
Tips en adviezen voor ouders met pubers in huis: Zo kom je de komende tijd door…
AlgemeenEen puber in huis... dat is voor veel ouders normaal al een uitdaging. En nu de coronacrisis al zolang duurt en zoveel van je puber vraagt, is het extra moeilijk. Hoe kan je je puber helpen? Hoe zorg je voor een goede sfeer in huis? Gevraagd aan ouders uit Montfoort voor tips en adviezen, komen er ook inspirerende en leuke reacties.
Puzzel of escape room?
Ida van den Haselkamp reageert: "Leg een puzzel op tafel. Ga een spel doen met zijn tweeën of drieën en doe dat met enthousiasme. Dan worden ze vanzelf nieuwsgierig." Roelien Jacobse vindt: "Laat de kinderen ook eens stukjes voor de krant schrijven." Angela IJzendoorn is blij dat haar dochter één keer per week mag paardrijden en folders loopt. "Zo kan ze haar energie kwijt en beweegt ze ook nog lekker." Angela las bovendien recent iets over diverse online escape room's die gratis zijn. "Misschien een tip voor ouders? Die staat ook nog op ons 'lijstje'." Ze leest graag mee voor de leuke tips die nog voorbijkomen.
Zoek een baantje!
Sonja Slagter die op een VSO-school werkt, vertelt dat veel leerlingen zich aan het vervelen waren, "want schoolwerk doen, ho maar!!", lacht ze. "Veel hebben een baantje gezocht. Dit heeft ze veel gebracht aan ervaring, sociale contacten, rekening houden met..., eigen inkomen, werknemersvaardigheden en arbeidsethos." Wat haar betreft zoeken meer pubers een baantje. "Daar leren ze veel van."
Stenen schilderen en geocachen
Aarti Ramcharan is net als vorige lockdown erg actief met haar jonge pubers, die de lockdown ook maar stom vinden. "Doordat we leuke dingen doen, zoals speurtochten, valt het wel mee. De lockdown vinden ze saai. Liever gaan ze naar school", zegt Aarti, die er ook met dagelijkse dingetjes, zoals de lunch voor zorgt, dat het leuk blijft. "Ze krijgen thuis een lunch die ze niet op school krijgen, zoals een broodje gezond of een club sandwich. Verder kunnen ze langer op bed liggen. Dat is ook een pluspunt. De minpunten voor de meiden zijn het missen van vrienden, de uitleg van de leerkracht en de gezelligheid van de klas."
Aarti is erg ondernemend met de kinderen. Zo doet ze aan stenen schilderen en neerleggen… "Kijk maar eens op de facebookpagina 'Kei tof'", adviseert ze. Verder maken ze speurtochten door Montfoort, waarbij haar dochters plaatjes meekrijgen en diverse dingen moeten zoeken en daar een selfie van maken. Verder doen ze ook aan geocaching… Volgens haar ook een aanrader voor de wat oudere pubers. "Die van mij zijn nog wat aan de jonge kant", zegt ze. "Het is wat het is, we moeten het ermee doen. Soms zitten ze er hier ook even doorheen, even praten (gevoel mag er zijn) en door. We moeten het vooral niet moeilijker maken dan het is. Want we zijn niet de enige." Ze raadt ook een challenge met voedsel aan. "Blinddoek om en raden welk voedsel het is door middel van voelen en proeven."
Aarti is sowieso wel graag buiten te vinden. "Ga maar eens random skeeleren of een rondje lopen, met elke drie minuten een opdracht. Bijvoorbeeld tel het aantal ramen van het huis waarbij je staat, zoek nummer 32, maak een tiktokdansje. Bij elke opdracht krijgen ze een puzzelstuk die uiteindelijk samen een plaatje moeten maken."
"Wat wij doen (maar wij hebben jonge pubers), is dat zij altijd hun eigen rugzak meenemen en ze mogen daar zelf wat instoppen. Vaak gaat er chocola mee, maar ook soep en thee. Dat maakt het wandelen ook wat dragelijker." Voor de ouders die overdag geen tijd hebben, omdat ze werken, raadt ze aan om er aan het einde van de dag nog iets leuks van te maken. De speurtocht met de foto's kun je de avond van tevoren al uitprinten. Dat kost 10 minuten van je tijd. Afhankelijk van het aantal foto's kun je de speurtocht met een half uurtje al lopen." Zelf denkt Aarti dat vooral het geocachen iets is dat leuk is voor oudere pubers. De rest is misschien te kinderachtig. "Wat ook helpt is om gewoon iets geks te doen, gewoon wat anders om uit de sleur te komen. Wij hebben bijvoorbeeld al eens in de woonkamer geslapen en de kinderen zelf het eten laten koken."
Kinderclub en kindercoaching
Op de oproep om tips voor ouders met pubers te delen, reageert ook Ilse Boellaard. Zij heeft speciaal voor deze coronatijd een kinderclub - kindercoaching ontwikkeld, een zogenaamde Happy Kids club voor kids van 9 tot 12 jaar en voor tienermeiden: Peptalk. De training is bedoeld voor kinderen van 9-16 jaar die last hebben van piekeren, onzekerheid, faalangst, somberheid, angst en paniek, boze buien, perfectionisme, niet lekker in hun vel zitten, stil en teruggetrokken zijn, buikpijn hebben of last van huilbuien. Ook is het voor kinderen die iets moeilijks hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld de echtscheiding van hun ouders.
Ilse licht toe: "We zien dat veel kinderen last hebben van deze veranderingen en allerlei klachten krijgen. Wanneer kinderen meedoen met deze training hebben ze elke week een vast moment waarin ze hun verhaal kwijt kunnen. Het is een veilige plek met een groepje kinderen die met ongeveer dezelfde dingen zitten. Ik hou de kinderen ook in de gaten en kan signaleren als de problemen verergeren. Naast 'gewoon kletsen', bespreken we ook elke week een thema en doen we oefeningen waardoor ze nieuwe vaardigheden leren. De training is nu online en bestaat uit 8 of 10 groepslessen. De kinderen krijgen een materialenpakket zodat ze thuis aan de slag kunnen. De groepen starten in de week van 8 februari. Individuele begeleiding is ook mogelijk, zowel voor kind als ouder(s)." Ilse heeft al wat aanmeldingen binnen. Ze geeft aan: "Het gaat dan veelal om kinderen die angstig zijn, niet kunnen slapen en last hebben van dwang. Tieners hebben meer last van paniekaanvallen. En ook moeite met slapen."
Info:
Praktijk voor cognitieve gedragstherapie en relatietherapie
06-126 54 958
www.ilseboellaard.nl
Sjoukje Dijkstra