miltenburg zich wekelijks. Evenals Ott trainen zij bij het talententeam van de SchaatsAcademie Utrecht.

Afbeelding
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 4 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 6 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 7 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 21 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 22 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 23 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 18 apr, 14:00
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 18 apr, 12:00