Jeannine en Jessica zijn naarstig op zoek naar de opvolger van Marcel.
Jeannine en Jessica zijn naarstig op zoek naar de opvolger van Marcel. Sjoukje Dijkstra

De soos leeft nog steeds in Montfoort...

Algemeen

‘Na corona is de vraag: hoe verder én wie moet Marcel opvolgen?’

Na bijna 115 jaar is het verenigingsgebouw van St. Joseph nog steeds een begrip in Montfoort en omgeving. Met de soos als het sociale kloppende hart van de stad, staat het verenigingsgebouw nu op een belangrijk ‘keerpunt’. Na corona is de vraag: hoe verder? “Uit de crowdfundingsactie bleek duidelijk dat de gemeenschap de soos wil behouden. Dat heeft ons stil gezet bij hoe zeer dit leeft in Montfoort”, aldus Jeannine Hoogland bestuursvoorzitter van Stichting Verenigingsgebouw St. Joseph.

Het beheer van dit bebouw wordt momenteel verzorgd door Marcel Peters en Jessica de Rooij. Omdat Marcel bijna met pensioen gaat, wordt voor hem gezocht naar een waardige opvolger. “Liefst iemand uit Montfoort, met hart voor Montfoort en de gemeenschap. Een duizendpoot zoeken we. Iemand die goed is met mensen, en zijn of haar handen uit de mouwen wil steken”, zegt Jessica. Het mooiste zou volgens haar ook zijn als haar nieuwe collega ook wil meedenken over de toekomst van St. Joseph. “We zijn een verenigingsgebouw. Doel van de stichting Verenigingsgebouw St. Joseph is om betaalbare ruimte beschikbaar te stellen voor hun activiteiten. Bijvoorbeeld voor de EHBO, muziekverenigingen, de bridgeclub, het Knooppunt, enzovoorts. Ook de carnaval vond en vindt altijd een onderkomen in het gebouw. Veel van deze activiteiten zijn alleen niet kostendekkend. Daarom zijn er grootschalige (commerciële) evenementen nodig die voor omzet zorgen.”

Vrienden van de Soos

Dat veel mensen de Soos en het verenigingsgebouw an sich een warm hart toe dragen, daarvan weet het bestuur zich inmiddels wel overtuigd na de crowdfundingsactie, waarmee in korte tijd veel geld werd verzameld. Het was genoeg om het voortbestaan van de Soos te waarborgen. Hierbij werd ook een Stichting Vrienden van de Soos opgericht die helpt bij het mogelijk maken van nieuwe initiatieven en activiteiten. Jessica zegt: “Mensen zien ons als het middelpunt van de sociale gemeenschap in Montfoort. Toch wijken ze vaak uit naar andere horeca als ze een feestje willen geven. Dat kan ook bij ons! Daarom zijn we ook bezig met een visie op de soos te ontwikkelen. Om ons als locatie voor feestjes en partijen aantrekkelijker te maken. Wellicht moeten we de soos bijvoorbeeld anders aankleden?” Het zijn zaken waarover de nieuwe beheerder mee mag denken. “Het is veel meer dan alleen een biertje tappen, wat mensen wel eens denken. Je bent manusje van alles.” Ze vertelt hoe het soms voor komt dat ze meermaals op een dag een zaal verbouwen/ aankleden voor een evenement. Of dat nu voor de bridgeclub is of bijvoorbeeld een vergadering. Laatst hadden we een feestje met 30 man. Dan halen we die schuifwand naar voren, om het allemaal wat intiemer te maken. Bij ons is heel veel mogelijk... Wij verzorgen het dan van A tot Z en zorgen ook voor lekkere hapjes en eten.” Over de vacaturetekst voor de opvolger van Marcel wordt nog nagedacht. “Waar vind je zo iemand”, verzuchten Jessica en Jeannine samen. “Hij deed ook wel heel erg veel. Wellicht dat we de functie splitsen, en bijvoorbeeld bepaalde taken, zoals technische ondersteuning, overlaten aan een vrijwillige conciërge. Het belangrijkste is: iemand met hart voor Montfoort, Montfoorters en de Soos. Als iemand zich daarin herkent, nodigen we hem of haar graag uit om te solliciteren.”

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Oecumenische Paaswake 51 minuten geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 13 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 14 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 15 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 16 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 16 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 19 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 21 uur geleden