Sophia Griffioen laat het certificaat zien uit 2021.
Sophia Griffioen laat het certificaat zien uit 2021. Margreet Nagtegaal

Energiecampagne in Wulverhorst

Algemeen

Iedereen moet eraan geloven. Besparen op energie en zo duurzaam mogelijk leven en onze ecologische voetafdruk zien te verkleinen. Zo ook wooncentrum De Wulverhorst in Oudewater. De zorg in Nederland is verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot. Daarom werd afgelopen week een energiecampagne gehouden om bewoners, zorgverleners en bezoekers te wijzen op kleine en grote verbeteringen om de impact op het milieu te verkleinen.

Het is de taak van manager facilitair Sophia Griffioen die de grote uitdaging in gang mag zetten om als zorginstantie te zorgen dat duurzaamheid in de volle breedte op de agenda staat in De Wulverhorst. Ze vertelt dat ze in 2021 weliswaar het certifaat ‘brons’ behaalden bij de jaarlijkse controle van het Milieu Platform Zorg volgens de milieuthermometer, maar dat ze er nog lang niet zijn. Ze sluit graag aan bij de landelijke campagne om ook in de zorg de energiekosten naar beneden te krijgen. “Want ook voor ons komen er dure tijden aan.” Ze zijn bij De Wulverhorst aangesloten bij Green Deal die zorginstellingen helpt om inzichtelijk te maken hoe de routekaart voor vermindering van C02 er uit kan zien. “We hebben er een stappenplan van gemaakt. Ook wij zullen in 2030 onze C02-uitstoot met 43 % hebben moeten reduceren.” Concreet betekent het dat er vier aandachtspunten zijn. C02-uitstoot verminderen, circulaire economie bevorderen, creëren van een gezonde zorgomgeving en verminderen medicijnresten in oppervlaktewater en grondwater.

Als je deze week in het gebouw rond loopt zie je overal pamfletten. Bij de printer: Is het nodig? Of kan je dubbelzijdig printen? Bij het koffieapparaat: Gebruik de hele dag hetzelfde kopje. En: denk aan de verlichting! ‘Uit’ als je weggaat! Via intranet werd er dagelijks een bezuinigings-tip gegeven.

Omdat het gebouw van De Wulverhorst betrekkelijk nieuw is zijn er al veel zaken goed op orde. “Maar we hadden bijvoorbeeld nog niet overal ledverlichting. Nu wel. En dat merk je gelijk op de energierekening!” Maar andere zaken zoals bijvoorbeeld het licht in de lift dat nu altijd brandt, is nog iets wat met het bedrijf zal worden overlegd. Ook verpakkingsmateriaal is zo’n aandachtspunt. “Alles is vaak overdadig verpakt. Dat is allemaal afval. We leggen de verantwoording bij de producent neer om dat te reduceren. Maar ook de verwerking van het incontinentiemateriaal willen we graag veranderen.” Sophia vertelt dat er in 2023 al nieuwe regels komen dat producenten verantwoordelijk worden om de grote afvalstroom aan het begin van de keten te reduceren.

Green Deal heeft onlangs een extra aandachtspunt toegevoegd aan de al bestaande: “Dat is preventie. We moeten zorg voorkomen en zorgen voor een gezonde werk en leefomgeving.”

Bewustwording is de eerste stap

Door de speciale energiecampagne is het gesprek goed op gang gekomen. Bewustwording is altijd de eerste stap. “En als mensen het hier leren gaan ze het thuis vanzelf ook toepassen.”
Medewerkers hebben zelfs een training gehad in anders schoonmaken. “Chloor mag niet meer gebruikt worden. Schoonmaken kan ook met koud water! Gebruik heel weinig schoonmaakmiddel. En gebruik weinig water. Ze worden echt opnieuw opgevoed als het ware.”

De energiecampagne raakt alle afdelingen. “De koks gooien bijna niets meer weg en koken vaker biologisch of vegetarisch. Veel producten worden lokaal gekocht. De wijkverpleegkundige pakt binnen Oudewater de elektrische fiets in plaats van de auto. Iedereen moet er iets mee!” Sophia wordt ondersteund in haar missie door het Milieu Platform Zorg. Want overal in de zorg staan ze voor dezelfde uitdagingen. En vaak groter nog dan in De Wulverhorst omdat veel zorginstellingen oudere en veel grotere gebouwen hebben.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 9 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 10 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 11 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 16 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 18 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00