Derde gelijke spel Oudewater / Haastrecht naar plek 2 in derde Klasse / WDS speelt gelijk tegen GSV

FC Oudewater - RCL 1 - 1

Leuk voetbal, met hier en daar wat gezonde spanning en twee helften die bleven boeien. Dit mede door de Bas Nijhuis-achtige wijze van fluiten door de dienstdoende jonge referee. Wat beide teams te bieden hadden op deze uiteindelijk droge middag op het Markveld in Oudewater was in ieder geval aantrekkelijk als kijkspel. Wanneer beide teams zo blijven voetballen hoeven ze wellicht niet te vrezen om in de molen van de versterkte degradatie terecht te komen. Maar dan zal er wel meer gewonnen dienen te worden, want het sprokkelen van één punt per wedstrijd zal dan waarschijnlijk niet lonen. Binnen dertig seconden kon Oudewater al de eerste hoekschop nemen, nadat de Leiderdorpse verdediging met moeite een snel doelpunt had voorkomen. Na even ademhappen lieten ook de bezoekers zich zien. Onder leiding van Verdel en Weenink werd de Oudewaterse verdediging onder druk gezet. Jesper van der Zwart moest met regelmaat zijn mouwen opstropen om wisselend Jake van Heusden en Tommy Sinteur van zich af te blijven schudden. Met een schot van afstand probeerde de wederom goed spelende Marc Oosterwijk doelman Joe van Heusden te verschalken. Dit mislukte echter. Meer succes had Bart Griffioen met een rush dwars door de Leiderdorpse gelederen. Hij schudde zijn opponenten af alsof ze er niet stonden, inclusief doelman Van Heusden; 1-0 (26ste min). Dat het niet onmiddellijk gelijk stond, was te danken aan de linker staander van het Oudewaterse doel en het alerte optreden van keeper Meuleman daarna bij de rebound. Ook Sjoerd Wiltenburg probeerde namens Oudewaters een duit in het zakje te doen, maar helaas voor hem kwam zijn loop dwars over het veld tot een voortijdig einde. Een domper voor de thuisploeg was het dan ook dat kort voor rust de gelijkmaker viel; 1-1 (44ste min.).

Bij het begin van de tweede helft waren het Meulemans vingertoppen die een achterstand voorkwamen en collega doelman Joe van Heusden moest ook handelend optreden bij een schot van Griffioen. Het spel ging nu heen en weer, waardoor beide doelmannen het wel wat drukker hadden dan normaal. Zo kon Meuleman met een uitgestrekte voet de bal voor de voeten van Sjors Schouten weghalen en zag Oudewaternaar Jesper van der Zwart zijn inzet gekeerd door de Leiderdorpse goalie na een uiterst fraaie aanval van de gastheren. Hierna had Van Heusden nogmaals alle geluk van de wereld toen een ‘Venhofje’ vanaf het midden van het speelveld geen doel trof. Datzelfde geluk was ook voor de FC Oudewater weggelegd toen Leiderdorper Tommy Sinteur op links zijn strakke voorzet door iedereen gemist zag worden, nadat een van zijn collega’s een mooi overstapje had gemaakt. Of de VAR - indien aanwezig - de val van Sven Rietveld binnen de beruchte ‘zestien’ wel had gehonoreerd, zal altijd een vraag blijven.

SC Everstein - Haastrecht 0-2

Afgelopen zaterdag speelde Haastrecht in Everdingen op het prachtige complex van SC Everstein. Voor beide teams was het eerst nog zoeken, maar de eerste kans was voor Stephan Bakker van het pas gepromoveerde Haastrecht. Zijn kopbal, na de goede voorzet van Romeo Rietveld, kon door de keeper maar net tot cornerbal verwerkt worden. Vanuit deze corner was het wel gelijk raak en schoot Rogier Schröder de bal in dak van doel, 0-1. Daarna had Haastrecht het spel in handen en volgde een paar goede mogelijkheden om de score te vergroten. In de 20e minuut was Bakker het eindpunt van een goed opgezette aanval. Zijn schot werd gekeerd door keeper De Keijzer en in tweede instantie tikte Schröder, echter in buitenspelpositie, de bal binnen. Een poeier van net buiten de zestienmeter van Thymen Raateland werd getrotseerd door laatste man Hazendonk en in de rebound schoot Romeo Rietveld keihard op de lat. En zo bleef de voorsprong minimaal en kantelde de wedstrijd in het voordeel van Everstein. Haastrecht mocht van geluk spreken toen spits De Roos op slag van rust de bal net naast het doel tikte.

