Gezelligheid aan de IJssel.
Gezelligheid aan de IJssel. Mireille van der Ham

In Haastrecht wordt Burendag niet overgeslagen

Algemeen

‘Bij ons is het iedere dag Burendag!’

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt met de buurt. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Burendag wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd en viel dus dit jaar op zaterdag 24 september.

Schaatsenrijder

In 2006 vierden we voor het eerst Burendag in Nederland. Inmiddels doen ieder jaar zo’n 1 miljoen mensen mee aan Burendag. Het is mogelijk om een financiële bijdrage voor Burendag aan te vragen.

In de wijk Bos en Water in Haastrecht is de Schaatsenrijder/Bergvlietlaan in 2019 begonnen om een gezellige avond met elkaar te organiseren. Dit was het jaar dat zo’n beetje alle bewoners van de drie fases van deze nieuwbouw gesetteld waren en het dus tijd was om elkaar eens beter te leren kennen. Een groepje mensen nam het initiatief en organiseerde de eerste editie van een hele gezellige middag en avond.

Er kan gezegd worden dat er een traditie is ontstaan, dit jaar werd voor de derde keer een Buurtfeest georganiseerd in deze wijk.

Hollandse avond

Het was even penibel doordat het al de hele dag regende en de bewoners hun feest al bijna letterlijk in het water zagen vallen. De organisatie bleef positief en regelde een partytent voor de ergste buien. Eind van de middag klaarde het op en kon het feest beginnen. Het thema van het straatfeest in Bos en Water was dit jaar Hollandse avond. Er werd een oproep gedaan om in het oranje te komen en in de wijk was het thema duidelijk te herkennen aan de vrolijk wapperende oranje vlaggetjes. Er waren spelletjes voor de kinderen geregeld in de vorm van sjoelen, armpje drukken, touwtjespringen en touwtrekken. Verder konden de kinderen zich uitleven op een springkussen, maar het absolute hoogtepunt voor veel kinderen was het spel sumoworstelen. Hilarische momenten ontstonden als ze elkaar omver kregen en de omgevallen sumoworstelaar dan niet meer overeind kwam door het zeer grappige pak.

Bewoners brachten hun eigen drankjes mee en voor het avondeten regelde de organisatie een frietkar waar iedereen een frietje en een snack kon bestellen. Het bleef nog lang onrustig, maar vooral heel gezellig in de Schaatsenrijder…

Iedere dag Burendag

Bij een aantal huishoudens langs het Jaagpad in Haastrecht is het niet alleen op de vierde zaterdag van september, maar zoals zij zelf zeggen iedere dag Burendag. Vele avonden in het jaar brengen zij gezellig met elkaar door om een drankje te doen en even bij te komen van de chaos van de dag. Het liefst zitten zij langs de waterkant, vaak met een gezellig vuurtje erbij. Bij slecht weer verhuizen zij de gezelligheid regelmatig naar binnen bij één van de buren.

Dat juist het ongedwongen en ongeorganiseerde het zo leuk maakt om elkaar te ontmoeten kunnen twee buurvrouwen beamen; “Als je een dag gewerkt hebt en je hoofd even goed vol zit is het heerlijk om de straat in te rijden, te zien dat er al een stel bij elkaar zit en daar dan bij aan te schuiven. Iedereen is ook welkom, niks moet alles mag. Het gebeurt zelfs dat mensen die met hun bootje langs komen varen even stoppen om een drankje mee te doen.” Het hoge sociale gehalte in dit stukje van de wijk zorgt bij de bewoners voor het vertrouwen dat ze altijd bij elkaar terecht kunnen. Niet alleen om even iets uit de voorraadkast te lenen, maar het schept vooral het gevoel dat zij hier thuis zijn en er niet meer weg willen.

Mireille van der Ham

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sumoworstelaars in de Schaatsenrijder.
Afbeelding
'Hartjes op de fiets' gestopt 3 uur geleden
Afbeelding
Dramatisch ongeval op Johan J. Vierbergenweg 5 uur geleden
Afbeelding
OZV Jeugd wint van koploper 6 uur geleden
Afbeelding
Winst voor FC Oudewater na tumultueus slot 7 uur geleden
Afbeelding
Gewéldige eerste editie schoolvolleybaltoernooi 8 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Godfried Bomans 13 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere muziekvoorstelling in Linschoten 6 feb, 19:00
Afbeelding
Snertwandeling in Hekendorp 6 feb, 17:00