De dames van Vidas Novas zijn er klaar voor en hebben er zin in.Kom je ook kerstshoppen op 9 - 10 - 11 december bij Daan Droomijs.
De dames van Vidas Novas zijn er klaar voor en hebben er zin in.Kom je ook kerstshoppen op 9 - 10 - 11 december bij Daan Droomijs. Foto: Sjoukje Dijkstra

Mini winterfair voor het goede doel

Algemeen

Op 9, 10 en 11 december kunnen fanatieke kerstshoppers hun hart ophalen bij Daans Droomijs. De acht dames van stichting Vidas Novas verkopen hier dan door hun gemaakte winterspullen voor het goede doel: de Voedselbank.
Geheel in sfeer, met een vuurkorf voor de deur, warme chocomelk en natuurlijk live, persoonlijke gedichtjes die Arekeschrijftop maakt voor bij de kerstpresentjes.

Op 9 en 10 december vindt ook de kerstmarkt plaats in de RK kerk Johannes de Doper. Waar de spullen van Vidas Novas ook te krijgen zijn. Mensen kunnen dit weekend dus heerlijk gaan kerstshoppen in hun eigen buurt. Of het nu engelen van boeken zijn, zachte kerststerren, een kerstboompje op een plank of een macramé. De acht dames van Stichting Vidas Novas zijn druk bezig geweest om voor ieder wat wils te maken. In een persoonlijk interview deelden zij wat kerst persoonlijk voor hen betekent. Samen hebben ze in ieder geval een kerstwens: “Wij worden blij door te geven. We hopen de Montfoortenaren ook. Als we zo de mensen bij de Voedselbank ook een mooie kerst kunnen bezorgen, waarom niet?”

Achtmaal wat hebben de Vidas Novas dames met kerst?

Areke: “Kerst is zeker voor mij met familie bij elkaar zijn. Dat vind ik echt een groot genot. Daarvoor zou ik ook iets anders laten. Het geeft een warm gevoel. Vroeger gingen we naar de kerk op kerstavond. Ik heb voor deze kerst een liedboek van mijn ouders vandaan gehaald. Daar heeft Petra een engeltje van gevouwen. Ik verheug me erop dat straks met de kerstdagen te geven aan mijn ouders. Ze zullen daar met plezier naar kijken. Misschien zingen we nog wel een lied uit het liedboek. Het geeft zo’n nostalgisch gevoel.”

Jolanda: “Met kerst is mijn dochter jarig. Ja, ik heb een kerstkind. Ik was uitgerekend op die dag. Dat ik dan ook daadwerkelijk zou bevallen, had ik niet gedacht. Mijn dochter vindt het niet zo leuk. Het is altijd kerst, en niet haar verjaardag. Kerst is voor mij wel een dubbel feest daardoor. De ballonnen hangen en de kerstboom staat. Toen ze geboren was, kwam mijn moeder direct op kraambezoek. Zij had toen echt het gevoel dat ze in het geboorteverhaal zat. Vanuit Oudewater reed ze Montfoort binnen om het kindje te kunnen bekijken. Daardoor is de hele familie altijd bij ons. Mijn dochter krijgt trouwens wel een groter cadeau hoor...”

Mariska: “Kerst is voor mij het kerstverhaal. Ik sta voor de klas. Het kerstverhaal vond ik altijd al mooi. Dat blijft op deze manier altijd actueel. Voor iedere leeftijd vertel ik het op een andere manier. Daarnaast is het gezelligheid en het delen. Dat je ook aandacht hebt voor elkaar. Delen bedoel ik dan op allerlei manieren. Op school is er vaak een actie voor het goede doel. Dat is daar een mooi voorbeeld van.”

Marjon: “Kerst is voor mij gezelligheid en warmte in de breedste zin van het woord. Met elkaar zijn. En vooral ook met m’n kinderen zijn. Twee van de drie wonen uit huis. Ik verheug me erop een paar dagen met elkaar door te brengen, en de mooie lichtjes en kaarsjes weer te zien branden.”

Kitty: “Wat heb ik met kerst? Ik vind het samenzijn zo fijn, en het zoeken naar geluk in de kleine dingen. Niet van die grote tafels vol met eten. Dat vind ik eigenlijk een beetje overdone. Samenzijn om te ontbijten bijvoorbeeld of een wandeling te maken. Dat we oog voor elkaar hebben. Het moet allemaal veel zijn. Ik ben liever in het kleine, in het intieme bezig, dan in al die overdaad.”

Saskia: “Kerst is voor mij - net als iedere andere dag van het jaar - wat je er zelf van maakt. Het voordeel van kerst is dat iedereen vrij is en ernaar uitkijkt. Daardoor is het meestal wel gezellig. Kortom, een heerlijk samenzijn met mijn dierbaren. Ik heb er zin in.”

Angela: “Ik heb niet per sé in het bijzonder iets met kerst. Ik probeer de laatste jaren met kerst steeds iemand uit te nodigen, die geen plekje heeft. Verder doe ik de gewone dingen. Ik probeer er iets bewuster mee bezig te zijn. Dat probeer ik ook wel de rest van het jaar door te zetten. De kerstgedachte is niet alleen kerst, maar het hele jaar door belangrijk. Ik vind het zo ingewikkeld dat het op die twee dagen moet. Kerst gaat niet per sé om familie voor mij. Daarbuiten zijn soms ook mensen die wat extra aandacht of gezelschap kunnen gebruiken. Dus, nodig maar eens iemand uit in je omgeving die alleenstaand is. Het gaat dan meer om het gebaar dan de grootsheid. Ik word blij door te geven. Het is mooi dat we met onze actie bij Daan Droomijs mensen die bij de Voedselbank lopen, ook een mooiere kerst kunnen bezorgen.”

Petra: “Tot nu toe, heb ik hetzelfde met kerst, als de rest. Voor mij gaat het ook om het samenzijn met elkaar. Vorig jaar heb ik voor het eerst hier engeltjes gevouwen en rondgebracht. Het is leuk dat je dan met iets kleins mensen heel blij kunt maken. Ik merk dat geven gewoon heel mooi is. Op deze manier wordt de kerst dan net iets anders dan voorgaande jaren. Het is leuk dat ik hiermee mag helpen. Om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik hoop dat onze kerstactie een succes wordt, en dat Montfoort het ook heel leuk vindt, wat wij maken.”

Sjoukje Dijkstra

Of het nu engelen van boeken zijn, zachte kerststerren,een kerstboompje op een plank of een macramé.Voor ieder wat wils verkrijgbaar.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 9 minuten geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 1 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 19 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00