Afbeelding
Siem van der Burg

Proeven van de kerstsfeer in Linschoten

Algemeen

Als je vanuit Linschoten over de Cattebroekerdijk richting Woerden rijdt is het onmogelijk om de woning van Gera en Nico van den Berg te missen. De manier waarop de buitenkant in kerstsfeer is gebracht, is er een die zijn weerga niet kent. Je komt ogen tekort als je na het passeren van het smeedijzeren hek bij de woning komt. Een chique gedekte tafel, een kerstgroep op ware grootte en een tafereel met sneeuwwitte herten zijn van een schoonheid die bij een bekend groot tuincentrum waarschijnlijk jaloerse blikken zou opleveren.

Na een gastvrij onthaal, waan ik mij binnen in winterwonderland. Schitterende kerststallen, meer dan zeventig kerstbomen in allerlei uitvoeringen (waaronder enkele die door Nico zelf gemaakt zijn), voorstellingen met treinen, dieren en beelden. Je raakt er niet op uitgekeken. “Het is vooral háár hobby hoor”, zegt Nico. “Het is meer dan twintig jaar geleden begonnen. De kinderen waren de deur uit en er kwamen kleinkinderen. We kochten speciaal voor hen een kerstboom. Elk jaar helpen ze nog met inrichten. Ze vinden dat een geweldige traditie. Onze kleindochter begint het bij haarzelf thuis al een beetje te kopiëren”.

“De verzameling is inmiddels wel wat uit de hand gelopen”, zegt Gera. “Elk jaar kwam er wel wat bij.” Om een beetje een idee te geven van de hoeveelheid kerstspullen: de kerstbomen worden opgeslagen in een schuur en de dozen met overige spullen vullen een kamer van 4 x 4 meter. Het mag dan wel primair de hobby van Gera zijn, maar Nico heeft er toch ook heel veel energie in gestoken. Er is o.a. een kerstboom te bewonderen van horizontaal geplaatste boomschijven die door Nico zelf is gemaakt. Ook het opbouwen, dat al in oktober begint, doen ze samen (en met wat hulp van de kleinkinderen). Om alles op tijd klaar te hebben moeten ze heel wat uren opbouwwerk verrichten. Alleen zou dat nooit lukken.

‘s Zomers steken ze hun hele ziel en zaligheid in de tuin van zesduizend vierkante meter. Heel veel bekenden, familie, vrienden en toevallige passanten komen ‘s zomers de tuin bewonderen. Die is gratis toegankelijk. “Op die manier genieten niet alleen wij ervan, maar delen we de geneugten van onze tuin ook met heel veel anderen. Deze zomer is ook een grote groep bewoners van de Lindewaard op visite geweest.

We hebben nu het idee opgevat om ons huis in kerstsfeer ook met iedereen te delen. Bekenden en familie komen elk jaar al bij ons kijken. Dit jaar willen we ook andere mensen, die dat willen, mee laten genieten. De toegang is natuurlijk gratis. Iedereen die ons huis in kerstsfeer wil bewonderen kan contact opnemen. Bel naar 0348-419456, dan wordt een afspraak gemaakt voor een bezoek. En als het gezellig is, dan schenken we ook nog een lekkere kop koffie of thee.”

Siem van der Burg

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00