Marcel Wammes en Piet van der Wildtvoor de ingang van Galerie Montfoort.
Marcel Wammes en Piet van der Wildtvoor de ingang van Galerie Montfoort. Sjoukje Dijkstra

Galerie Montfoort presenteert Zomerprikkels

Algemeen

‘Het wordt een mooie nazomer ... de zomer prikkelt nog even door.’

Als het Montfoorters nu nog niet opgevallen was, dan nu misschien wel ... Posters door de stad, vlaggen en een grote etalagepop moeten mensen wijzen op het bestaan van Galerie Montfoort, die sinds april gevestigd is in de kelder van het Oude Stadhuis. Een heel klein, pittoresk galerietje, waar genoeg te zien en te beleven is. Dit wordt al zo ervaren, door met name bezoekers van buiten Montfoort. De galerie is twee middagen per week open, en heeft sinds april toch al ruim 200 bezoekers gehad. “Montfoorters moeten ons nog ontdekken”, aldus kunstenaar Marcel Wammes. De tentoonstelling Zomerprikkels zou een goede kennismaking zijn, meent hij.

Zowel Piet van der Wildt als Marcel Wammes, initiatiefnemers van de galerie, zijn te spreken over de bezoekcijfers tot nu toe. “Zeker voor een beginnende galerie is dat heel goed.” Als de Montfoorters ons ook nog ontdekken, dan wordt het alleen maar beter, menen ze. Dat ze tot nu toe nog niet zo in het oog gesprongen zijn, komt volgens hen ook doordat de zichtbaarheid naar buiten toe nog niet zo groot was. Nu hebben ze daar ook wat aan gedaan, en vanaf afgelopen week zien ze dat het resultaat heeft. “Vanaf de laatste week beginnen de Montfoorters ook te komen.”

Piet zet ook af en toe wat berichtjes op Facebook, om de mensen bewust te maken van hun bestaan. “Er zijn zelfs al twee leuke objecten verkocht in Montfoort”, zegt hij. “Een keramiek object en een schilderij.” Voor de nieuwe expositie Zomerprikkels zijn er nieuwe exposanten die hun werk tentoonstellen: Hans Bulders, Maarten Schepers en Tineke Manschot. “De laatste is een schilderes uit Nieuwegein. We hebben haar benaderd, omdat we wisten dat ze leuke dingen maakt en vroegen haar: laat maar eens zien. De expositie bestaat uit kleurrijke schilderijen en beelden die iets met de zomer te maken hebben”, aldus Marcel. “Zo prikkelt de zomer nog even door”, zegt Piet.

Kleurrijk heeft de aandacht

Of de mannen al geleerde lessen kunnen delen uit deze eerste maanden, daar moeten ze even over nadenken. Piet: “Je hoort het wel vaker in de galeriewereld, maar wij zijn geen winkelinrichters. Hoe richt je de aandacht op iets, en hoe hou je het vast. Als je te veel dingen bij elkaar zet en te weinig onderscheid maakt, gaat de aandacht heen en weer.” Marcel vult aan: “Je zoekt een soort rust, een evenwicht in je tentoonstelling.” Piet: “We ondervinden ook door de reactie van de bezoekers, dat ze dan het ene gebied meer aandacht geven dan de ander. Kleurrijk heeft de aandacht. Tegelijk geldt: als je een zwarte kast neer zet, met mooie kleine objecten erin, dan vallen die ook op vanwege het contrast.” Marcel geeft aan het vooral leuk te vinden als bezoekers interesse tonen in hoe iets gemaakt is, en hoe lang het duurt om iets te maken. Vooral kinderen willen dat graag weten.”

In het begin duurde het even, maar de heren merken nu dat hun galerie echt begint te lopen. “De mond tot mond reclame doet zijn werk. Ook mensen uit Lopik en Benschop bellen ons nu”, zegt Piet. Marcel vertelt dat er ook al mensen zijn die vaker willen komen. “Dan vragen ze: Wanneer komt de nieuwe expositie? Vorige week nog. Ik kon gelijk aangeven dat Zomerprikkels vanaf begin september zou lopen. ‘Dan komen we volgende week terug’, zeiden ze.”

Wisselwerking

Over de samenwerking met het Oude Stadhuis zijn de kunstenaars erg te spreken. Ook in het restaurant hangen schilderijen van Galerie Montfoort, onder andere in privékamers en de Opkamer achter. Volgens de mannen heeft dat een mooi effect om moderne schilderijen in een statig middeleeuws pand te hebben hangen. “Dat geeft een mooi soort spanning.”

Zo werkt de wisselwerking goed voor zowel galerie als restaurant. Sowieso zorgt de galerie voor een boost voor winkeliers in Montfoort. “We krijgen mensen binnen van buiten die een half uur rond lopen en dan een hapje willen eten. ‘Weet je een goede plek?’, is het dan. ‘Ja, hierboven’”, zegt Piet lachend. “Het komt ook geregeld voor dat een stel komt dat nog wat moet kopen, een cadeau of een fles wijn. Dan wijzen we ze op de drankwinkel... of de kaas en noten. Of ze gaan nog even kleding shoppen. Op die manier brengt het handel naar Montfoort.”

Informatie: de expositie Zomerprikkels loopt vanaf begin september tot eind oktober. Galerie Montfoort is vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geopend.

Sjoukje Dijkstra

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 5 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 8 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 10 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 12 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 13 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00