Leo, Karin en dochter Maaike in hun fijne tuin.
Leo, Karin en dochter Maaike in hun fijne tuin. Mireille van der Ham

Kofferbakverkoop Haastrecht niet meer weg te denken

Algemeen

Tussen de Provincialeweg Oost en industrieterrein Galgoord ligt het prachtige idyllische plekje van Familie Versluis. In hun eigen appelboomgaard tussen de kippen en de vogeltjes waan je je, zeker met het zonnetje erbij, op een fijn plekje in Frankrijk.

Begonnen met een grap

Karin Versluis, moeder en vrouw van het gezin dat bestaat uit vader Leo, zoon Eddie en dochter Maaike, heeft samen met haar man al ruim twintig jaar ervaring in het bieden van een ruim assortiment aan binnen- en buitenlandse kaassoorten op de Goudse markt en op de markt in Krimpen aan de Lek.

In haar vrije tijd vindt Karin het ook leuk om op de markt te staan, alleen dan op de rommelmarkt. Zo heeft zij jaren met een vriendin opgespaarde spullen verkocht op de Jaarmarkt in Haastrecht.

Toen zij een jaar niet mee konden doen aan de rommelmarkt zijn ze toch een manier gaan bedenken om van hun ‘meuk’ af te komen en werden er op een verjaardag grappen gemaakt over dan maar zelf een kofferbakverkoop te organiseren.

Deze ‘grap’ is uitgelopen op een groot evenement dat al niet meer weg te denken is uit Haastrecht en omstreken.

Appeltaart

De kofferbakverkoop begon in september. Al gauw kwam naar voren dat mensen het liever in het voorjaar zouden laten plaatsvinden. Zo is het een aantal keer in april en september georganiseerd. Dit jaar wordt de kofferbakverkoop voor het derde jaar op tweede paasdag, maandag 18 april, georganiseerd.

Dat er heel wat bij de organisatie van zo’n evenement komt kijken mag duidelijk zijn; zo moet er een vergunning aangevraagd worden, er moeten EHBO’ers en verkeersregelaars geregeld zijn en een toilet aanwezig zijn.

De eerste keer bedacht Karin dat het leuk zou zijn als er ongeveer twaalf verkopers zouden zijn, waarmee zij mooi een stukje van de boomgaard, het pad en de entree konden vullen. Dit liep uit enthousiasme toch al gauw op naar vijftien tot twintig verkopers. Inmiddels zijn er zeventig tot honderd plaatsen gevuld op een groot deel van het industrieterrein Galgoord.

In de prachtige achtertuin van Familie Versluis vindt de laatste keren vooral de verkoop plaats van koffie, thee en daarbij desgewenst een heerlijk stukje appeltaart, gebakken door Karin, waarin haar zelf geoogste appels verwerkt zijn. De appeltaart is zelfs zo geliefd dat mensen er speciaal voor naar dit evenement komen.

Gambia

Tien jaar geleden vertrok het gezin Versluis voor het eerst naar Gambia voor een zonvakantie. Uiteindelijk zijn zij er twee keer geweest en hebben zij een speciale band gekregen met dit land. Karin vertelt: “Gambianen zijn heel vriendelijke mensen; ze willen Nederlanders graag helpen, door bijvoorbeeld met je te gaan sporten; ze willen je taxi zijn en je gidsen door hun land, bijvoorbeeld voor een school- of ziekenhuisbezoek of om te eten bij de locals. Als witte ‘Toebap’-mens ben jij hun attractie en maak je kinderen zo blij met simpele, eenvoudige dingen als een pen, ballon of een knikker. Het is daar niet te vergelijken met het leven in Nederland, zij hebben bijvoorbeeld alle tijd, de haast die wij Nederlanders ervaren kennen zij niet.” Leo vult aan: “De groentetuintjes die ze daar hebben zijn heel belangrijk voor ze. Soms kan het zomaar zijn dat ze ineens hun eigendom moeten achterlaten en weer helemaal opnieuw moeten beginnen met hun oogst. Ik heb in een van onze vakanties meegekeken en wat uitleg gegeven hoe wij bijvoorbeeld tomatenplanten bijhouden. Dat het soms beter is om ergens een tak juist weg te knippen. Geïnteresseerd en duidelijk dankbaar werd er meegeluisterd.” Leo en Karin hebben een fijn contact opgebouwd met een aantal Gambianen. Leo vertelt dat hij ze bijvoorbeeld zaadjes voor paprika en tomaten heeft toegestuurd. “Als de planten dan goed gegroeid zijn en het gelukt is op de manier zoals we hebben uitgelegd krijg ik foto’s via whatsapp waarop ze trots hun oogst laten zien.” Verder versturen Leo en Karin ook klamboes, en bijvoorbeeld tandenborstels en paracetamol.

