Ge en Helma van Breukelen van Meditop voor het rode schowroom meubel.
Ge en Helma van Breukelen van Meditop voor het rode schowroom meubel. Sjoukje Dijkstra

Rara, wat doet het bedrijf MediTop in Montfoort?

Algemeen

"In Montfoort zitten bedrijven, waarvan veel mensen niet eens wisten dat ze er zitten. MediTop is zo'n bedrijf", aldus Michel Verschoor van het Ondernemersfonds. Ge van Breukelen van MediTop en zijn vrouw Helma vertellen hoe hun bedrijf in de top kon komen van wat ze doen: behandelunits voor KNO-artsen ontwikkelen. Ge is al 40 jaar actief in deze markt. Sinds 25 jaar werkt hij er samen met zijn vrouw. Zij op de financiële administratie, hij in de ontwikkeling. "We zitten niet samen op een kamer hoor", lacht zij. "Dat wou hij wel, maar dat leek me iets te veel van het goede."

Patiëntvriendelijkheid

Het bedrijf levert vooral aan ziekenhuizen, en soms ook privéklinieken. Hun meubelunits zijn in trek, omdat ze er strak uitzien. "Alle medische spullen, draden, snoeren zijn weggewerkt. Daarmee geven we veel aandacht aan patiëntvriendelijkheid. Zo hebben we voor het kinderziekenhuis een unit ontwikkeld met mooie kleurtjes. Het kan allemaal. Deze rode unit die hier als showroommodel staat, is ook mogelijk, maar mensen vinden dat soms net weer te heftig. We hebben ze ook chique in antraciet, grijs of met hout. In privéklinieken in België maken ze daar veel gebruik van."

"Het belangrijkste is toch uiteindelijk de functionaliteit", aldus Ge. Hij demonstreert bij het rode showroommeubel hoe het werkt. "Dit is de microscoop. Stel je gaat kijken bij de stembanden: dat gaat tegenwoordig met een klein slangetje. De arts kan hier gelijk meekijken, en met zijn voeten kan hij onderwijl pedalen indrukken om opnamen te maken van de stembanden." Hij vertelt hoe dit vroeger veel ingewikkelder ging, met videobanden die nageplozen moesten worden naderhand om er een geschikt beeld uit te halen. Helma vult aan: "Het scheelt daarmee dus tijd, en dat is geen overbodige luxe, want het is lopende-band-werk. KNO-artsen zien gerust 50 man per dag langs komen. Wij zeggen daarom: 'We kunnen geen tijd maken, maar kunnen er wel voor zorgen dat alles minder tijd kost'."

Trots laat Ge zien wat het bedrijf nu aan het ontwikkelen is: "Een stoel die automatisch - met sensoren - in hoogte wordt aangepast, als de patiënt op de stoel gaat zitten. Zo hoeft de KNO-arts zich niet continu in allerlei bochten te wringen om bij de patiënt te kunnen." Ze maakten de stoel op aanvraag van een arts die vanwege rugproblemen eigenlijk niet meer kon werken. Nu kan hij gewoon weer zijn werk doen." Onder andere hiermee zorgt het bedrijf ervoor dat ze vooroplopen in vergelijking met de concurrentie.

Het laat ook zien waar het bedrijf zich mee bezighoudt. In het kantoor aan Vlasakker 22 houden ze zich vooral bezig met de techniek en de software. Aan de overkant van de straat worden de meubels gemaakt. Helma: "We hebben wel meegedaan aan Open Bedrijvendagen. Dan hoor je ook, wat we vaker horen: 'Ik wist helemaal niet dat jullie dit deden'."

Makkelijk schoon te maken

Dat de units strak tegen de muur aan zitten, en makkelijk schoon te maken zijn, is bovendien geen overbodige luxe in deze corona-tijd. Doordat het makkelijk is, wordt het sneller ingezet. Precies wat Ge en Helma beogen. Beiden werken met veel passie aan hun bedrijf, maar kunnen geen garanties geven of het bedrijf over een paar jaar nog in handen zal zijn van de familie Van Breukelen. "Ge is 61. Als hij met pensioen gaat, is het de vraag of de kinderen het willen overnemen. Dat is geen verplichting. Misschien verkopen we."

