Winst voor Montfoort, Linschoten en Haastrecht. Gelijkspel FCO

Montfoort wint op Sportpark De Burcht

NSC Nijkerk - Montfoort S.V.’19 2-1

NSC Nijkerk degradeerde vorig seizoen uit de Hoofdklasse en heeft dit seizoen nog geen punt gehaald. Beide ploegen begonnen aftastend, waarbij Nijkerk erg voorzichtig speelde omdat nu dan toch echt de punten moesten worden binnengehaald. Buitenspeler Ajiach testte met een vlammend schot Robin Vianen, maar deze gaf geen krimp en wist de bal met zijn rechterhand onder de lat vandaan te tikken. De tweede kans was voor spits Parol, maar zijn kopbal miste richting en verdween naast het doel. Montfoort kwam er met de snelle spelers voorin steeds vaker gevaarlijk uit. Thomas Koense wist Denny van Loen te bereiken en die speelde met de bal aan de voeten twee verdedigers uit en kon alleen op de keeper afgaan. Van Loen bleef koel, schoof de bal onder keeper Sevok door en scoorde de 0-1.

Na rust een beter Montfoort dat goed gebruik kon maken van de vrije ruimtes die ontstonden. Randy Meeuwsen schoot vanaf 25 meter een vrije trap die eindigde op de lat boven keeper Sevok, die eigenlijk kansloos was. Tien minuten later was het toch weer Van Loen die vanaf rechts mocht schieten. Zijn geplaatste schuiver caramboleerde met het juiste effect, binnenkant paal in het doel, 0-2.
NSC ging daarna nog voor een slotoffensief. De handige Ajiach wist binnendoor Nicky Besamusca uit te spelen en ging de zestien in. Zijn door Bakker gekraakte schot ging in de 83e minuut over de kansloze Vianen heen, 1-2. Met deze eindstand floot arbiter Akaya na 97 minuten af en kon de Montfoort ploeg met drie punten huiswaarts keren.

Titelkandidaat pakt maar één punt tegen FC Oudewater

FC Aalsmeer - FC Oudewater 1-1

Zo’n dikke negentig minuten leefden de Aalsmeerse gastheren in de veronderstelling dat ze tegen Oudewater drie punten zouden pakken. Voetballend zag het er af en toe ook naar uit dat dit zou gebeuren en vooral in de tweede helft was de druk op de Oudewaterse verdediging behoorlijk stevig. Aalsmeer had echter niet verwacht zo snel op achterstand te komen en ook de onvermoeibare werklust van de Oudewaternaren was een behoorlijk streep door de Aalsmeerse rekening. Het spel begon met twee speldenprikjes. De eerste werd gegeven door Tim Goes die de nodige onrust in de Aalsmeerse gelederen veroorzaakte en de tweede prik werd gelijk hierna uitgedeeld door Calvin Valies die aan de overzijde van het veld een gigakans verprutste. Een vloeiende combinatie opgezet door Bart Griffioen deed de bal via Tim Goes weer bij eerstgenoemde belanden. Koelbloedig deponeerde hij het leder achter doelman Nick van der Wiel; 0-1 (4e min.) Een snelle voorsprong was een onverwacht feit. Kort hierna moest dezelfde Oudewaterse aanvaller zijn collega’s achterin te hulp komen bij twee snelle aanvallen via de Aalsmeerse vleugelspelers. Sjoerd Wiltenburg deed hierna precies hetzelfde wat Calvin Valies, vrijstaand, ook deed namelijk een heel grote kans niet benutten. Giliano Eijken zag een stevig schot vakkundig gepakt door de Oudewaterse doelman Meuleman, De sluitpost zag met grote regelmaat de vijandelijke aanvallers richting zijn doel komen, maar de verdedigingslinie voor hem stond vooralsnog als een huis. Hoewel de (wing)backs Nick van den IJssel en Jesper van der Zwart het best zwaar hadden tegen hun respectievelijke tegenstanders, wisten zij telkens weer als overwinnaars uit de strijd te komen. Omdat ook Appels en Noordman in het centrum hun mannetje stonden, leek er voor de thuisploeg geen doorkomen aan. Met een klein half uurtje op het scorebord kreeg sterkhouder Bart Griffioen een ‘IJsbeentje’ door een tegenstander toegediend; helaas de zoveelste personele aderlating voor de Oudewaternaren. Kick van Zuijlen kwam hem vervangen. Een sprintje met bal aan de voet van zo’n vijftig meter en iedereen achter zich latend bracht Axel Wendt alleen voor het Oudewaterse doel, maar keeper Meuleman wist hem uiteindelijk heldhaftig af te stoppen.

Onstuimig aanvallend probeerde Aalsmeer in de tweede helft de ban te breken. Ruessink, Yaghmouri en Valies liepen zich echter telkenmale stuk op de goed spelende Oudewaterse verdediging. Omdat ook het middenveld -met LaLau en Rietveld- onder het toeziend oog van de hardwerkende Sjoerd Wiltenburg van geen wijken wist, begonnen de mannen van trainer Verdonkschot wat onrustiger te voetballen. Toch leidde één slippertje, balverlies op het middenveld, de Aalsmeerse gelijkmaker in. De strak voorgebrachte bal werd simpel door invaller Jelle Lissenburg binnengelopen: 1-1 (67ste min.) Toen ook Sven Rietveld met een blessure het veld moest verlaten, groeide de angst op de Oudewaterse bank voor nog meer schade. Lars Janmaat verving Rietveld echter verdienstelijk. Toen ook twee moegestreden Oudewaternaren vervangen werden door een routinier (Venhof) en een youngster van 17 jaar (Thomas Hoogenboom) konden de bezoekers af en toe toch wat onder de constante vijandelijke druk uit voetballen. Axel Wendt kopte nog een keer over het Oudewaterse doel in plaats van erin en het goedkeuren van een buitenspeldoelpunt na goed spel van Goes, Van Zuijlen en Hoogenboom zou net wat te veel van het goede zijn geweest.