Ondanks dat coach De Ruijter het tijd vond om de van een blessure terugkomende Robert Dongelmans in te zetten voor Rietveld, was het Everstein dat de ingeslagen weg vervolgde. Haastrecht keeper De Wit mocht van geluk spreken dat zijn handsbal net buiten de zestien meter niet met rood bestraft werd. De ambitieuze scheidsrechter Baysan trok voor hem slechts de gele kaart. In deze lastige fase bleef de defensie met Vianen, Vloedgraven, de Bruijn en Quint met daar voor leider Stauthamer toch sterk overeind en gaf weinig weg. Haastrecht kreeg weer meer grip op de wedstrijd. Vaak was de eindpass niet altijd nauwkeurig, maar op aangeven van Bakker gleed Schröder de 0-2 binnen. Tijd voor trainer De Ruijter om de moegestreden Schröder en kilometervreter Wijnands te vervangen voor de jeugdspelers Luc van der Vlist en Thom Zentveld. De ploeg Everstein probeerde nog wel terug te komen, maar in het eindspel ontbrak zuiverheid. Door deze winst stijgt Haastrecht naar plek twee in de 3e Klasse D. Volgende week speelt Haastrecht niet en wacht 29 oktober de streekderby uit bij en tegen Schoonhoven.

WDS - GSV 3-3

Dat beide ploegen op zoek waren naar de eerste overwinning van het seizoen was goed zichtbaar op het veld. Beide teams gingen in de aanval en gingen de duels niet uit de weg. Dat zorgde voor spektakel voor het publiek op het goed gevulde sportpark Wierickeweide. GSV was de eerste die een kans wist te verzilveren. De Goudse buitenspeler werd diep gestuurd en rondde de aanval knap af. Ook WDS wist grote kansen te creëren en hoewel de gelijkmaker in eerste instantie werd afgekeurd, was het een krappe 5 minuten later toch raak. Eric Cromwijk wist een rebound af te ronden in het dak van het doel; 1-1. Aan alles in de wedstrijd merkte je dat er voor beide teams druk op stond om te winnen.

Na de thee was het even rustig qua doelpunten, totdat de ingevallen spits van GSV rond de 70ste minuut een voorzet subliem binnenkopte; 2-1. De Driebruggenaren kregen steeds beter in de gaten dat de doelman van GSV niet zijn beste dag had, met als resultaat dat Mike van der Steen een vrije trap van grote afstand binnen kon schieten; 2-2. WDS kwam terug in de wedstrijd en rook kansen om er met de winst vandoor te gaan. Desalniettemin kwam GSV voor de derde keer in de wedstrijd op voorsprong. Een verrassend schot uit de derde lijn viel binnen en GSV leek er dan toch met de winst vandoor te gaan; 3-2. Om het spektakelstuk af te maken, kwam WDS een krappe 10 minuten voor tijd met de derde gelijkmaker. Een hoge pass van Milan Ruizendaal ging richting het doel en leek gemakkelijk te worden gevangen door de keeper. Die echter had er toch veel moeite mee waardoor de bal plots in het doel belandde; 3-3. Na de gelijkmaker kregen beide teams nog levensgrote kansen om er met de winst vandoor te gaan, ware het niet dat de keepers van GSV en WDS hun ploeg nog in leven hielden. Het spektakelstuk eindigde nog met een rode kaart voor Errol Vleggeert van GSV, die de benen van Mike van der Steen onder zijn lichaam vandaan trapte. De punten werden verdeeld en zowel WDS als GSV wachten nog op hun eerste overwinning dit seizoen.