Burgemeester Petra van Hartskamp feliciteert Rob Jonkers met de overwinning.
Burgemeester Petra van Hartskamp feliciteert Rob Jonkers met de overwinning. Sjoukje Dijkstra

Verpletterende overwinning voor Lokaal Montfoort en verdubbeling voor SGP

Algemeen

“Nu gaat het echte werk pas beginnen”, aldus lijsttrekker Lokaal Montfoort (LM) Rob Jonkers. Zijn partij kwam deze gemeenteraadsverkiezingen overduidelijk als de winnaar uit de bus. Ook de SGP werd een tweede zetel toebedeeld. Teleurstelling was er bij huidige coalitiepartijen die allemaal een zetel inleverden. Progressief Akkoord (PAK) is de tweede partij gebleven met twee zetels. Desondanks toonde Leo Hammendorp van PAK zich niet tevreden. Over de overwinning van LM gaf hij aan het even te moeten laten bezinken. Hij sprak daarbij de zorg uit dat Lokaal Montfoort alles zou afbreken wat in de afgelopen jaren was neergezet.

Rob Jonkers die verheugd reageerde op de uitslag, zei zich vooral eerst goed bewust te zijn van de taak die hem wacht. “Nu moeten we het waarmaken. Er ligt heel veel werk op ons te wachten.” In een eerste reactie zei hij de handrem op het scholencomplex te willen zetten. “Die moet gewoon op de Van Damstraat blijven. Terwijl de school daar gebouwd wordt, kunnen de kinderen in een tijdelijk onderkomen achter de Sporthal of de Bleek. Zeker is dat het zo snel mogelijk moet gebeuren.” Bart Timmerarends en het campagneteam van SGP Montfoort lieten op hun beurt weten sprakeloos te zijn en dankbaar. “Het is ongelooflijk wat hier is gebeurd.” Desondanks voelt ook Bart Timmerarends de verantwoordelijkheid. “Er moet zoveel gebeuren.”

Lijn der verwachting

De uitslagen kwamen dit jaar vroeger binnen dan verwacht. Nog voor 00.00 uur gaf Stembureau 3 op Hofland als hekkensluiter de laatste uitkomsten door. Burgemeester Petra van Hartskamp las de uitslag voor: Lokaal Montfoort 4, PAK 2, CDA 2, VVD 2, SGP 2, Inwonersbelangen 1, ChristenUnie 1, D66 1. “Ik zou zeggen: de kiezer heeft gesproken”, zei Van Hartskamp, waarna ze de lijsttrekkers van alle partijen naar voren haalde, en het publiek ze ontving met applaus. “We hebben allemaal het beste voor met Montfoort. Dat willen we de kiezers ook zoveel mogelijk duidelijk maken.” Als eerste feliciteerde ze Rob Jonkers met zijn grote overwinning, die in een dankwoord zijn achterban bedankte en twee partijgenoten Luc Hoogstraten en Aad van der Veen in het zonnetje zette.

Matthieu Andriessen, fractievoorzitter VVD Montfoort, liet weten dat de uitkomst voor VVD in de lijn der verwachting lag. “We hebben vier jaar lang serieus dingen aangepakt. Dan kan dit gebeuren”, zei hij. Fractievoorzitter van het CDA Marja van Kooten zei blij te zijn met de twee zetels die het CDA vast blijft houden. Ilse van der Horst, nieuwe lijsttrekker van PAK, sprak de hoop uit dat er met de verjonging bij partijen een frisse wind zou waaien in de raad. Eimert Verkaik van Inwonersbelangen Montfoort Linschoten (IBML) zei niet blij te zijn met de uitslag. Desondanks bedankte hij de kiezers, het campagneteam en de huidige wethouder. Voorman van ChristenUnie Teus Kok benadrukte hoe bijzonder het is om hier te staan, in vrijheid: “Dichtbij is er zoveel aan de hand. Dan mogen we blij zijn in een democratie te leven.” Hij feliciteerde collega Bart Timmerarends (SGP), die gevraagd werd of hij dit resultaat had verwacht. “Ja natuurlijk”, antwoordde hij droog, tot hilariteit van aanwezigen. Serieuzer vervolgde hij: “Toen ik hier binnenkwam, zei ik dat het alle kanten op zou kunnen gaan. Gaat de kiezer mee in de landelijke trend of kiezen ze toch plaatselijk? Ik ben blij voor SGP Montfoort dat ze in Montfoort dit laatste hebben gedaan.” Hij beloofde daarbij dat ze als gemeenteraad de schouders eronder willen zetten om veel te betekenen in deze gemeente. Lijsttrekker Casper Schrijver gaf aan dat het voor hen spannend zou blijven... “We zijn afhankelijk van de restzetels.” Petra van Hartskamp vond echter dat het er goed uitzag voor D66. “Het ziet er naar uit dat D66 zo alsnog aan een zetel komt.”

Opkomst

De opkomst in Montfoort was met 65,2 procent bijna gelijk aan die van vier jaar geleden (65,9 procent). Daarmee hoger dan het landelijke gemiddelde dat met 50,3% historisch laag lag. Maandag om 10.00 uur stelde het centraal stembureau officieel de definitieve uitslag vast. Hiermee werd de voorlopige uitslag bevestigd. Door voorkeursstemmen wisselden nummer 3 en 4 op de lijst van Lokaal Montfoort van plek, waardoor Daan van Lieshout (241 stemmen) op 3 komt en Sandra Verschuur (200 stemmen) naar 4 verschuift. Partijleider Rob Jonkers had met 663 voorkeursstemmen de meeste stemmen van alle verkiezingskandidaten. De installatie van de nieuwe raad vindt plaats op woensdag 30 maart.

De uitslag van de verkiezingen staat ook weergegeven op de website van gemeente Montfoort: www.montfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Maandag om 10.00 uur stelde het centraal stembureau officieel de definitieve uitslag vast.Hiermee werd de voorlopige uitslag bevestigd.
Rob Jonkers laat de uitslag op zich inwerken - Het begint nu pas, nu gaat het echte werk beginnen.
Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 10 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 11 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 12 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 19 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00