Kortgeleden kreeg het stel nog een aanbod, maar dat vonden ze te vroeg. Ge is nog niet uitgewerkt volgens Helma, en hun beider zoons werken er ook nog met plezier. Bovendien was het aanbod niet hoog genoeg. Voor nu blijven ze daarom flink aan de weg timmeren en dat doen ze goed. "Er zijn wel firma's die ons proberen te imiteren, maar daar hebben we nog niet veel last van. "Als je aan de top zit kun je alleen maar verliezen. Komen is één. Maar er blijven…?", aldus Ge. Helma: "Door altijd met nieuwe dingen bezig te zijn, zorgen we dat we vooroplopen en door natuurlijk goed naar de doelgroep te luisteren."

Monteurs gezocht

Het is een echt familiebedrijf, waarin behalve hun zoons ook nichtjes en een zwager werken. Zo'n 40 medewerkers heeft het bedrijf in dienst; die werken er veelal al jaren. Er mogen nog wel meer medewerkers bij komen. Zo is het bedrijf hard op zoek naar monteurs, voor zowel de binnen- als buitendienst. Het bedrijf heeft ISO-certificatie en kan nieuwbakken monteurs dus de nodige opleidingen meegeven om bij het bedrijf te mogen werken. Het mooie aan werken bij MediTop is volgens Helma dat het zo'n allround bedrijf is, dat alles zelf maakt. Van de houten ombouw voor de behandelunits tot de apparatuur en de software voor de apparatuur. Dat maakt het werk ook erg gevarieerd.

Ge, die ooit eens voor zichzelf begon op een zolder, startte zijn bedrijf van scratch nadat hij bij Entermed weg ging. Een soortgelijk bedrijf, dat met name actief is en was in het buitenland. "We bouwden hier, en installeerden in Engeland." Later begon Ge voor zichzelf, en nam hij Entermed over. Daarmee heeft het bedrijf twee productlijnen, waar bij Entermed vooral de focus op export ligt. "Entermed had in het buitenland een naam opgebouwd. Daar maken we gebruik van. We leveren ook in Pakistan en Saoedi-Arabië", aldus Helma.

Ondernemersfonds

Michel Verschoor vraagt wat het Ondernemersfonds voor hen betekent. Ook al zijn ze niet heel actief, vinden ze het mooi om te zien wat het Ondernemersfonds voor en in Montfoort doet. Daar profiteren ze zelf als Montfoortenaren ook van. "Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de bloembakken door ons geregeld worden", aldus Michel. Ook heeft het Ondernemersfonds het mede mogelijk gemaakt dat er een Toeristen Informatie Punt is gekomen in het voormalig pand van de Blokker. Dit wordt verder bemand door mensen van de SOM en het pand heeft de toepasselijke naam 'De Knoperij' gekregen. Voor een bedrijf als MediTop die liefst werkt met mensen uit de buurt, betekent het Ondernemersfonds daarom ook veel. "Ze zorgen voor een levendige en aantrekkelijke binnenstad, waar mensen graag willen wonen. Onze medewerkers dus ook." De ambitieuze plannen van Made in Montfoort, getrokken door Montfoortse ondernemers, spreken Ge en Helma daarom ook aan. "Het zou mooi zijn als die plannen waar gemaakt kunnen worden."

Het Ondernemersfonds, dat inmiddels al weer vijf jaar bestaat, is blij met bedrijven als MediTop. Michel Verschoor zegt: "Het is fijn voor Montfoort om dit soort bedrijven als werkgever te hebben. Het is belangrijk om goede werkgelegenheid te bieden. Als je ziet, op de kop van het IJsselveld, hoeveel bedrijven er niet zijn gekomen en gebleven. Stel dat die weg trekken. Dan staan we met z'n allen nog meer in de file, Montfoort uit. Het ondernemersklimaat is goed; er wordt veel samengewerkt. We willen zorgen dat het goed is en blijft, maar ook dat ze personeel uit de regio kunnen krijgen. Dat mensen niet in de file hoeven staan, is prachtig, maar bovenal zijn mensen eerder erg trots op het feit dat ze kunnen zeggen dat ze voor een lokaal bedrijf als MediTop werken. Daar doen we het voor."

Sjoukje Dijkstra

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 12 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 13 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 14 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 15 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 20 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 23 uur geleden