Haastrecht overtuigt tegen De Alblas

Haastrecht - De Alblas 3-0

In een aantrekkelijke wedstrijd waarin beide teams de aanval zochten, waren de meest gevaarlijke kansen toch voor Haastrecht. Zo schoot Thymen Raateland hard in het zijnet en zag Stephan Bakker, oog in oog met keeper De Ruiter, zijn bal net aan de verkeerde kant van de paal langszij gaan. Na ruim een half uur spelen was het op aangeven van Romeo Rietveld, Rogier Schröder die de verdiende 1-0 maakte, wat tevens de ruststand was.

In de tweede helft kwam Haastrecht wederom goed uit de startblokken. Binnen vijf minuten was het Rogier Schröder die uit een prima voorzet van Thymen Raateland de 2-0 binnenkopte. De Alblasserdammers deden er daarna nog een extra schepje bovenop, echter zonder direct gevaarlijk te worden. Verdedigend zat het bij Haastrecht weer prima in elkaar. En de ballen van de bezoekers die dan toch doorkwamen, waren een prooi voor de alert keepende Rob de Wit. De Alblas ging het laatste kwartier een op een spelen en daarmee ontstond er veel ruimte voor de aanvallers Bakker en Raateland. Toen Raateland tien minuten voor tijd de verdiende 3-0 binnenschoot, was de wedstrijd gespeeld. Haastrecht stijgt door dit resultaat, met zeven punten naar de derde positie op de ranglijst. Volgende week moet de ploeg afreizen naar Everdingen, voor de wedstrijd tegen SC Everstein, dat nu op een dertiende plaats staat.

GSV - Linschoten 1-3

Linschoten heeft in Gouda een belangrijke zege geboekt op GSV. Voetballend was het deze middag niet om over naar huis te schrijven, maar Vrouwe Fortuna was ditmaal wel aan de zijde van de Linschotenaren. De invallers speelden uiteindelijk een grote rol bij deze overwinning. De ploeg van trainer Pieter Ooms startte niet best aan de wedstrijd. Het oogde heel flets en in balbezit werden constant de verkeerde keuzes gemaakt. Met een paar fantastische ingrepen spoorden Luuk den Boer en Dion Braakensiek hun ploeggenoten aan om een tandje bij te zetten deze middag. GSV - dat enkele zeer goede voetballers in de gelederen heeft - had meer balbezit, maar kansen bleven lange tijd uit. Zo rond het half uur dienden de eerste zich aan, maar doelman Maikel Paling stond op zijn post. Een schot van Tom Mooij was het enige wapenfeit van de gasten tot dan toe. Als een duveltje uit een doosje kwam Linschoten in de 37e minuut op voorsprong. Sam da Cruz werd de diepte ingestuurd en onderweg onreglementair gestopt. Met een snelle vrije trap verraste hij de verdediging en bood hij Vahid Demirbas een riante kans. De spits bleef koel en schoof het speeltuig tussen de benen van de doelman door in het doel; 0-1. Voor rust had de score nog groter kunnen uitvallen. GSV nam te veel risico in de opbouw en door goed storen van de Linschotenaren kregen zij twee kansen. Het schot van Vahid Demirbas werd knap gepareerd en Joey van Kouwen kwam een aantal centimeters tekort om binnen te koppen.

In het eerste kwartier na rust was het GSV dat de klok sloeg. Linschoten werd achteruit gedrukt en de Goudse aanvallen volgden elkaar in rap tempo op. In deze fase had Linschoten geluk dat de GSV-aanvallers enkele opgelegde kansen om zeep hielpen. Het bleek echter uitstel van executie. Net voor het uur kwam de thuisploeg verdiend langszij. Maikel Paling moest zich gewonnen geven op een droge schuiver in de verre hoek; 1-1. Vanaf de tribune werd geroepen dat Linschoten rijp was voor de slacht, maar Ooms bracht met Joppe Steenbeek en Daan Roozenboom twee verse krachten en vrijwel meteen kantelde het duel in het voordeel van de roodwitten. Na wat gevaarlijke situaties voor beide doelen was het Daan Roozenboom met een van zijn kenmerkende rushes die Nick de Kort in staat stelde om het laatste tikje te geven; 2-1. GSV ging aanvallend wisselen, maar de verdediging gaf geen krimp meer. De gastheren moesten op hun beurt enkele keren een gevaarlijke tegenstoot neutraliseren ten koste van een gele kaart. In de slotminuut besliste Linschoten de wedstrijd en weer waren Daan Roozenboom en Nick de Kort de hoofdrolspelers. In eerste instantie schoot De Kort met links op de paal, maar liggend op de grond verraste hij iedereen door de rebound alsnog binnen te schieten; 1-3. De score had in de blessuretijd nog hoger moeten uitvallen, maar een bijzondere beslissing van de arbiter voorkwam dat. Daan Roozenboom was sneller bij de bal dan de uitkomende doelman en laatstgenoemde schoffelde hem keihard onderuit. De scheidsrechter gaf de GSV-keeper de rode kaart en een strafschop zou volgen. Het tenue en handschoenen werden overgedragen en Rueben Keereweer ontfermde zich over de bal. Tijdens de blessurebehandeling besloot de arbiter tot ieders verbazing ineens af te fluiten en de uitgelezen mogelijkheid op de 1-4 verdween als sneeuw voor de zon. Keereweer zal dus nog even langer moeten wachten op zijn eerste doelpunt in Linschoten één.