De vier zuilen ter herinnering aan 450 jaar een vrij Nederlandmet alle betrokkenen.
De vier zuilen ter herinnering aan 450 jaar een vrij Nederlandmet alle betrokkenen. Margreet Nagtegaal

Geboorte van Nederland

Algemeen

De geboorte van een vrij Nederland in 1572 wordt op veel plaatsen herdacht. Ook de Grote Michaëlskerk in Oudewater kreeg vier zuilen die aan deze gebeurtenis herinneren. Op 21 juli werden de zuilen die bestaan uit de getallen 1, 5, 7, 2 officieel tentoongesteld. Deze zuilen zullen tot september te zien zijn in de Grote Kerk.

Voor de twaalf steden die destijds in Dordrecht de eerste vrije Statenvergadering belegden is het dit jaar een kroonjaar. Deze vergadering werd een keerpunt in de geschiedenis van Nederland. Oudewater was daar ook bij. Openlijk werd hiermee het verzet tegen de Spanjaarden in opdracht van Willem van Oranje vormgegeven. De geboorte van een vrij Nederland, nu 450 jaar geleden.

Er zijn aan dit jubileum vier woorden gegeven; Vrijheid - verdraagzaamheid - verbondenheid - verscheidenheid. De vier grote thema’s die nog steeds en wellicht steeds opnieuw in het middelpunt moeten staan van ons land en ons stadje.

Burgemeester de Vries sprak tijdens de korte plechtigheid van het tentoonstellen van de vier zuilen. “Mensen hier in Oudewater zijn kleurrijk, heel verschillend, stijgen soms boven zichzelf uit en zeggen gewoon alles. Dat was in 1572 al het geval en dat is nog steeds zo. Je kunt hier zijn wie je bent. Dat is heel mooi. Maar dat moet ook zo blijven want deze waarden staan soms erg onder druk.”

De zuilen zijn te zien tot september, dan worden ze weer weggehaald. “Wat zou het mooi zijn als er ergens in de stad een plaquette komt, die blijvend vertelt over de rol van Oudewater in de geschiedenis van Nederland.” Het spontane idee van burgemeester de Vries kreeg direct bijval van de TIP medewerkers die aanwezig waren. “Mensen mogen bij het TIP kantoor hun ideeën hiervoor inleveren. Wie kan er een mooie en pakkende tekst bedenken Van welk weerbestendig en duurzaam materiaal kunnen we het maken en hoe en waar? We horen graag de ideeën die inwoners hierover bedenken.” Laat het weten, tip@oudewater.net.

Kom de vier zuilen eens bekijken in de kerk. Er staat veel informatie op, geschiedenis maar ook reflectie om over na te denken. Het is natuurlijk een stuk geschiedenis maar zoals dat met veel verhalen uit de geschiedenis gaat, de thema’s zijn nog steeds actueel.

De zomeropenstelling van de Michaëlskerk is elke woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, tot de zaterdag van Open Monumentendag op 10 september.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Interesse in geschiedenis begint in eigen dorp 11 minuten geleden
Afbeelding
Knooppunt wil ook jongere senioren aantrekken 22 uur geleden
Afbeelding
Informatieavond ‘Steunouder of Pleegzorg’ 23 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Oudewater steunt twee Keniaanse studenten gisteren
Afbeelding
Taizéviering in Haastrecht 24 sep, 09:00
Afbeelding
Tjissie helpt kinderen in Zuid-Afrika 23 sep, 19:00
Afbeelding
Haastrecht Hike 23 sep, 17:00
Afbeelding
World Cleanup Day 23 sep, 14:00