Jacobiene van der Hoeven
Jacobiene van der Hoeven Sjoerd van der Hucht

Feest van de Geest

Algemeen

Het Feest van de Geest wordt in 2022 voor de vierde keer gehouden in 15 kerken in het Groene Hart. Het naderende Pinksterfeest geeft veel inspiratie aan kunstenaars in het Groene Hart. De kunstwerken met het thema ‘In vuur en vlam’ zullen tussen Hemelvaart en Pinksteren van dit jaar tentoongesteld worden in één van de kerken die deelnemen aan het project ‘Feest van de Geest’. Een mooie combinatie tussen beeldende kunst en kerkarchitectuur. Ook in Oudewater, Haastrecht en Montfoort zal kunst te zien zijn van een kunstenaar die is geïnspireerd door het Pinksterverhaal.

Het thema dat is gekozen is ‘In vuur en vlam’. Het gaat over geestkracht, levensadem en levensruimte. De kunstenaars hadden in januari 2020 al een inspiratiebijeenkomst bijgewoond in de Lutherse kerk te Woerden. Door en voor kunstenaars, pastors en organisatoren werden op diverse manieren het Pinksterverhaal en het thema belicht. De kunstenaars konden hier mee aan de slag. Door corona moest de expositie twee jaar uitgesteld worden maar dit jaar kan het gelukkig wel doorgaan. De openingsavond zal gehouden worden op 24 mei in Alphen a/d Rijn om 20.00 in de Oudshoornsekerk. Daarna zijn alle kerken die meedoen geopend op 26 mei (Hemelvaartsdag), 29 mei, 5 en 6 juni (1e en 2e Pinksterdag) van 13.00 tot 17.00.

In Oudewater doen de Oud-Katholieke Kerk mee en de Sint Fransiscuskerk. In de Oud-Katholieke Kerk zal kunstenares Jacobiene van der Hoeven haar werken tentoonstellen en is zij ook aanwezig tijdens de openingstijden. Haar werken hangen in het zaaltje naast de kerk (ingang bij het TIP kantoor) maar de kerk zelf is ook ter bezichtiging open. In de Sint Franciscuskerk zal kunstenaar Arjenne Vossepoel exposeren.

In Montfoort exposeert Elsbeth Bauer in de Geboorte Johannes de Doperkerk. En Ineke Smienk in De Rank. In Haastrecht zal de expositie van Ria Volk te zien zijn in de Nederlands Hervormde Kerk. Maar ook in omliggende gemeenten zoals Woerden, Bodegraven en Alphen aan den Rijn is in veel kerken veel te zien en van veel ‘werk’ te genieten.

De kunstenaars brengen, wat zij ervaren bij dit thema, over op anderen. De Geest spreekt ons aan via alle zintuigen zodat het onzichtbare gezien kan worden en het onhoorbare verstaan. Zo wil Feest van de Geest bijdragen aan persoonlijke bezinning en elkaar ontmoeten.
De kunstenaars komen uit allerlei disciplines. Schilderkunst, keramiek, glasbewerking, collages, fotografie enzovoort. Al het werk is nieuw en speciaal voor deze expositie gemaakt.
Er zal in november en december nog een vervolgexpositie zijn in het Evertshuis, Julianastraat 7, in Bodegraven.
Gedurende zeven weken zullen alle kunstwerken hier bij elkaar te zien zijn. Omdat Bodegraven centraal gelegen is in het Groene Hart is voor deze locatie gekozen.

Via de website is alle informatie terug te vinden en ook informatie over alle kunstenaars. Een aanrader, kunst lekker dicht bij huis. www.feestvandegeest-groenehart.nl.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 1 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 15 uur geleden
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 16 uur geleden
Afbeelding
Nat maar gezellig schoolvoetbaltoernooi 17 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 18 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 22 uur geleden
Sorry, die duw in de boarding was ietsje te fors(wel een blessure en een wissel voor Thomas Hoogenboom)
FC Oudewater laat duur punt liggen in slotfase gisteren
Een grutto op Het Beloken Land, in een plas drasgebiedje, waar hij zich goed thuis voelt.
Lezing 'Weidevogelwellness Het Beloken Land' gisteren