Opbrengst

Tijdens de kofferbakverkoop zet Karin een ‘bus voor Gambia’ neer waar mensen eventueel in kunnen doneren. De opbrengst van de koffie, thee en appeltaart gaat ook in deze bus. “De verkopers laten hun spullen die zij niet verkocht hebben soms ook bij ons achter voor Gambia, met name kleding kunnen zij heel goed gebruiken. Wij zoeken alles uit en sturen het naar de contactpersonen die wij in Gambia hebben en zij zorgen dan dat het bij de juiste instanties terechtkomt”, zegt Karin.

Inmiddels heeft Karin nog een goed doel voor de kleding die overgebleven is van de kofferbakverkoop. Samen met haar dochter heeft zij al heel wat kleding uitgezocht voor mensen uit Oekraïne die in Nederland verblijven.

Wereldwinkel

Karin vertelt dat zij dit jaar ‘project van het jaar’ geworden zijn bij de Wereldwinkel Haastrecht. Als de financiële resultaten het toelaten ondersteunt deze vereniging projecten in ontwikkelingslanden. Ook van deze ondersteuning zal de opbrengst naar Gambia gaan. “Als dank daarvoor krijgt de Wereldwinkel van ons een plekje op de kofferbakverkoop, zo helpen we elkaar.”

Gezellige organisatie

Wat voorop staat bij de hele organisatie is dat het hele gezin Versluis veel lol heeft met elkaar en alle mensen die komen verkopen, maar ook zeker met de mensen die kopen. “De dag begint altijd een beetje hectisch”, vertelt Leo. “Als de verkopers aankomen wijzen we ze hun plek en iedereen moet even settelen. Maar als dat eenmaal gelukt is voel je dat iedereen ontspant en ontstaat er een hele gezellige sfeer.” Zowel Leo, als Karin, Eddie en Maaike hebben allemaal hun eigen ‘taak’ deze dag en daarom het allemaal heel soepel. “Het is zo leuk om te zien wat mensen verkopen, maar ook hoe het voor veel mensen echt een uitje is om hierheen te komen”, vertelt Maaike. “Na de verkoop hebben we met veel verkopers nog even een afterparty die het helemaal afmaakt. Even met elkaar nakletsen over wat er die dag allemaal gebeurd is en gezellig een drankje drinken.”

Karin vult aan: “We zijn ook zo blij met de gemeente over hoe zij met ons meedenken nu het na twee jaar eindelijk weer kan. Op een korte termijn hebben we dankzij de gemeente veel kunnen regelen.”

Wees welkom

Met veel enthousiasme kijkt het gezin uit Haastrecht uit naar tweede paasdag. “Het belooft een gezellige dag te worden; dit jaar komt een marktcollega met een koffiewagen en in verband met de mislukte fruitoogst worden er hamburgers gebakken, waarbij de opbrengst voor Gambia is. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen in de buurt waar gratis geparkeerd kan worden”, laat Karin weten.

De kofferbakverkoop is van 10:00 tot 15.00 uur.

Mireille van der Ham

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00