Sven Rietveld scoorde tweemaal voor FCO.
Sven Rietveld scoorde tweemaal voor FCO. Gerard van Hooff

Periodetitel voor Oudewater en Haastrecht

Gouda - FC Oudewater 1 - 4

Met in het achterhoofd dat de immer lastige tegenstander Gouda het ze wel eens moeilijk zou kunnen maken, -de laatste wedstrijd was het 6-5 voor de Gouwenaren-, moest de koploper in de 3e klasse A zijn status waarmaken en winnen om in ieder geval de kans op de eerste periodetitel te behouden. Medekandidaat FC Oegstgeest zou zaterdag immers het Nieuwkoopse varkentje wel even wassen en zou dan met nog een inhaalwedstrijd tegoed ook voor die eerste titel opteren.

Bob den Hollander, de aanvoerder van Oegstgeest, zorgde er echter mede voor dat de twee gele kaarten -dus rood- die hij ontving aan de basis stonden van een nederlaag tegen het toch middelmatige Nieuwkoop. Oudewater faalde niet en pakte verdiend drie punten en de eerste periodetitel. Hoe belangrijk zijn de kleuren? Wel, de referee van dienst keurde in principe het Oudewaterse reservetenue af. Hij vond het oranje niet genoeg afwijkend van het Gouda shirt. Gouda dus uiteindelijk in het wit en de bezoekers opereerden aldus als het andere “Oranje’. Binnen een minuut of zeven was het al prijs en kon de jonge Goudse doelman Bram Heikoop (18) de gang naar het net maken. Een fraai doelpunt kwam op naam van Sven Rietveld na een hoekschop en doorkopbal van Niek Sluijs; 0-1. Heel eventjes kwamen er wat tegenaanvallen van Gouda o.a. via de snelle linker aanvaller Xander van Riet en Erwin van der Wal. Diens schot vloog gevaarlijk voorlangs het Oudewaterse domein. Al snel namen de Oudewaternaren het heft weer in handen om het niet meer los te laten. Met bij vlagen aardig spel werden de gastheren in de verdediging gedrukt. Rond de twintigste minuut wist Tim Goes, na een assist van Bart Griffioen, met een leep boogballetje de Goudse goalie te verschalken; 0-2. Gouda, nog altijd spelend met de bijna veteranentweeling Hassan en Hoessein Ouahabi, moest alle zeilen bijzetten om niet te worden overlopen. Kort voor rust was het weer Rietveld die van zich liet spreken. Zijn inzet plaatste hij keurig in het Goudse doel, Heikoop verslagen achterlatend. De assist kwam op naam van Menno Venhof, altijd goed voor dit soort momenten; 0-3.

Een onbenullige handsbal binnen de zestienmeter werd gehonoreerd met een strafschop en Van Riet scoorde; 1-3 (47e min). Vervolgens werd het allemaal wat rommelig, mede door de matige leiding. Gelukkig duurde dat niet zo heel lang en zou Oudewater weer snel de draad oppakken. Het Goudse houtwerk verdedigde echter stevig mee. Tot zeker driemaal toe kwam het leder terug van de paal en/of de lat, dit tot grote treurnis van onder andere Venhof en Griffioen. In minuut 70 was het dan toch weer raak en Menno Venhof was de dader. Zijn doelpunt (1-4) was een soort halve omhaal. Na nog een aantal wissels klonk het eindsignaal, werden de driepunten en de periodetitel ingepakt en de terugreis naar Oudewater begonnen waar het waarschijnlijk nog lang onrustig bleef. Dat invaller Rayan Chazavizadeh op de valreep nog met rood kon vertrekken was voor de statistiek.

Haastrecht verslaat Bergambacht en pakt periodetitel

Bergambacht - VV Haastrecht 1-4

Na een subliem optreden in en tegen Bergambacht legde Haastrecht beslag op de eerste periodetitel van de 4e klasse-C. De gastheer werd met ruime cijfers (1-4) geklopt en dat was geenszins geflatteerd.

In het eerste blok namen beide teams qua veldspel een afwachtende houding aan. Na een kwartier nam Haastrecht het initiatief volledig in handen. Trainer Marco Versloot was vooraf duidelijk: “Niet aanpassen, maar wel kijken naar de tegenstander.” Haastrecht had gelijk in de eerste minuut al toe kunnen slaan, toen Stephan Bakker op links er vandoor ging. Scheidsrechter David Post negeerde het vlagsignaal, maar de voorgetrokken bal kwam net achter Thijmen Raateland. Post was 90 minuten scherp en zat kort op alle situaties.

Net voor rust deelde Haastrecht een gevoelige tik uit. Scoorde eerst in de 41e minuut Robert Dongelmans met hoofd uit een vrije trap van Mark Koorevaar. Drie minuten later was het Thijmen Raateland die een gekraakte voorzet van Stephan Bakker in een keer vol op zijn slof binnen jaste.

Deze dreun kwam Bergambacht in de tweede helft niet meer te boven. Bergambacht wilde, door nog meer inzet, de wedstrijd keren. Haastrecht was en bleef de betere ploeg. Positiespel was beter, waardoor de eindstations Bakker, Harmsen en Raateland regelmatig gevaarlijk voor het doel verschenen. Bergambacht kreeg geen grip op de wedstrijd.

Haastrecht had na de rust direct een grote kans om de wedstrijd op slot te zetten. De handenbinder en slimme Stephan Bakker kwam één op één te staan voor de Bergambachtse sluitpost Stefan van der Waal. Halverwege de tweede helft was Lars Harmsen, na voorbereidend werk van Thijmen Raateland, wel trefzeker. Toen Lars Harmsen nog raak schoot vanaf elf meter, was het doek gevallen. In de slotfase was het Twan Schmidt die de eerste en enige kans voor Bergambacht verzilverde. Dit werd ook de einduitslag 1-4.

Cabauw geeft voor rust niet thuis

WDS - Cabauw  3-1

Beide teams mochten na een weekje rust weer aan de bak. De wedstrijd begon erg rommelig, maar WDS was de ploeg met de overhand.

Toch wist Cabauw de eerste treffer te produceren, maar die vond geen genade in de ogen van de scheidsrechter. De assistent had geconstateerd dat de bal over de zijlijn was geweest. Na ongeveer 20 minuten zette Mathijs de Hoog na goed druk zetten van zijn broer, Jaco de Hoog, WDS op voorsprong. Niet veel later waren de rollen omgedraaid, maar wist Jaco in dit geval niet af te ronden. Een klein kwartier later was het na een goede pass van Mika Tuithof nogmaals Mathijs de Hoog met een doelpunt, waardoor WDS met een 2-0 voorsprong ging rusten.

Cabauw-trainer Herman Verrips wist zijn team in de pauze weer op scherp te zetten. Halverwege de tweede helft kwam Cabauw via een penalty terug in de wedstrijd. De arbiter reageerde gedecideerd na een overtreding van keeper Van den Heuvel, waarna de strafschop feilloos door Friso Nagel werd binnen gewerkt; 2-1. De spanning was hierna even terug in de partij. Elwin van der Stigchel maakte een eind aan de Cabauwse hoop op tenminste een gelijkspel door het verschil van twee doelpunten opnieuw op het scorebord te laten zetten. Na de 3-1 was de wedstrijd gespeeld en was de overwinning binnen voor de Driebruggenaren. Deze mooie reeks overwinningen van WDS zorgen ervoor dat zij naar boven mogen kijken. De wedstrijd tegen GSV volgende week zal daarin een belangrijke zijn.