Afbeelding
pr

Vierde plaats Joep Stubbe bij Residentie Cup

Algemeen

Joep Stubbe is in vorm. Zondagavond verbeterde de Oudewaterse schaatser zijn persoonlijk record op de 1000 meter met bijna vijf seconden. Op de kunstijsbaan in Enschede kwam hij tot een prachtige 1.15.45. Eerder op de avond was hij minder gelukkig met een diskwalificatie op de 500 meter, vanwege het wegtrappen van twee blokjes. De juryleden waren streng op Kunstijsbaan Twente.

Maar ondanks het feit dat het zondagavond even tegenviel in Enschede zit het op die kortste afstand wel goed bij Joep. Eerder dit seizoen verbeterde hij zich in Heerenveen al tot 38.66, maar de 38.75 die hij vorige zaterdag bij de Residentie Cup in Den Haag schaatste was zeker zo imponerend. Met die tijd, én met zijn 1.59.48 op de mijl, legde hij de basis voor plaatsing voor de Nederlandse Kampioenschappen allround voor B-junioren. Deze worden in het tweede weekend van januari in Groningen geschaatst. Om zich te plaatsen moest de zestienjarige Joep op zondag nogmaals naar De Uithof, want daar stond de 3000 meter nog op het programma. Met 4.15.05 eindigde hij op die langste afstand als elfde. Enigszins teleurstellend, mede veroorzaakt door een ongelukkige wissel, maar overall eindigde hij toch nog als zesde in het eindklassement van Nederlandse sterkste B-junioren. Voldoende dus voor plaatsing voor het NK. Bij de Residentie Cup, waar de afstand na de 500 en 1500 meter werd opgemaakt eindigde Joep als vierde.

De Residentie Cup is een strijd tussen de Nederlandse schaatsgewesten voor junioren A en B. Joep kwam, net als zijn maatje Ties van Seumeren, uit voor het gewest Noord-Holland / Utrecht. Beide mannen schaatsten veel punten bijeen voor hun schaatsprovincie.

Stan van Vliet, net als Joep schaatsend voor SVO, sprokkelde ook de nodige punten bijeen voor zijn team. De A-junior eindigde als tiende in zijn categorie. Op de 500 meter sprintte hij naar 38.47, op de 1500 meter kwam hij tot 1.55.69. Stam was best tevreden met zijn tijden. Al blijft de schaatser van het KNSB Talent Team Midden-Oost kritisch: ‘Op mijn leeftijd wordt techniek steeds belangrijker en daar train ik hard op.’ De concurrentie in de leeftijdscategorie van Stan is erg groot. Zo eindigden Tim Prins en Joep Wennemars op de plaatsen een en twee. Beide mannen excelleerden onlangs nog bij de Nederlandse Afstandskampioenchappen in Heerenveen.

De 47ste editie van de Residentie Cup werd gewonnen door het eerste team van het gewest Noord-Holland / Utrecht. Joep Stubbe en Stan van Vliet schaatsten voor Team 2.

Daags na de Residentie Cup nam Stan van Vliet deel aan selectiewedstrijden op de 3000 meter. De wedstrijd werd met 3.58.46 gewonnen door Stijn van de Bunt uit Lopik. De schaatser, die zijn carrière bij SVO begon, plaatste zich daarmee voor de World Cup. Stan van Vliet finishte als tiende.

Frustrerende bezigheid

Ook de andere SVO’ers schaatsen regelmatig hun wedstrijden en zijn regelmatig succesvol. B-junior Niels Ott verbetert zich dit schaatsseizoen van wedstrijd tot wedstrijd. Zo kwam hij zondagavond in Enschede tot 41.42 en 2.07.76 op de 500 en 1500 meter.

Soms kan het schaatsen van wedstrijden echter een heel frustrerende bezigheid zijn. Zo nam Mike Houdijk, C-junior, onlangs deel aan gewestelijke wedstrijden in Alkmaar. Bij thuiskomst moest hij, weinig opwekkend, melden dat hij tweemaal ten val was gekomen. Vorig weekend nam hij wraak met een prachtig persoonlijk record op de 500 meter. Naast de prachtige 45.65 prijkt sinds zaterdag overigens ook de 2.17.71 op de 1500 op zijn recordlijstje.

Ook mooi nieuws van Daphne van Kooten en Salomé de Bruijn. Beiden meiden zijn nog pupil A, maar flitsten zondagmorgen op het Utrechtse kunstijs naar prachtige persoonlijke records op de 500 meter. Vooral de 53.51 van Daphne sprong in het oog. In het kielzog van Daphne en Salomé schaatsten ook de andere meisjes-pupillen nieuwe toptijden op de 100 en 300 meter.

Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00