Onne tijdens de Koninklijke Thialf - HCH Jeugdwedstrijd
Onne tijdens de Koninklijke Thialf - HCH Jeugdwedstrijd Foto: pr

Onne van Miltenburg piekt bij de Koninklijke Thialf

Algemeen

In de twee voorbije schaatsseizoenen schaatste een grote groep SVO-junioren bij de talententeams van de Utrechtse SchaatsAcademie. Een paar van hen verloren echter hun motivatie tijdens de door corona beheerste winters. Wedstrijdcompetities lagen langdurig stil, tijden mochten niet formeel worden geregistreerd en er kon slechts onder strenge voorwaarden worden getraind. Andere SVO’ers werden te licht bevonden door de Utrechtse keuzeheren en -dames.

Deze winter was er dan ook maar plaats voor twee jonge SVO’ers in het selecte gezelschap van schaatstalenten. Niels Ott uit Montfoort en Onne van Miltenburg uit Oudewater. Ott schaatst bij de B-junioren en maakte dit jaar een opmerkelijke progressie. Slechts door een onfortuinlijke diskwalificatie miste hij de welverdiende plaatsing voor de Nederlandse Kampioenschappen. Tijdens de kerstvakantie trainde de Montfoorter in het Duitse Erfurt. Op de 500 en 1500 meter kwam hij tot 40.52 en 2.08.25. Ruim boven zijn eerder in Heerenveen geschaatste toptijden.

Koninklijke Thialf

Voor C-junior Onne van Miltenburg was er nog geen buitenlandstage. Hij trainde op de overdekte piste van Enschede. Al eerder had hij de eervolle uitnodiging ontvangen om direct na afloop van deze trainingsweek deel te nemen aan de traditionele Koninklijke Thialf - Hardrijdersclub Heerenveen Jeugdwedstrijd. Van Miltenburg schaatste op Oudjaarsdag op beide afstanden, de 500 en 1000 meter, persoonlijke records met 42.77 en 1.24.27. Opmerkelijke tijden voor de als niet-sprinter bekendstaande schaatser. En op de 1000 meter was hij zelfs de snelste ‘Utrechter’. De omstandigheden in Heerenveen waren optimaal. Zo waren eerder die week de Nederlandse kampioenschappen in Thialf gehouden en lag er nog een perfect geprepareerde ijsvloer. Het toernooi werd gewonnen door de nationale topper Sem Spruit. Voor Onne van Miltenburg was er een vijftiende plaats in de eindrangschikking.

Zesde van het gewest

Op 17 december had Onne van Miltenburg iedereen al verrast met een prachtige zesde plaats tijdens de titelstrijd voor C-junioren van het KNSB-gewest Noord-Holland/Utrecht. Het toernooi werd op kunstijsbaan De Westfries in Hoorn gehouden. Op de 500 meter, de openingsafstand, werd Van Miltenburg zesde en hij vervolgde het toernooi met een mooie, vijfde plaats op de 1500 meter. Zijn trainers, Felicia Louhenapessy en Monique de Bie, waren supertevreden over het presteren van hun pupil.

Motivatie en doorzettingsvermogen

De successen komen Onne van Miltenburg niet aanwaaien. Zo staat hij in het winterseizoen viermaal per week op het ijs van De Vechtsebanen. Op dinsdag en donderdag traint hij bij de SchaatsAcademie en op de woensdag en vrijdag wordt hij getraind door de SVO-trainers Joyce van Vliet en Johan Murk. Dit vraagt veel motivatie en doorzettingsvermogen van het vijftienjarige schaatstalent. Van zijn ouders wordt overigens hetzelfde gevraagd, want zij taxiën met meer dan grote regelmaat met hun zoon richting het Utrechtse kunstijs en naar de banen waar in het weekend de wedstrijden worden geschaatst. Belangrijk is hierbij dat zij het bewustzijn hebben dat Onne vooral moet genieten van zijn sport, want de kans om de nieuwe Patrick Roest of Merijn Scheperkamp te worden is maar voor een enkeling weggelegd!

Onne in het donkere pak tijdens deKoninklijke Thialf - HCH Jeugdwedstrijd
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 43 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 17 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 19 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden gisteren
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00