De dames van Vidas Novas zijn druk aan het werkvoor de geplande mini winterfair in december.
De dames van Vidas Novas zijn druk aan het werkvoor de geplande mini winterfair in december. Sjoukje Dijkstra

Vidas Novas kondigt kerstactie aan bij Daan Droomijs voor goede doel

Algemeen

De acht dames van Stichting Vidas Novas zijn druk bezig om winterproducten te maken die ze in Montfoort gaan verkopen op 9, 10 en 11 december. De opbrengst gaat naar een goed doel. Dit keer is dat de Voedselbank. Tijdens de intocht van Sinterklaas (12 november) zal de actie officieel aangekondigd worden, onder andere door de mensen dan te voorzien van koffie, chocolademelk en limonade.

In hun loods aan Boteyken in de Meern is het team druk bezig om spullen te maken van restmateriaal. Of het nu stalen stof zijn of overgebleven stukken behang en oude boeken, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze kunnen er wel wat moois van maken. Engelen uit oude liedboeken en Bijbels bijvoorbeeld of zachte sterren van stof. Al met al maken de creatievelingen er zoiets prachtigs van, wat dan verpakt wordt in de meest aansprekende cadeauverpakking. Met een tekstje van ArékeSchrijftOp erbij wordt het een heel persoonlijk cadeau uit Montfoort.

Kerstboompje

Ze hebben allemaal hun eigen rol; Jolanda, Mariska, Marjon, Kitty, Angela, Petra, Areke, maar ook Saskia, die er niet bij is op het moment van interview. “Petra is chef boeken”, grapt Areke. “Zij heeft al heel wat engeltjes zitten maken. Ze heeft ons echt aangestoken. Toen gingen we het allemaal doen. Als mensen nog Bijbels of liedboeken over hebben, dan zijn ze van harte welkom, en kunnen wij daar echt wat moois van maken. We maken ook wel eens macrame hangers. Dan blijft er touw over, en daarvan maken we engeltjes. Het idee is dat we zo min mogelijk weggooien.” Areke laat een plank zien, met daarop uit een lichtsnoertje een kerstboompje gespannen. “Vorig jaar maakte Marjon deze. Dat werd overgenomen door Angela. We hebben het als cadeau langsgebracht bij de mensen. Toen er gevraagd werd: kan ik dat niet kopen? bracht dat ons op dit idee van deze actie.”

Handgeschreven kaartje

Het oorspronkelijke plan was om mensen die bij de Voedselbank lopen, een kerstdiner aan te bieden. “Dat bleek organisatorisch nogal lastig”, zegt Areke. “Jolanda bedacht toen met Daniëlle van Daans Droomijs dat we dan misschien iets moesten doen met bonnen van Albert Heijn, zodat mensen zelf hun kerstboodschappen kunnen doen en hun eigen kerstdiner kunnen samenstellen.”

Om hun doel te bereiken, moet Vidas Novas natuurlijk wel voldoende kunnen verkopen. Daar hebben de dames wel vertrouwen in. De mini Winterfair bij Daans Droomijs vindt ook net plaats op het moment dat er een kerstmarkt is in de katholieke kerk in Montfoort. “We willen wel kijken of we niet de handen ineen kunnen slaan”, zeggen de dames. Bij Daans droomijs zelf zal de sfeer er goed in worden gezet, compleet met vuurkorf, glühwein en warme chocolademelk. Arekeschrijftop zal daarnaast ter plekke zitten met haar typemachine om op aanvraag spontane gedichtjes voor klanten te typen. “Sowieso zit bij elk product een handgeschreven kaartje, maar dit is persoonlijk, op basis van wat de klant wil.” Leuk wordt het zeker. Daarvan zijn de dames overtuigd. “Dit jaar moeten we dus niet massaal naar het tuincentrum, maar gewoon naar Daans Droomijs.”

Op 12 november kunnen Montfoortenaren tijdens de intocht van Sinterklaas dus al wat merken. “Hij komt aan bij de Hema. Dit jaar dus niet bij de poort.” Ze hebben er zin in, ondanks dat we nog heel wat te maken hebben. Willen mensen al eerder kijken wat stichting Vidas Novas zoal maakt, dan raden ze aan om op hun instagram account te kijken. “Hier kunnen mensen ook (bij)bestellingen doorgeven aan ons.” Ze hebben er erg veel zin in, en hopen dat er veel mensen op af komen. “Het wordt hartstikke gezellig en het is ook nog voor het goede doel!”

Sjoukje Dijkstra

Ze maken bijvoorbeeld engeltjes uit liedboeken of Bijbels.
Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 10 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 13 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 13 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00